Eén van de beste dingen aan de zomer is afkoelen in de zee of in het zwembad. Zeker als je dit samen met je hond doet. Zwemmen in de zee, een recreatieplas of in een eigen zwembad is ideaal. Het is wel slim om je hond een paar basislessen te geven. Zeker als hij nog nooit eerder gezwommen heeft.
Bekijk hier het complete assortiment voor je hond bij Plein.
Puur en alleen het feit dat je hond een hond is, betekent niet automatisch dat hij kan zwemmen. Sommige hondenrassen, zoals bulldogs, kunnen bijvoorbeeld helemaal niet zwemmen en zinken meteen naar de bodem. Kies altijd voor een zwemvest als je een lichte hond hebt, een hond met korte poten of als je je hond meeneemt op de boot.
Als jij je hond wil leren zwemmen, is het belangrijk om te beginnen op een rustige plek. Teveel lawaai en drukte zal je hond teveel afleiden. Houd je hond bovendien altijd aan de riem om hem te redden wanneer nodig én om te voorkomen dat hij te ver weg zwemt. Je kunt je hond pas loslaten op het moment dat hij zonder hulp kan zwemmen en consistent terugkomt als je hem roept.
Behandel een zwemmende hond als een zwemmend kind: laat ze nooit alleen. Het kan zomaar misgaan. Als je hond bang is voor het water, laat hem dan eerst wennen. Als je je hond in het water gooit, zonder enige voorbereiding, kun je een angst creëren die je onmogelijk ongedaan kunt maken.
Als je je hond leert zwemmen, is het het slimst om te beginnen in een ondiep gedeelte zodat je naast je hond kunt lopen. Trek je hond het zwemvest aan (wanneer nodig), bevestig de riem en loop rustig het water in zodat hij kan wennen aan de natte poten. Durft je hond niet het water in? Speeltjes en trainingssnacks kunnen helpen. Gebruik een positieve en bemoedigende manier van praten en beloon je hond veelvuldig als hij het water instapt. Loop rustig verder het water in totdat je hond moet paddelen om boven water te blijven. Op dit punt kun je je hond onder zijn buik ondersteunen als blijkt dat hij dit nodig heeft. Door je hond onder de buik te ondersteunen blijft hij zijn voor- en achterpoten gebruiken om vooruit te komen. Je wilt voorkomen dat je hond alleen zijn voorpoten gebruikt, aangezien hij dan sneller moe zal worden en veel zal spetteren. Blijf je hond ondersteunen totdat hij zich comfortabel lijkt te voelen, zichzelf boven water kan houden en met vier poten kan zwemmen. Als je hond in paniek raakt, ga dan terug naar het ondiepe gedeelte en laat hem tot rust komen voordat je het opnieuw probeert.
Als de zwemles voorbij is, is het belangrijk dat je je hond leert op welke manier hij het water uit kan komen. Zo weet hij zelf ook hoe hij weer op het droge kan komen. Daarnaast is het belangrijk om je hond goed schoon te maken. Dit om te voorkomen dat er bijvoorbeeld algen achterblijven in zijn vacht. Tenslotte is het belangrijk om je hond te belonen, tijdens en na de zwemles, zodat je hond het zwemmen associeert met plezier. Als je dit regelmatig herhaalt, zal je hond al blij worden op het moment dat hij merkt dat je richting het water rijdt.
Zwemmen kan in recreatieplassen, in een (eigen) zwembad en in de zee. In het zomerseizoen mogen honden meestal niet overal loslopen op het strand en zwemmen in de zee, maar buiten het zomerseizoen is dit vaak wel toegestaan. Het zomerseizoen is in principe van 1 mei t/m 1 oktober. Controleer altijd vooraf de regels, omdat deze per locatie kunnen verschillen en in sommige periodes beperkingen kunnen zijn voor honden. April en oktober zijn echter meestal al warm genoeg om je hond te laten zwemmen. Zorg er wel voor dat je een handdoek paraat hebt, zodat je je hond direct af kan drogen als hij uit het water komt.
Over het algemeen zijn zwembaden verboden terrein voor honden. Maar veel zwembaden organiseren aan het einde van het zomerseizoen een hondenzwemmiddag. Je kunt dan samen met je hond zwemmen. Het is wel zo dat zwembadwater chloor bevat. In principe is chloorwater net zo schadelijk voor honden als voor mensen. Het wordt dus pas schadelijk wanneer de hond teveel chloorwater binnenkrijgt of allergisch is voor chloor. Als je je hond voor het zwemmen drinkwater geeft en na het zwemmen schoonspoelt en afdroogt, is de kans een stuk kleiner dat je hond teveel chloorwater binnenkrijgt. Een allergische reactie op chloorwater herken je aan verschijnselen van een verkoudheid en kortademigheid. Let daarnaast ook altijd goed om de poten en nagels van je hond tijdens zo'n zwemmiddag in het zwembad. Door het water worden de pootkussentjes en nagels zacht en hierdoor kwetsbaar voor beschadigingen, zeker in combinatie met de harde tegels in het zwembad. Voorkom beschadigingen en verlaat optijd het zwembad.
Voor een groot aantal mensen in Nederland is een recreatieplas een stuk dichterbij dan het strand, dus dit is ook een goed alternatief. Het water in recreatieplassen is echter vaak besmet met bacteriën die bijzonder gevaarlijk kunnen zijn voor honden. De meest voorkomende bacteriën in recreatieplassen zijn de e. coli bacterie, botulisme, legionella en blauwalg:
Bekijk hier het complete assortiment voor verkoeling voor je huisdier bij Plein.