Zelf een coronatest doen: zo doe je dat

Marjolein | donderdag 15 april |

zelf-een-coronatest-doen

Met een corona zelftest kan je jezelf thuis preventief testen op corona. Maar wanneer gebruik je een zelftest, hoe doe je een corona test en is deze wel betrouwbaar genoeg? In dit blog geven we antwoorden op deze vragen.

Heb je coronaklachten of ben je in contact geweest met iemand met corona? Maak dan een testafspraak bij de GGD.

Corona zelftest

Op Plein.nl vind je de corona zelftest. Deze test is gevalideerd en goedgekeurd door de Nederlandse overheid. De sneltest is gemakkelijk en gebruiksvriendelijk. Een zelftest is een coronatest die je zelf thuis kunt afnemen en aflezen. Deze test is niet bedoeld om te testen bij klachten.

Voordelen van de corona zelftest

Een corona zelftest is eenvoudig uit te voeren en de kans op mislukte uitslagen als gevolg van bedieningsfouten is klein. Andere voordelen zijn:

  • Je verkrijgt het te testen monster uit speeksel of je haalt het met een wattenstaafje vooraan uit je neus, waardoor het zeer gebruiksvriendelijk is.
  • Er is geen apparatuur nodig om een uitslag te krijgen of af te lezen.
  • Snelle detectie. Het resultaat is tussen de 15 en 30 minuten bekend.
  • Opslagtemperatuur ligt tussen de 2 en 30 ℃. Hiermee is de kans klein dat je een test koopt die onbruikbaar is omdat deze op verkeerde temperaturen bewaard of vervoerd is.
  • Als je spontaan ergens naar toe wilt gaan en je wilt weten dat je niet besmet bent met het coronavirus, dan kun je zonder een afspraak met een testlocatie gemakkelijk even thuis testen.

Hoe werkt een corona zelftest?

De corona zelftest is een antigeensneltest. Met een antigeensneltest meet je of je besmet bent met het corona virus aan de hand van antigenen. De aanwezigheid van deze antigenen, ook wel viruseiwitten genoemd, meet je door middel van een uitstrijkje uit je keel of neus. Hoe meer antigenen er worden gemeten, hoe meer virusdeeltjes van het coronavirus je in je lichaam hebt.

Wanneer doe ik een corona zelftest?

De corona thuistest is enkel bedoeld voor mensen die geen klachten hebben. Een zelftest is bedoeld als extra zekerheid. De test helpt om veilig naar je werk te kunnen of bij ouderen en kwetsbare mensen op bezoek te gaan. De zelftest helpt de verspreiding van het virus te voorkomen bij contact met andere mensen. Heb je klachten die duiden op het coronavirus, maak dan altijd een testafspraak bij de GGD.

Wanneer is een corona zelftest niet geschikt?

Een zelftest is minder nauwkeurig dan de test die wordt afgenomen door de GGD. Zelftesten zijn niet bedoeld voor:

  • mensen met klachten;
  • mensen die contact hebben gehad met iemand met corona;
  • mensen die terugkeren uit een hoog risicogebied.

In deze gevallen maak je een afspraak bij een testafspraak bij de GGD. Zelftesten zijn ook niet bedoeld om toegang te krijgen tot een evenement. Hiervoor zijn er speciale testlocaties.

Hoe betrouwbaar is de uitslag van een corona zelftest?

Een corona zelftest is minder gevoelig dan de PCR-test die we kennen van de GGD. Vooral aan het begin van de infectie, als er nog weinig virusdeeltjes zijn, kan de corona antigeentest negatief uitvallen terwijl de persoon in kwestie op een later moment positief wordt getest.

De corona zelftest is echter uitvoerig getest door het RIVM. De zelftest die Plein.nl binnenkort verkoopt heeft een sensitiviteit van 97,1% en een specificiteit van 99,5%. Dit maakt de Flowflex SARS-CoV-2 Antigeen Sneltest de betrouwbaarste zelftest geschikt voor particulieren in Nederland.

Om verkeerde uitslagen te voorkomen, is het belangrijk dat je voor gebruik de instructies goed doorleest en je de tijden die voor handelingen nodig zijn goed aanhoudt. Als je bijvoorbeeld te kort of te lang wacht met het aflezen van het test resultaat kan deze foutief zijn, dit luistert namelijk erg nauw.

Hoe doe ik een corona zelftest?

Op Plein.nl vind je de Flowflex SARS-CoV-2 sneltest. Hieronder en in de video leggen we je stap-voor-stap uit hoe je de corona zelftest uitvoert. Een goede uitvoering is essentieel voor een betrouwbaar testresultaat.

Het afnemen van het monster

  1. Steek het wattenstaafje in één van de neusgaten.
  2. Draai het voorzichtig rond, duw het wattenstaafje naar binnen en laat minder dan 2,5 cm ruimte over vanaf de neusvleugel.
  3. Draai het wattenstaafje 5 keer tegen de slijmvliezen in het neusgat om voldoende monster af te kunnen nemen.
  4. Gebruik hetzelfde wattenstaafje en herhaal dit proces in het andere neusgat om te garanderen dat er voldoende monster is afgenomen van beide neusgaten.
  5. Trek het wattenstaafje terug uit het neusgat. Het monster kan nu geprepareerd worden met de extractiebufferbuisjes.

Het verwerken van het monster

  1. Gebruik voor elk monster dat getest wordt een extractiebufferbuisje en label elk buisje op de juiste manier.
  2. Verwijder de aluminiumfolie van de bovenkant van het buisje voordat je buffer afneemt.
  3. Plaats het wattenstaafje in het buisje en schudt het voor ongeveer 30 seconden.
  4. Vervolgens draai je het wattenstaafje minstens 5 keer en, terwijl je dat doet, knijp in de zijkanten van het buisje. Zorg dat de inhoud niet uit het buisje spuit.
  5. Let op! Als je niet in buisje knijpt, kan het leiden tot onjuiste testresultaten vanwege een te grote hoeveelheid aan buffer in het wattenstaafje.
  6. Verwijder het wattenstaafje terwijl je in de zijkanten van het buisje knijpt om de vloeistof uit het wattenstaafje te extraheren.
  7. Bevestig het dopje op het extractiebufferbuisje met de swab . Meng grondig door te schudden of door tegen de bodem van het buisje te tikken.

Verwerken van de resultaten

  1. Bevestig de druppelaar op het extractiebufferbuisje met de swab. Meng grondig door te schudden of door tegen de bodem van het buisje te tikken.
  2. Verwijder de test cassette uit het foliezakje en gebruik deze zo snel mogelijk.
  3. Plaats de test cassette op een vlakke en schone ondergrond.
  4. Voeg het verwerkte specimen vervolgens toe aan het monster, goed uit de buurt van de test cassette.
    a. Keer het extractie-bufferbuisje met de druppelaar neerwaarts en houd dit verticaal.
    b. Knijp voorzichtig in het buisje. 
  5. Wacht tot de gekleurde lijn(en) verschijnt/verschijnen. Het resultaat kan na 15-30 minuten worden afgelezen. Let op! Je moet binnen 30 minuten het testresultaat aflezen. Als de 30 minuten zijn verstreken is het resultaat niet meer betrouwbaar en kun je een verkeerde uitslag krijgen.

Wat zegt de uitslag?

  • Positief: Er verschijnen twee duidelijk gekleurde lijnen. Eén lijn in het controlelijngedeelte en de andere lijn in het testlijngedeelte. Dit betekent dat de aanwezigheid van de SARS-CoV-2-antigeen is waargenomen.*
  • Negatief: In het controlegedeelte verschijnt maar één gekleurde testlijn. In het testlijngedeelte verschijnt geen duidelijk gekleurde lijn. Dit betekent dat er geen SARS-CoV-2-antigeen is waargenomen.
  • Ongeldig: Er verschijnt geen controlelijn. Onvoldoende monstervolume of onjuiste werking zijn de meest voorkomende redenen voor een falende controlelijn. Controleer de procedure en herhaal de test met een nieuwe testcassette.

*Afhankelijk van het SARS-COV-2-antigeen dat in het monster aanwezig is, kan de kleurintensiteit van de testlijn (T) verschillen. Daarom moet elke kleurschakering in het testlijngedeelte (T) als positief worden beschouwd.

Wat moet ik doen bij een positief testresultaat?

Bij een positief testresultaat moet je thuis blijven en direct een afspraak maken voor een coronatest online via Coronatest.nl. of te bellen met het landelijke afsprakennummer 0800- 1202. Alle huisgenoten moeten ook in huis blijven. Houd je aan de maatregelen die opgesteld zijn door het RIVM.

Wat moet ik doen bij een negatief testresultaat?

Bij een negatief testresultaat heb je waarschijnlijk geen corona. Maar dit testresultaat is niet 100% betrouwbaar. Blijf dus voorzichtig rondom kwetsbare personen en houd je aan de basisregels zoals afstand houden, handen wassen, thuisblijven bij klachten en tesetn bij klachten. Ook geldt hier: een zelftest is een momentopname. Je kunt corona nog ontwikkelen.

Krijg je na een aantal dagen toch klachten, zoals verkoudheid, hoesten of koorts? Laat je dan alsnog testen bij de GGD. Ook als je net een negatieve uitslag van een zelftest hebt. De zelftest pikt namelijk niet alle besmette mensen op.

Voor actuele informatie over het corona virus verwijzen we je graag naar de website van het RIVM of bekijk deze speciale folder over corona zelftesten opgesteld door de Rijksoverheid.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs