Winterdip of Winterdepressie voorkomen

Marjolein | maandag 10 februari |

winterdepressie-voorkomen

Grijze lucht en korte dagen. Circa 10% van de Nederlanders kampt met een winterdip. Je voelt je in de herfst en winter erg somber, geprikkeld en moe. omdat dan het daglicht zwakker is. Ook zijn er andere depressieve klachten. In het voorjaar verdwijnen deze klachten weer. De winterblues treft niet iedereen even hard: sommige personen zijn alleen erg moe of wat down, anderen zijn depressief en functioneren maar moeilijk. Bij het laatste spreek je ook wel van een winterdepressie, als deze klachten langere tijd aanhouden en jaarlijks terugkeren. Als je last hebt van een winterdepressie dan is het verstandig om hiermee naar je huisarts te gaan. 
 
Bekijk hier het assortiment vitamine D bij Plein.

Verschil winterdip en winterdepressie

Het verschil tussen een winterdip en een winterdepressie zit vooral in de ernst van de klachten en de impact op het dagelijks leven.

Winterdip
Er is sprake van een winterdip als je last hebt van een lichte vorm van somberheid tijdens de donkere maanden. Je hebt minder energie en motivatie en meer behoefte aan slaap en comfortfood. Als je last hebt van een winterdip dan is dit vervelend maar je functioneert nog goed. Een winterdip gaat meestal vanzelf over met wat extra licht en beweging. 

Winterdepressie
Bij een winterdepressie (Seizoensgebonden Depressie - SAD) zijn de klachten veel erger. Zodra de dagen korter en donkerder worden, voel je je moe, futloos en heb je nergens zin in. Alsof je batterij steeds sneller leeg raakt.
Je slaapt meer, maar wordt toch niet uitgerust wakker. Je hebt veel trek in ongezond eten, vooral in koolhydraten zoals chocola en brood. Dingen die je normaal leuk vindt, zoals afspreken met vrienden of hobby’s, voelen als een enorme opgave.
Een winterdepressie is niet zomaar een beetje wintermoeheid (een winterdip), maar echt een diepe somberheid die je dagelijks leven verstoort. Je kunt proberen of meer daglicht pakken, buiten bewegen en lichttherapie helpt. Als dit niet helpt heb je de hulp van een professional nodig.

Hoe kun je een een winterdip of –depressie voorkomen?

Als je weet dat in de herfst, als de dagen korter worden, de winterdip gaat komen kun je tijdig wat aanpassingen doen in je dagelijkse routine waardoor je minder of geen last hebt van de winterdip.
Met vitamine D*, lichamelijke activiteiten en voeding kan je ervoor zorgen dat je minder last hebt van de winterdip. Ook kan het helpen om je huis gezellig te maken, een goed lichtplan in je huis te hebben en leuke plannen te maken om dingen te doen.

Een winterdepressie is heftiger dan een winterdip en vraagt om een serieuzere aanpak. Je kunt dan het beste op tijd hulp in roepen van  je huisarts of een psycholoog. Als dit een stap te ver is kun je ook  bellen, chatten, mailen of appen met een hulpinstantie zoals Korrelatie. De professionele hulpverleners van Korrelatie kunnen samen met jou kijken of er sprake is van een depressie en of het nodig is om meer hulp te zoeken. 

Vitamine D

Het verband tussen vitamine D en winterdepressie is onderzocht, maar de wetenschap is er nog niet helemaal over uit en zijn de resultaten niet eenduidig. Toch is er wel een verband gevonden. Vitamine D-tekort komt vaker voor in de winter, vooral in landen met weinig zonlicht. Dit tekort kan invloed hebben op je stemming en energie. 

Als je last hebt van een winterdip of depressie is het zeker de moeite waard bij je huisarts een test te doen of je vitamine D gehalte op orde is.  We krijgen vitamine D binnen door het zonnetje op onze huid en het zit in voeding zoals vette vis, en levertraan. Daarnaast zijn er ook voedingssupplementen te koop waarmee je vitamine D kunt aanvullen.

Als je last hebt van een winterdip zou je kunnen proberen om in de donkere wintermaanden extra vitamine D te slikken. Vaak is 10 mcg al genoeg.

Winterdip voorkomen door beweging

Mensen bewegen in de winter minder dan in de zomer, omdat ze ’s winters liever warm op de bank zitten, dan dat ze gaan wandelen en/of fietsen. Door de bloedsomloop door beweging te stimuleren, daardoor flink te moeten ademhalen en weer daardoor een regelmatige toevoer van zuurstof te creëren, krijgen onze hersencellen een grondige voeding van zuurstof. Ieder mens knapt daar van op!

Heel veel lachen

Serieus, als je dagelijks totaal een uur zou moeten schateren van het lachen, dan zouden veel mensen vrij zijn van elke mogelijke vorm van depressie. Lachen gieren, brullen en huilen van de lach, dat heb je nodig hebben tijdens een heuse winterdepressie. Dus lach en zorg dat je elke dag wel iets hebt waarom je moet lachen.

Maak het gezellig in huis

Als je in het donker je huis verlaat en in het donker weer thuis komt dan is het wel fijn om in een gezellig huis thuis te komen. Koop wat nieuwe sfeermakers, laat een kaarsje branden en zorg voor een goed lichtplan. Het moet fijn zijn om thuis te komen.

Lichttherapie bij een winterdip of -depressie

De resultaten van lichttherapie zijn erg verschillend. De een heeft er heel veel baat bij en een ander bemerkt nauwelijks resultaten. Neem contact op met de huisarts als het vermoeden bestaat dat er een winterdepressie of -dip in het spel is en het vermoeden bestaat dat lichttherapie kan helpen.

Bekijk hier het assortiment vitamine D bij Plein.

*Vitamine D: Er zijn verschillende wetenschappelijke studies gedaan of vitamine D helpt bij een winterdip of -depressie. Sommige studies tonen aan dat vitamine D-supplementen kunnen helpen bij somberheid, vooral bij mensen met een tekort. Andere onderzoeken laten geen duidelijk effect zien bij mensen zonder vitamine D-tekort.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs