Wat te doen bij waterpokken?

Marjolein | zaterdag 29 juli |

wat te doen bij waterpokken

Waterpokken is een kinderziekte die bijna alle kinderen krijgen. In dit artikel vertelt onze gediplomeerde drogist Marjolein wat je kunt doen als je kindje de waterpokken heeft.

Ontdek gezondheidsproducten bij waterpokken op Plein.nl

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een virusziekte die erg besmettelijk is. Het waterpokkenvirus wordt door contact met het vocht uit de blaasjes of via druppeltjes in de lucht door hoesten en praten overgedragen. Je kunt iemand besmetten vanaf twee dagen voordat je de vlekjes ziet totdat de blaasjes zijn ingedroogd. In de regel duurt deze besmettelijke periode tien dagen.

Vrijwel alle kinderen krijgen de waterpokken. Maak je dus vooral geen zorgen. In principe is het niet gevaarlijk voor je kind. Je gaat eigenlijk alleen naar de huisarts met waterpokken als...

  • je kind jonger is dan drie maanden.
  • je kind steeds zieker wordt en/of de koorts niet na drie dagen weggaat.
  • je kind suf wordt.
  • de huiskleur steeds grauwer wordt.
  • je kind benauwd wordt.
  • de vlekjes gaan ontsteken.
  • je het ziekteverloop niet vertrouwt.

Waterpokken en zwanger

Vrouwen die zwanger zijn, vroeger geen waterpokken hebben gehad en niet zijn gevaccineerd, moeten naar de huisarts als ze in aanraking zijn gekomen met de waterpokken. De kans op aangeboren afwijkingen op het ongeboren kind is te verwaarlozen, maar de zwangerschap maakt het wel moeilijker om bijvoorbeeld de vergrootte kans op ernstige longontsteking goed te behandelen.

Wat zijn de symptomen van waterpokken?

Als je kind besmet is met waterpokken kan het tot wel drie weken duren voordat de ziekte zich openbaart. Vaak wordt je kind eerst verkouden. Daarna zie je over het hele lichaam vlekjes en blaasjes ontstaan die jeuken. De blaasjes en vlekjes kunnen ook in de mond, op de hoofdhuid en op de oogleden zitten. Soms gaat dit gepaard met lichte koorts en is je kind hangerig.

Wat te doen bij waterpokken?

Er zijn geen geneesmiddelen die je kind sneller beter maken. Waterpokken gaan vanzelf weer over. Je kunt wel de jeuk verlichten en de volgende maatregelen treffen om het ziekteverkoop zo aangenaam mogelijk te laten verlopen:

  • Breng een zinkoxide-lotion of verkoelende gel aan op de vlekjes. Hierdoor vermindert de jeuk en drogen de blaasjes sneller in. Was wel goed je handen na het aanbrengen.
  • Bij oudere kinderen kun je mentholpoeder of -gel gebruiken. De menthol werkt verkoelend en jeukstillend. Dit is ongeschikt voor kinderen onder de twee jaar vanwege de menthol die in deze producten zit. De sterke geur van menthol kan kramp van de stemspleet veroorzaken waardoor je baby het benauwd krijgt. Daarnaast kan de menthol de luchtwegen van je kind irriteren.
  • Was je kindje met lauw of koud water. Dit geeft verlichting aan de jeuk. Gebruik geen warm water, want dat verergert juist de jeuk.
  • Zorg dat de nageltjes van je kind kort en schoon zijn zodat je kindje niet gaat krabben. Door te krabben wordt de jeuk erger maar nog vervelender is dat er infecties en littekens kunnen ontstaan. Als je ziet dat je kindje veel aan het krabben is, kun je handschoentjes of sokjes om de handjes doen zodat de nageltjes niet zoveel schade aan kunnen richten.
  • Als je kindje veel blaasje in de mond heeft dan kan een waterijsje of een koud drankje de pijn verzachten.

Middelen bij waterpokken

Bij waterpokken is het fijn om producten te gebruiken die jeukstillend, kalmerend en verkoelend werken. Dat helpt krabben te voorkomen. Op Plein hebben we verschillende merken die producten hebben tegen de ongemakken van waterpokken. Over het algemeen zijn dit crémes, gels, poeders of foams die verkoelend, jeukstillend en kalmerend werken. Dat is fijn voor je kindje. Er bestaat geen "beste"product, vaak is het een persoonlijke voorkeur of wat je gehoord hebt over een merk van anderen.  

Hoe lang duurt waterpokken?

Meestal is je kind na ongeveer tien dagen genezen. Daarna heeft het lichaam voldoende antistoffen opgebouwd waardoor je tegen de ziekte bent beschermd. Het komt bijna niet voor dat een kind twee keer de waterpokken krijgt.

Een uitzondering hierop is een baby die jonger is dan drie maanden en de waterpokken heeft gehad. Deze baby’s hebben zelf nog geen antistoffen aangemaakt en gebruiken de antistoffen van hun moeder. Deze antistoffen verdwijnen na ongeveer drie maanden waardoor er geen antistoffen meer in het lichaam van de baby zitten en ze dus kans lopen op een tweede besmetting.

Dat je antistoffen hebt, wil niet zeggen dat het virus uit het lichaam is. Jaren later kan deze plaatselijk de huidaandoening gordelroos veroorzaken.

Ontdek gezondheidsproducten bij waterpokken op Plein.nl

Deze informatie is geen vervanging van het advies van een arts en/of specialist. Raadpleeg in geval van twijfel altijd uw huisarts. Lees voor gebruik ALTIJD de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs