Wat te doen bij oorpijn?

Marjolein | woensdag 25 november |

oorpijn wat te doen

Als je verkouden bent, is de kans groot dat je ook last krijgt van oorpijn. Onder oorpijn verstaan we pijn in het oor of in de gehoorgang. In dit artikel vertellen we je meer over de oorzaken, symptomen en behandeling van oorpijn.

Oorpijn, wat te doen?

Als je flink verkouden bent of een bijholte ontsteking hebt, ontstaat er meer druk op de trommelvliezen en kan het slijmvlies van het middenoor opzwellen waardoor de buis van Eustachias niet meer open kan. Het gevolg: de druk op de trommelvliezen wordt groter en de luchtdruk in het midden- en buiten oor is ongelijk. Door dit drukverschil wordt het trommelvlies iets naar binnen gedrukt en ontstaan klachten als slechter horen, oorpijn, oorsuizen en soms duizeligheid. In de meeste gevallen nemen klachten van oorpijn af als de verkoudheid over is.

Wat is de buis van Eustachias?

De buis van Eustachius is een open verbinding tussen het middenoor en de keel- en neusholte. Als je gaapt, niest, slikt of kauwt wordt er lucht in het middenoor toegelaten en kan het daar opgehoopte slijmachtige vocht het middenoor verlaten. Hiermee wordt de luchtdruk in het midden- en buiten oor geregeld.

Meest voorkomende oorontstekingen

  • Middenoorontsteking: Deze vorm van oorontsteking komt vaak voor bij kinderen tijdens of na een verkoudheid. Vooral kinderen onder de vijf jaar hebben snel last van een middenoorontsteking. Dit komt omdat de buis van Eustachias nog niet goed werkt. Als de buis verstopt raakt, wordt het verkoudheidsvirus en soms ook een bacterie, opgesloten in het middenoor. Ze vermenigvuldigen zich daar en zo ontstaat de ontsteking. Door de ontsteking ontstaat er een drukverschil. Als de druk in het oor te groot wordt, kan er een scheurtje in het trommelvlies komen en loopt er vocht uit het oor. Dit noemen we een loopoor. Als je een loopoor hebt dan zie je vaak op je kussen een gelige vochtplek. Zodra een loopoor begint, is de druk van het oor af en is de oorpijn vaak meteen weg. De meeste kinderen horen tijdens een loopoor minder goed. De virussen of bacteriën in het middenoor zorgen ook voor koorts bij je kind.
  • Gehoorgangontsteking: Volwassenen met oorpijn hebben vaak een gehoorgangontsteking. De gehoorgang loopt van je oorschelp tot het trommelvlies. Bij een ontsteking is de huid van deze gang ontstoken. Het is pijnlijk, jeukt of geeft een branderig gevoel. De huid is meestal schilferig, scheidt vocht af of is rood en gezwollen. Door de zwelling en afscheiding is het mogelijk dat je tijdelijk minder goed hoort.

Wat te doen bij oorpijn of een oorontsteking?

  • Er zijn zelfzorgmiddelen tegen de oorpijn. Zo zijn er oordruppels met pijnstilling waardoor de pijn in het oor lichtelijk verdoofd wordt. Echter zijn er omstandigheden dat je deze druppels beter niet kunt gebruiken. Lees daarom altijd goed de bijsluiter. Ook kun je paracetamol nemen tegen de pijn. Neusdruppels of neusspray helpen om sneller van je verkoudheid af te komen waardoor de kans op oorpijn minder wordt. Ook kunnen ze de druk verminderen waardoor de pijn minder wordt. Als je besluit om zelfzorgmiddelen te gaan gebruiken lees dan voor gebruik de bijsluiter.
  • Zet het hoofdeinde van je bed iets hoger of leg een extra kussen onder je hoofd. Je ligt dan iets hoger waardoor de druk op het trommelvlies afneemt.
  • Als je een loopoor hebt, maak dan de gehoorgang niet schoon met een wattenstaafje. Gebruik liever een washandje of een verbandgaasje met lauwwater.
  • Sluit je oor niet af met een propje watten als je een loopoor hebt. Hierdoor kunnen de bacteriën groeien.
  • Als je een loopoor hebt mag je best in bad, douchen of zwemmen. Het is alleen niet verstandig om te duiken of met je hoofd onder water te gaan. Als je dat wel doet, kun je een evenwichtsstoornis krijgen.

Tot slot kan een goede oorhygiëne oorpijn voorkomen. Het is niet nodig om het oorsmeer te verwijderen, maar het is wel belangrijk om de gehoorgang schoon te houden. Gebruik een wattenstaafje om de oorschelp en de gehooropening schoon te maken.

Let op: Het wattenstaafje mag nooit de gehoorgang in. Als je ervoor zorgt dat het wattenpluimpje zichtbaar blijft, ga je niet te diep en is de kans klein dat je het oorsmeer het oor weer in duwt.

Mijn kind heeft oorpijn

Kinderen kunnen ook last hebben van oorpijn. Oorpijn bij kinderen onder de 5 jaar komt bijna altijd door een ontsteking van het middenoor, dit is de ruimte direct achter het trommelvlies. Gelukkig gaat oorpijn vanzelf over (binnen 2 tot 3 dagen). Bij kinderen onder de 2 jaar kunnen de klachten langer dan een week duren.

Kinderen met oorpijn hebben vaak koorts, een ziek gevoel of hebben buikpijn of diarree of moeten braken. Ze zijn daarnaast hangerig en hebben geen zin in eten. Bij baby's merk je dat ze minder goed drinken, prikkelbaar zijn en 's nachts onrustig zijn of wrijven over het pijnlijke oor.

Ook kan er sprake zijn van een loopoor. Een loopoor ontstaat door de druk achter het trommelvlies waardoor er een scheurtje ontstaat. Het ontstekingsvocht komt naar buiten, soms met wat bloed. Dit kan geen kwaad. De pijn is meestal weg als het trommelvlies is gescheurd en de loopoor is binnen een week genezen.

Wat kan je doen als je kind oorpijn heeft?

Een oorontsteking kan zorgen voor veel pijn. Paracetamol is een goede pijnstiller. Voor de allerkleinsten is een zetpil aan te raden. Deze werken snel en werken langer door. Zorg dat je niet te laag doseert, zo voorkom je dat je kind onnodig pijn heeft. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Wanneer ga je naar de huisarts met oorpijn?

Je hoeft in principe niet naar de huisarts als je last hebt van oorpijn. Oorpijn gaat meestal na ongeveer drie dagen vanzelf over. Raadpleeg de huisarts in onderstaande situaties:

  • Als je kind jonger dan zes maanden is kun je het beste dezelfde dag nog een afspraak maken met je huisarts.
  • Als je kind jonger dan twee jaar is kun je het één dag aankijken, maar als er geen verandering optreedt moet je de volgende dag en afspraak met een arts maken.
  • Als je kind zich erg ziek voelt of steeds zieker wordt.
  • Als je kind symptomen heeft die niet bij een oorontsteking horen zoals het oor gaat van het hoofd afstaan, nekstijfheid of hoofdpijn. Dit kan er op wijzen dat je kind iets anders heeft.
  • Als de oorpijn na drie dagen nog steeds heel pijnlijk is of als er geen verbetering heeft opgetreden.
  • Als na ruim een week nog steeds veel pus uit het oor komt.
  • Als je na drie maanden nog steeds niet goed hoort.
  • Als je naast oorpijn ook erg veel last hebt van jeuk of een branderig gevoel in de gehoorgang.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs