Urine Incontinentie

Marjolein | maandag 3 oktober |

incontinentie

Incontinentie is een aandoening waarbij je de ontlasting of urine niet kunt ophouden. Niet alleen ouderen hebben te maken met incontinentie. Er zijn ongeveer 650.000 mensen die in meer of mindere mate last hebben van incontinentie. Van die groep zijn steeds meer mensen jonger dan 53 jaar. Vrouwen hebben vaker last van incontinentie dan mannen. Eén op de vier vrouwen heeft last van incontinentie en bij de mannen is dat één op de acht.

Bekijk hier het ruime assortiment voor producten bij incontinentie op Plein.

Soorten urine incontinentie

We onderscheiden twee soorten van urine incontinentie: stressincontinentie en urge incontinentie:

Stressincontinentie

Incontinentieproblemen kunnen bij vrouwen voorkomen na één of meer bevallingen. In de meeste gevallen zijn de blaasspieren verslapt en de blaas en baarmoeder kunnen wat verzakt zijn. Deze stressincontinentie komt heel veel voor, stress betekent in dit geval druk. Als de bekkenbodemspieren beschadigd of verwond zijn (door bijvoorbeeld een bevalling), moet je plassen, zonder dat je hiervoor aandrang voelt. Het plassen kan ook uitgelokt worden door niezen, hoesten of lachen.

Urge incontinentie

Naast stressincontinentie is er ook een andere vorm van urine incontinentie; urge incontinentie (urge betekent aandrang). Bij deze vorm van incontinentie ontstaat wel een gevoel van aandrang, maar je bent dan niet in staat de urine binnen te houden. Bij deze vorm van incontinentie kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Dit kan te maken hebben met een stoornis in de aanleg van de bekkenbodemspieren, maar het kan ook komen door een blaas(hals)ontsteking.

Oorzaken incontinentie bij vrouwen

  • Een zwakke bekkenbodemspier. De bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat de blaas en de darmen afgesloten kunnen worden. Hierdoor kunnen we urine en de ontlasting ophouden. Om goed te kunnen plassen en ontlasten is het belangrijk dat de spieren goed kunnen ontspannen.
  • Tijdens de zwangerschap. Dit is een tijdelijke incontinentie. Door het zwangerschapshormoon kan de sluitspier van de plasbuis verslappen en als het kindje groeit in de buik kan de baarmoeder op de blaas drukken waardoor je urine verliest.
  • Tijdens de overgang. Door hormonale veranderingen produceert het lichaam minder oestrogeen waardoor de blaas anders in het lichaam ligt en daardoor verzwakken de bekkenbodemspieren.

Oorzaken incontinentie bij mannen

  • Gezwollen prostaat. Een gezwollen prostaat kan de uitgang van de blaas vernauwen of blokkeren, hierdoor kun je niet goed plassen. Ook komt de aandrang om te plassen vaak plotseling.
  • Vernauwingen in de plasbuis. Als de plasbuis vernauwt is. kan dit een oorzaak zijn voor incontinentie.
  • Verzwakte bekkenbodemspieren. Ook mannen kunnen last hebben van een zwakke bekkenbodemspier waardoor ze incontinent zijn.

Als je last hebt van incontinentie kan dit een grote impact hebben op je (sociale) leven, je wordt er onzeker van en het kan je beperken om op stap te gaan. Helaas zit incontinentie ook nog in de taboesfeer en voelt het zeer ongemakkelijk om met incontinentiemateriaal rond te lopen. Mannen hebben dan ook nog eens het probleem dat de meeste herentoiletten geen prullenbakjes hebben om gebruikt incontinentieverband in te deponeren.

Incontinentie behandelen

Incontinentie is een zeer vervelende kwaal en lastig te verhelpen. In geval van incontinentie kan je huisarts je het best helpen. Als je als vrouw last hebt van urine incontinentie, kun je oefeningen doen voor je bekkenbodemspieren of je kunt een pessarium (een ring in de schede) dragen. Bij een verzakking kan een operatie in bepaalde gevallen uitkomst bieden. Bij mannen is prostaatverwijdering vaak de oplossing voor incontinentie, tenzij het hierna is ontstaan. In dat geval biedt alleen incontinentiemateriaal of een (condoom)katheter uitkomst.

Tips bij incontinentie

Onderstaande tips kunnen je helpen om de incontinentie en de impact op je (sociale) leven te verminderen:

Bekkenbodemoefeningen

De meeste incontinentie ontstaat door een zwakke bekkenbodemspier. Een zwakke bekkenbodemspier kan de oorzaak zijn dat je tijdens een nies-, hoest- of lachbui urine verliest. Door oefeningen kun je deze spier sterker maken waardoor je minder snel urineverlies hebt. Er zijn fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de bekkenbodem en je kunnen helpen om deze spier sterker te maken. Als je eerst zelf wilt proberen om de bekkenbodemspier te versterken kun je ook eerst op internet kijken, daar staan relatief gemakkelijke oefeningen die de bekkenbodemspier trainen. De meeste oefeningen zijn zowel voor vrouwen als mannen geschikt.

Voldoende drinken

Als je te weinig drinkt, is de urine te geconcentreerd waardoor de blaas geïrriteerd raakt en daardoor actiever wordt.

Let op je voeding

Voeding op basis van tomaten en sterke kruiden kunnen de blaas irriteren en urineverlies verergeren. Koffie, koolzuurhoudende dranken, citrusvruchten en sappen doen dit ook.

Huisarts

Als incontinentie je leven beheerst, praat dan eens met je huisarts. Deze kan samen met jou kijken welke behandelmogelijkheden er zijn om de incontinentie te verminderen of beheersbaar te maken.

Plotselinge plasdrang

Als je onderweg plotseling plasdrang voelt opkomen, kun je de druk op de blaas verminderen door het bovenlichaam voorover te buigen (alsof je veters gaat strikken). Je vermindert hiermee de druk in de buikholte zodat de blaas ontlast wordt.

Ongezien naar het toilet

Vrouwen nemen vaak hun tas mee naar de toilet waarin ze het incontinentie verband ongezien mee kunnen nemen. Mannen nemen geen tas mee maar wel vaak leesvoer. Als je het incontinentie verband ongezien mee wil nemen naar de toilet dan kun je het daarin stoppen.

Online bestellen

Tegenwoordig kun je heel gemakkelijk de incontinentie producten online en anoniem bestellen. De verkoopmedewerksters van de plaatselijke drogist hoeven dus niet te weten dat jij dit nodig hebt en het scheelt een hoop gesleep.

Gebruik geen maandverband

Maandverband is gemaakt van een materiaal dat geschikt is om een lichaamseigen stof (bloed) te absorberen. Urine is een lichaamsvreemde stof waardoor er een ander materiaal nodig is om de urine en de geur te absorberen. Daarom is het beter om inlegkruisjes of verband te gebruiken die speciaal gemaakt zijn voor incontinentie.

Incontinentiemateriaal

Tegenwoordig zijn er heel veel producten op de markt die voorkomen dat andere mensen zien dat je incontinent bent. Je kunt ze in de winkel kopen of online bestellen. Als je de producten online besteld, is het vaak moeilijker om advies te vragen en dan is het goed om te weten welk product geschikt voor je is. De mate van urine verlies is hiervoor bepalend. Het aantal ingekleurde druppels bepaald het absorptie vermogen van het product.

  • 1-2 druppels is geschikt voor matige incontinentie.
  • 3 druppels voor lichte tot matige incontinentie.
  • 4-5 druppels (verband) matige incontinentie.
  • 5 druppels (luiers-ondergoed) zware incontinentie.

Inlegkruisjes volstaan vaak bij een licht urineverlies. Onder licht urine verlies wordt een paar druppels verstaan. Als je af en toe een scheutje urine verliest, of meerdere druppels dan kun je er beter kiezen voor een verband dat geschikt is voor licht tot matig urine verlies.

Bij meer urine verlies heb je verband of luiers nodig die veel urine kunnen absorberen en geschikt zijn voor zware incontinentie. Het meeste incontinentie verband is geschikt voor mannen en vrouwen, maar er is ook speciaal incontinentie verband dat speciaal is ontwikkeld voor mannen meestal draagt dit vanwege de vorm comfortabeler.

De bekende merken zoals Tena Lady, Always en Depend hebben een ruime keuze in incontinentie inlegkruisjes, -verband, -luiers of ondergoed.

Bekijk hier het ruime assortiment voor bescherming bij incontinentie op Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs