Na zware inspanning kan een paard spierproblemen krijgen, zoals spierpijn en stijfheid. Als je paard regelmatig last heeft van spierpijn en stijfheid kan dit betekenen dat de spierstofwisseling niet optimaal werkt. Dan worden bijvoorbeeld voedingsstoffen niet goed aangevoerd en afvalstoffen niet snel afgevoerd. Dit leidt tot verzuring. Spierpijn en verzuring kunnen ook ontstaan door een tekort aan bijvoorbeeld magnesium, dat verantwoordelijk is voor de ontspanning van de spieren. Of insulineresistentie waarbij de stofwisseling niet optimaal is. In dit blog vertel ik je alles over spierproblemen en peesblessure bij paarden.
Voor een goede spieropbouw is beweging noodzakelijk. Als je paard gevoelig is voor spierpijn of stijfheid is het dus belangrijk om ruim de tijd te nemen voor het instappen, loswerken en uitstappen. Zo kan de doorbloeding goed op gang komen en kunnen bij het uitstappen de afvalstoffen worden afgevoerd.
Een pees vormt de verbinding tussen de spier en het bot. Een pees is opgebouwd uit dunne vezeltjes die met elkaar versmolten zijn. De pees is slecht doorbloed en bevat weinig zenuwweefsel. Pezen zijn zeer sterk en naar verhouding vrij elastisch, in het onderbeen van het paard zijn de pezen relatief lang. Wanneer een spier samentrekt, brengt hij zijn kracht over op de pees en de pees weer op het bot. Sommige pezen zijn voorzien van een peesschede of een slijmbeurs, voor extra bescherming.
Door overbelasting of een trauma kan een paard een peesblessure oplopen. Daarnaast kunnen peesblessures ontstaan door bijvoorbeeld springen op een harde bodem, het maken van een gekke sprong, intensief bewegen zonder warming-up of een schop van de eigen benen in uitgestrekte draf. Pezen kunnen verrekken en zelfs gedeeltelijk of geheel afscheuren (peesklap). Door de overbelasting worden de peesvezels uit elkaar getrokken en ontstaan scheuren of holtes gevuld met vocht en bloed.
Uitwendig kan na het opgelopen trauma de pees warm aanvoelen, de huid kan rood zijn en de huid is gezwollen en pijnlijk. In een acuut geval is vaak het hele onderbeen gezwollen. De echte verdikking van de pees is dan pas te zien als de zwelling van de rest van het been afneemt. Let op: er is niet altijd een duidelijke zwelling van de pees te zien. De ernst van de peesblessure is afhankelijk van de functie van de pees en de mate van beschadiging van de pees. Beschadigingen kunnen optreden bij de aanhechting van de pees aan het bot of meer naar het midden van de pees. De mate van beschadiging hangt af van de breedte, lengte en de ernst van de verscheuring van de peesvezels. De mate van kreupelheid kan variëren van bijna niet kreupel tot 'op drie benen' staan/lopen. Ook dit heeft te maken met de functie van de pees en de mate van beschadiging. Daarbij moet je ook in het achterhoofd houden dat peesweefsel weinig zenuwcellen bevat. Vaak worden paarden met een peesblessure te snel weer belast omdat ze niet kreupel lopen, terwijl ze nog een ernstig beschadigde pees hebben. Via een echoscopie is de ernst van de peesbeschadiging vast te stellen.
Wanneer je je paard wilt ondersteunen tijdens het herstel van een peesblessure kun je supplementen gebruiken zoals PUUR Pees en/of PUUR Trauma: PUUR Pees bevat een verdunning van vier verschillende ingrediënten en wordt ingezet bij verrekkingen, kneuzingen, verstuikingen, ontstekingen en beschadigingen (scheurtjes) van banden en pezen. Ook na botbreuken kan PUUR Pees worden ingezet. PUUR Pees zorgt voor een betere doorbloeding van het weefsel en heeft een ontstekingsremmende en weefselherstellende werking, waardoor het uitermate geschikt is voor de behandeling van beschadigingen en ontstekingen aan pezen en banden. Arnica montana is een resorptiemiddel van bloed, dat tevens ontstekingsremmend werkt. Ruta graveolens heeft een positieve invloed op het herstel van spier- en peesweefsel en beenvlies. Symphytum bevordert de genezing van botletsel en wonden, en voorkomt vorming van wild vlees. Rhus toxicodendron vermindert stijfheid van spieren en gewrichten.
Spierproblemen kunnen zeer uiteenlopende oorzaken hebben. Variërend van trauma’s zoals valpartijen, een schop van een ander paard, hangen aan het halster of plotselinge bewegingen tot overmatig zware trainingen, het vastliggen in de box, verkeerd gereden worden of het ontbreken van een goede warming-up en/of cooling down. Ook spierbevangenheid, voornamelijk een stofwisselingsprobleem, is een oorzaak van spierproblemen. Spierproblemen zorgen ervoor dat een paard bepaalde bewegingen niet meer kan maken en ook het gedrag verandert. Bij chronische spierproblemen is het aan te raden om een fysiotherapeut te raadplegen voor een gericht bewegingsadvies.
Wanneer je je paard wilt ondersteunen tijdens het herstel van een spierblessure kun je supplementen gebruiken zoals PUUR Spier en/of PUUR Trauma: PUUR Spier wordt aangeraden ter ondersteuning bij uiteenlopende spierproblemen zoals stijfheid, spierbevangenheid en blessures zoals verrekkingen en spierscheurtjes. PUUR Spier stimuleert de stofwisseling en de doorbloeding van de spieren, is pijn- en krampstillend en werkt onstekingsremmend. Rhus toxicodendron beïnvloedt de spierstofwisseling en reumatische ontstekingen van gewrichten. Ribes nigrum gemmae heeft een ontstekingsremmende werking. Tussilago petasites heeft een pijn- en krampstillende werking.
PUUR Trauma maakt soepel bewegen mogelijk en ondersteunt bij herstel. Dit middel kan helpen bij de gevolgen van bijvoorbeeld een aanrijding, botsing of bij een vecht- of valpartij. Het vermindert zwelling, zorgt voor snel herstel van peesweefsel, het vermindert bloeduitstortingen en is effectief bij verdraaiing. Ribes nigrum geeft verlichting. Voor een goede nierfunctie, afvoer van afvalstoffen en soepele spieren. Bellis perennis is goed voor de spieren. Arnica montana zorgt voor een soepele beweging en een voorspoedig herstel van spieren en pezen. Ruta graveolens houdt de gewrichten en pezen soepel.