Iedereen heeft gaspitten of een kookplaat in huis, deze zijn vaak ook nog eens dagelijks in gebruik. Wanneer je lekker staat te koken, wordt het gasfornuis of de kookplaat gemakkelijk vuil en vet. Als dit vuil zich ophoopt en hard wordt, dan is dit al snel een vies aanzicht en bovendien niet heel hygiënisch. Met deze tips maak je snel en effectief je kookplaat of gasfornuis schoon.
Bekijk hier het assortiment aan keukenreinigers bij Plein.
De gaspitten zijn makkelijk los te halen. Verwijder deze dus al eerste. As er aangekoekt vuil op zit of als ze erg vet zijn kun je verschillende manieren gebruiken om dit los te weken. Het losweken van hard vuil is beter voor de pitten, omdat je dan niet hard hoeft te schrapen. Hierdoor kunnen namelijk krassen ontstaan. Doe de pitten en pannendragers niet in de vaatwasser, hierdoor kunnen ze gaan roesten.
Vaak 30 minuten na het koken, kunnen de pitjes en pannenhouders makkelijk worden schoongemaakt. Droog deze na het schoonmaken goed af om roest te voorkomen. Leg vervolgens alle onderdelen terug. Helemaal niet meer schoonmaken? Leg op de bodem van het fornuis (om de gaspitten heen) aluminiumfolie. Hierdoor hoef je alleen eens in de zoveel tijd het folie te verwisselen en een doekje over het fornuis te halen.
Voorkomen is beter dan genezen. Haal dus iedere dag na het koken (wanneer het vet nog niet hard is) een doekje over het fornuis.
Bij een kookplaat is het belangrijk om deze elke dag schoon te maken. Haal na het koken meteen een vochtig doekje over de plaat, zo kan vuil niet inbranden. Als er tijdens het koken vuil op de plaat komt, zet deze meteen uit en maak hem direct schoon met een houten spatel of doekje. Pas op voor de hete plaat! Tegen dagelijks vuil zoals vet en kalkaanslag kun je HG kookplaat alledag nemen.