Epilepsie bij honden

Renée | dinsdag 24 mei | Hond

epilepsie-bij-honden

Epilepsie is een hersenaandoening die veroorzaakt dat een hond plotselinge, ongecontroleerde, terugkerende fysieke aanvallen krijgt, met of zonder verlies van bewustzijn. Dit kan door onbekende redenen veroorzaakt worden (idiopathisch) of vanwege genetische afwijkingen. Epilepsie bij honden kan ook het gevolg zijn van een fysieke aandoening, zoals een hersentumor. In dit blog vertel ik je meer over epilepsie bij honden, de symptomen en de behandeling.

Epilepsie bij honden

Idiopathische epilepsie wordt vaak gekarakteriseerd door structureel hersenletsel en komt vaker voor bij mannelijke honden. Als epilepsie onbehandeld blijft, worden de aanvallen heftiger en zullen ze vaker voorkomen. Op het moment dat je hond een epileptische aanval krijgt, kun je niets doen, behalve voorkomen dat hij zichzelf verwondt door meubels e.d. uit zijn buurt te halen. Na een epileptische aanval is het essentieel dat je je hond direct laat onderzoeken door een dierenarts.

Symptomen epilepsie bij honden

Aanvallen worden meestal voorafgegaan door specifiek gedrag, zoals verwarring en angst. Sommige honden proberen zich te verstoppen of zoeken juist aandacht. Zodra de aanval begint zal de hond op zijn zij vallen, stijf worden, een klapperende kaak krijgen, veel speeksel veroorzaken, urineren, zijn behoefte doen en/of met alle vier de poten trappelen. Deze aanvallen duren over het algemeen tussen de 30 en 90 seconden. Aanvallen komen vaak voor wanneer de hond rust of slaapt, meestal 's avonds laat of vroeg in de ochtend. De meeste honden zijn/lijken weer volledig hersteld tegen de tijd dat je bij de dierenarts aankomt. Desondanks is het wel erg belangrijk dat je je hond laat controleren. De dierenarts kan de oorzaak aanpakken of, wanneer de oorzaak onbekend is, medicijnen voorschrijven om epilepsie te voorkomen.

Behandeling epilepsie

Idealiter zouden we de oorzaak van de epileptische aanvallen aanpakken, zodat de hond nooit meer last zal hebben van epilepsie. Als epilepsie veroorzaakt wordt vanwege een fysieke aandoening, zoals een hersentumor, zou het dus soelaas bieden om de hersentumor te verwijderen. De oorzaak van epilepsie bij honden is vaak echter niet te herkennen en soms kun je de oorzaak wel oplossen, maar is er dusdanig veel schade aangericht dat de epileptische aanvallen alsnog voortborduren. In deze gevallen is medicatie benodigd om de epileptische aanvallen te controleren.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs