De Ziekte van Weil is een infectieziekte, voornamelijk te vinden bij honden en mensen. De Ziekte van Weil wordt ook wel de rattenziekte genoemd, omdat de belangrijkste verspreider de bruine rat is. In dit blog vertel ik je meer over de Ziekte van Weil, de symptomen en de behandeling.
De Ziekte van Weil is een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Leptospira spp. Om die reden wordt de Ziekte van Weil ook wel leptospirose genoemd. Deze infectieziekte dankt zijn naam aan een Duitse internist, genaamd Adolf Weil. De ziekte kan heel gevaarlijk zijn, echter niet voor elk zoogdier. De mens en de hond zijn erg gevoelig voor deze infectieziekte, knaagdieren daarentegen zijn bijzonder ongevoelig.
De Ziekte van Weil wordt overgedragen door de urine van de bruine rat. In een relatief lager aantal gevallen wordt de ziekte overgedragen van hond op hond of mens op mens. De bacteriën, leptospiren genoemd, vind je in stilstaand en warm water en in modder. Deze bacteriën kunnen overleven in water, modder, speeksel, sperma, urine en kunnen via wonden of rechtstreeks via de huid worden opgenomen. Om die reden vind je de ziekte in Nederland vaak bij rioleringswerkers. De bacteriën produceren gifstoffen waardoor de bloedvaten beschadigen. Bovendien komen de bacteriën uiteindelijk in de organen terecht, zoals de lever en de nieren. Daarom wordt de ziekte vooral overgedragen via urine. De bacteriën vermenigvuldigen in de organen en kunnen hierdoor veel schade aanrichten.
Symptomen van de Ziekte van Weil bij mensen zijn:
Symptomen van de Ziekte van Weil bij honden zijn:
De bacteriën kunnen worden bestreden met specifieke antibiotica, zoals penicilline, ampicilline, amoxicilline, doxyxycline, erythromicyine of tetracyclines. Ook is het raadzaam om een infuus aan te leggen, om het aantasten van de nier en de lever tot een minimum te beperken. Wanneer er veel sprake is van braken en diarree is het raadzaam om daar medicatie tegen te geven/in te nemen.
De Ziekte van Weil kan in lichte vorm en in zware/zwaardere vorm voorkomen. Wanneer het slechts een lichte vorm is, is het makkelijk te verwarren met griep. Vertoon je veel van bovenstaande symptomen? Neem dan contact op met je huisarts. Hetzelfde geldt voor honden, wanneer enkele van de bovenstaande symptomen vertoond worden, raadpleeg direct een dierenarts.