Als de maag erg vol zit of je als je veel gegeten hebt, kun je last krijgen van brandend maagzuur. Ook als je vetter hebt gegeten dan je gewend bent, kun je last krijgen van overtollig maagzuur. Dit komt doordat vet eten langer in de maag blijft waardoor het maagsap sneller terug stroomt in de slokdarm. Erg vervelend, maar gelukkig is er genoeg te doen tegen brandend maagzuur.
Ook een zwangerschap kan brandend maagzuur veroorzaken. Als je een middel tegen brandend maagzuur wilt gaan gebruiken overleg dan even met je verloskundige of arts welk middel het meest geschikt is voor jou.
Ontdek het assortiment geneesmiddelen * en gezondheidsproducten tegen brandend maagzuur bij Plein
Brandend maagzuur, ook wel zuurbranden genoemd, ontstaat wanneer de zure inhoud van de maag terugstroomt in de slokdarm. Normaal gesproken zorgt een sluitspiertje ervoor dat het maagsap in de maag blijft, maar soms gaat dit klepje even open om de druk in de maag te verlichten. Dit kan ervoor zorgen dat maagsap in de slokdarm terechtkomt, wat leidt tot brandend maagzuur. De medische term voor deze aandoening is reflux.
De klachten van brandend maagzuur kunnen per persoon verschillen, maar de meeste mensen ervaren ze vooral na het eten of wanneer ze liggen. Een veelvoorkomende klacht is een pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen. Soms gaan deze klachten gepaard met oprispingen, waarbij een beetje maaginhoud terugvloeit naar de mondholte.
Brandend maagzuur kan dus ongemakkelijk zijn, maar gelukkig zijn er manieren om de symptomen te verlichten en te voorkomen.
Als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur kun je je eetgewoonten of leefregels aanpassen. Vaak helpt dit en hoef je geen middelen tegen brandend maagzuur in te nemen.
Soms kun je de leefregels niet toepassen of ze helpen gewoon niet. Als je af en toe last hebt van brandend maagzuur dan is dit ongevaarlijk en mag je zonder tussenkomst van een arts een (genees)middel slikken dat je bij de drogist kunt kopen. Als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur dan is het verstandig om dit te laten onderzoeken door je huisarts.
Er zijn verschillende middelen te koop bij de drogist die helpen tegen brandend maagzuur. Je kunt ze onderscheiden in:
Maagzuurbinders zijn producten die helpen bij het neutraliseren van maagzuur, vaak op basis van antacida. Deze middelen zijn relatief mild en werken snel om de brandende pijn die door zuur in de maag kan ontstaan te verlichten. Voorbeelden van antacida zijn stoffen zoals algeldraat, magnesiumzout, aluminiumhydroxidemagnesiumcarbonaat, calciumcarbonaat, magnesiumoxide, en meer.
Maagzuurbinders zijn ideaal voor mensen die af en toe last hebben van brandend maagzuur. Denk bijvoorbeeld aan klachten die slechts enkele uren aanhouden, vaak na het eten of 's avonds. In dit geval kunnen maagzuurbinders snel verlichting bieden door het overtollige maagzuur te neutraliseren. Ze werken meestal binnen een half uur na inname en blijven een paar uur effectief.
Een ander voordeel is dat maagzuurbinders vaak ook veilig zijn tijdens de zwangerschap, voor vrouwen die last hebben van brandend maagzuur. Ze kunnen meerdere keren per dag worden gebruikt, afhankelijk van de klachten.
Het is belangrijk te weten dat maagzuurbinders voornamelijk effectief zijn voor incidentele klachten en niet bedoeld zijn voor chronische problemen. Bij frequente of langdurige klachten is het raadzaam om een arts te raadplegen.
Maagzuurremmers zijn geneesmiddelen die de hoeveelheid zuur in de maag verminderen. Ze worden in de bloedbaan opgenomen en zorgen ervoor dat de zuurproductie in de maagwand wordt geremd. Over het algemeen worden maagzuurremmers voorgeschreven als een maagzuurbinder niet (voldoende) helpt.
Er zijn twee hoofdtypen maagzuurremmers: H2-blokkers en protonpompremmers.
Maagzuurremmers beginnen te werken na enkele uren, maar werken een langere tijd. H2 blokkers tussen 8-12 uur en een PPI’s tot maximaal 24 uur.
De maagzuurremmers worden ook voorgeschreven als maagbeschermer tijdens het gebruik van NSAID pijnstillers zoals Ibuprofen, Naproxen of Diclofenac.
Als je af en toe last hebt van brandend maagzuur dan is dit ongevaarlijk en mag je zonder tussenkomst van een arts een (genees)middel slikken dat je bij de drogist kunt kopen. Als je regelmatig last hebt van brandend maagzuur dan is het verstandig om dit te laten onderzoeken door je huisarts.
*Geneesmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter
** Medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing
Ontdek het assortiment geneesmiddelen en gezondheidsproducten tegen brandend maagzuur bij Plein