Alles over de Berner Sennen

Renée | dinsdag 11 augustus | Hond

berner-senner

De zoektocht naar een (nieuwe) hond is ontzettend leuk. Er zijn alleen zoveel verschillende hondenrassen, het is logisch dat je je afvraagt welk ras het beste bij jou past. Ben je op zoek naar een lieve, goedmoedige, sociale gezelschapshond? Dan is de Berner Sennenhond misschien wel iets voor jou.

Bekijk het assortiment met benodigdheden en voer voor je hond op Plein.

Berner Sennen

De Berner Sennen is een rashond van Zwitserse afkomst. De honden komen oorspronkelijk uit het Zwitserse kanton Bern, daar is de naam dan ook deels van afgeleid. Een senner is een veehoeder, daar komt het tweede deel van de naam vandaan. De Berner Sennenhond hielp de senner namelijk met het bij elkaar houden van de kudde. Naast het hoeden van het vee, werd de Berner Sennenhond vroeger ingezet voor het bewaken van het terrein van de senner en voor het trekken van de (honden)kar. Berner Sennenhonden zijn grote, krachtige, sterke honden, dus vroeger werden ze ingezet voor het vervoeren van karren met bijvoorbeeld melk.

De Berner Sennen als huisdier

De Berner Sennen is altijd ingezet als werkhond, maar wordt nu vooral aangeschaft als huisdier. Omdat de Berner Sennenhond van origine zo'n waaks karakter heeft, zul je dit nog steeds terug kunnen zien in de huidige Berner Sennenhond. Bij wandelingen met het hele gezin zal hij iedereen bij elkaar willen houden en hij zal altijd waakzaam zijn over 'zijn' territorium.

Ondanks het waakse karakter heeft de Berner Sennen een zeer gemoedelijk en lief karakter. De Berner Sennenhond is dan ook absoluut geschikt als gezinshond en dankzij het rustige karakter is dit ras zelfs geschikt voor gezinnen met kleine kinderen.

Een Berner Sennenhond in het gezin opnemen

Gezien de grootte van dit ras is het wel belangrijk dat de Berner Sennenhond consequent opgevoed wordt. Gezien het aanhankelijke en trouwe karakter is hardhandig aanpakken niet nodig. Eén van de voordelen hiervan is dat je de Berner Sennenhond buiten lekker los kunt laten lopen en rennen, want hij zal altijd dichtbij je in de buurt blijven. En dat komt goed uit, want dit ras heeft behoorlijk wat beweging nodig. Het advies is de hond minimaal 3x per dag uit te laten, voor minimaal 3 kwartier per keer.

Een volwassen Berner Sennenhond is vrij groot, wat betekent dat ze in het eerste jaar van hun leven behoorlijk moeten groeien. Probeer daarom dit ras op jonge leeftijd niet teveel te belasten. Door de snelle groei zijn ze gevoelig voor klachten aan botten, pezen en spieren.

Erfelijke ziekten

Waar je wel rekening mee moet houden bij dit hondenras is dat er veel erfelijke ziektes voorkomen vanwege het gebrek aan genetische variatie. Vaak worden Berner Sennenhonden dan ook helaas niet heel oud. Daar staat tegenover dat je gedurende zijn leven kunt genieten van een lief, betrouwbaar en aanhankelijk maatje.

Berner Sennen voeding

De Berner Sennenhond heeft vroeger veel moeten bewegen, hard moeten werken en veel kracht moeten gebruiken. Hierdoor heeft dit ras tot op de dag van vandaag erg veel energie en zul je er als eigenaar voor moeten zorgen dat hij deze energie kwijt kan. Dat betekent veel wandelen. Doordat dit ras zoveel energie heeft (en verbruikt) is het belangrijk dat de hond voldoende en het juiste voer krijgt met de juiste voedingsstoffen om aan de hoge energie behoefte te voldoen. De Berner Sennenhond is een fantastisch ras en is zeer geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een vriend voor het leven.

Bekijk het assortiment met benodigdheden en voer voor je hond op Plein.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs