Aarsmaden, ineens zijn ze daar, witte bewegende wormpjes van ongeveer 1 centimeter in de ontlasting. Een besmetting of infectie met aarsmaden is vervelend, ze kunnen jeuk veroorzaken rond de anus en door het krabben kan de huid rond de anus ontsteken. Je hoeft een besmetting of infectie met aarsmaden niet te behandelen maar je loopt dan wel het risico dat je jezelf en anderen elke keer weer opnieuw besmet. In dit artikel vertellen we je meer over aarsmaden, de oorzaak en behandeling.
De eitjes van de aarsmaden worden doorgegeven van mens tot mens. Als je de eitjes van aarsmaden inslikt, komen ze in de darmen. Daar komen de eitjes uit en worden het de witte wormpjes die je in de ontlasting ziet. De vrouwelijke wormpjes leggen weer opnieuw eitjes, het liefst in de buurt van de anus. De eitjes kunnen op de hand terecht komen als je je billen afveegt of je als je krabt omdat die plek kan jeuken. Als je de eitjes op je handen hebt kun je ze verspreiden in je leefomgeving. Je moet dan denken aan lichtknoppen, deurknoppen, de spoelknop van de toilet, speelgoed, maar ook beddengoed of handdoeken. Als jijzelf of iemand anders iets aanraakt met de handen waar eitjes van aarsmaden op terecht is gekomen dan kun je besmet raken als je de eitjes in je mond krijgt. Via de mond komen de eitjes in de darmen en ben je besmet. De eitjes zijn zo klein dat je ze niet ziet. Je weet dus ook niet dat ze aan de handen zitten.
Als een kind jeuk heeft krabt het automatisch ongeacht de plek. Een volwassene kent vaak enige gene. Ook doen kinderen vaker iets in de mond. Een kind kan zichzelf telkens opnieuw besmetten door rond de anus te krabben en daarna de vingers in de mond te steken of door verder te spelen met speelgoed zonder de handen te wassen en vervolgens het speelgoed in de mond te doen.