Deze zelftest is geschikt om thuis uit te voeren. Wel is het zo dat de test geen onderscheid kan maken tussen een eerdere besmetting of actuele besmetting. De uitslag is binnen enkele minuten bekend. De test heeft slechts een kleine druppel bloed nodig om antilichamen tegen helicobacter pylori ("maagzweer" bacterie) aan te tonen. Deze bacterie is over het algemeen goed te behandelen met een antibioticum of verschillende antibiotica. Vaak in combinatie met maagzuur remmers.
Maag-Check® is aan te raden bij:
Helicobacter pylori infecties komen in de hele wereld erg veel voor. In ontwikkelingslanden is zo’n 90% van de bevolking besmet met deze bacterie. In Nederland schat men dat ongeveer 15% van de mensen onder de 40 jaar besmet is. Bij zeker 30% van de mensen boven de 60 jaar kan de bacterie worden vastgesteld.
Er zijn verschillende manieren om een besmetting met de Helicobacter pylori vast te stellen.
De huisarts kan bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek doen naar antistoffen tegen de bacterie. Ook kan dit in het ziekenhuis via een ademtest worden gedaan. Als er antistoffen met een bloedtest worden aangetroffen, betekent dit dat u besmet bent met de Helicobacter pylori. Maag-Check® is zo'n bloedtest en kent een klinisch bewezen betrouwbaarheid van meer dan 97% bij het aantonen van antistoffen tegen de helicobacter pylori bacterie. Bent u al eerder behandeld tegen deze bacterie met een anti-bioticum kuur, dan duurt het gemiddeld 6 maanden (in sommige gevallen meer dan 12 maanden) voordat de antistoffen zijn verdwenen uit het bloed. De test zal dan nog steeds positief zijn, terwijl een mogelijke biopt in deze periode negatief kan zijn. Dit is geen vals positieve test. De antilichamen zijn nog steeds in het bloed aanwezig (vandaar de positieve test) terwijl bij een biopt via een echoscopie er geen bacterie meer aangetoond kan worden.
Voor een betrouwbare uitslag is het soms noodzakelijk om twee weken voor het onderzoek tijdelijk te stoppen met het gebruik van maagzuurremmers. Dit geldt voor alle onderzoeken behalve bij een bloedtest. Bespreek dit altijd eerst met uw arts.
Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing
Uitslag negatief en toch aanhoudende klachten?
Overweeg dan een test op Coeliakie met Gluten-Check®
Veel van de symptomen of klachten bij maagaandoeningen komen ook overeen met de klachten bij Coeliakie.
Deze test is:
Inhoud :
1 testcassette met pipet
1 steriele automatische lancet
1 micropipet (10 ul)
1 alcohol desinfecteerdoekje
1 pleister
1 flacon met verdunningsvloeistof
1 gebruiksaanwijzing (Nederlands)