Sommige mensen krijgen zonder dat ze zich inspannen last van (overmatig) zweten onder de oksels. Okselzweet gaat veelal gepaard met een nare zweetgeur. In deze blog lees je alles wat je moet weten om dit te voorkomen en hoe je het beste zweetoksels kunt behandelen en voorgoed verlost te worden van nare geurtjes en natte plekken onder je oksels.
Ontdek het assortiment deodorant en anti-transpirant tegen (overmatig) zweten op Plein.
Je zweet om je lichaamstemperatuur te reguleren. Je lichaamstemperatuur is in het gunstigste geval tussen de 36 en 38 graden. Wanneer je je inspant, wordt je lichaam warmer en je hersenen zorgen er dan voor dat je gaat zweten zodat je lichaamstemperatuur daalt.
Op het moment dat zweet wordt uitgescheiden, is het geurloos. De nare ‘zweetgeurtjes‘ ontstaan door de omzetting van zweet door bepaalde huidbacteriën die zich verbinden met het zweet. Je kan op alle plekken van je lichaam zweten, maar de oksels zijn wel de meest gebruikelijke plek. Het is moeilijk te zeggen hoe het komt dat de ene persoon er last van heeft en de ander niet. Een ander woord voor structureel overmatig zweten is hyperhidrosis. Naar schatting heeft 1 op de 100 mensen last van hyperhidrosis. De precieze oorzaak is niet helemaal bekend. In sommige gevallen zijn medicijnen (zoals bepaalde hormoonpreparaten en slijmverdunners) de oorzaak. Vaak en veel gekruid eten, overmatig koffie drinken en veel roken kunnen het zweten verergeren. Stress is ook een veel voorkomende oorzaak.
Okselzweet en de daarbij horende nare zweetgeurtjes zijn niet alleen te behandelen, maar in de meeste gevallen ook te voorkomen. Onderstaande tips kunnen je hierbij helpen:
Tegenwoordig zijn er tal van producten die helpen tegen zweetoksels. Sommige middelen helpen bij de ene persoon beter dan bij de andere. Populaire anti-transpiratiemiddelen zijn bijvoorbeeld syNeo5 en Odorex.
Mochten deze vrij verkrijgbare producten niet helpen, dan kun je via je huisarts een recept krijgen voor aluminiumchloride. Helpt ook dit niet (voldoende), dan kun je nog botox-injecties overwegen. Botox zorgt ervoor dat je zweetklieren minder vocht aanmaken. Deze ingreep werkt tussen de 7 en 10 maanden. Hierna kun je de behandeling herhalen. Een meer structurele oplossing is hidrosuctie. Bij hidrosuctie worden de zweetklieren in de oksels losgemaakt en weggezogen. Dit gebeurt uiteraard onder verdoving.
Ontdek het assortiment deodorant en anti-transpirant tegen (overmatig) zweten op Plein.