Wat te doen bij een zonneallergie?

Marjolein | maandag 20 januari |

zonneallergie

Heerlijk, die zonnestralen op je huid. Maar als je na een paar dagen zon jeukende rode bobbeltjes op je gezicht of zonneblaasjes op andere plekken op je lichaam krijgt, ben je wat minder blij. Dit kan duiden op zonneallergie. Bij een zonneallergie krijg je een abnormale huidreactie na een 'normale' blootstelling aan zonlicht of andere lichtbronnen. Als je eenmaal zonneallergie hebt, wil je er het liefst zo snel mogelijk van af want de jeuk kan verschrikkelijk zijn! In dit blog vertelt onze gediplomeerde drogist Marjolein alles over zonneallergie.

Oorzaken van zonneallergie

Het is nog niet bekend waarom de ene persoon last heeft van zonneallergie en de ander niet. Maar het huidtype kan mogelijk een rol spelen. Mensen met een lichte huid hebben namelijk vaker last van zonneallergie dan mensen met een donkere huidskleur of mensen die van nature gemakkelijk bruin worden. Zonneallergie komt even vaak voor bij mannen en vrouwen. Meestal begint de allergie op jong volwassen leeftijd. Er zijn een aantal factoren die de kans op zonneallergie kunnen vergroten:

  • Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals o.a. sommige antibiotica en de anticonceptiepil.
  • Het gebruik van crèmes of cosmetica in de zon.
  • Contact met planten.
  • Jaargetijde: juist in het voorjaar is de kans op zonneallergie het grootst omdat je huid dan nog niet gewend is het aan zonlicht.

Zowel UVA- als UVB-stralen van de zon kunnen een allergische reactie uitlokken. Vooral UVA-stralen dringen dieper door in de huid en kunnen vaak de boosdoener zijn bij zonneallergie.

Hoe herken je een zonneallergie?

De meest voorkomende vorm van zonneallergie is polymorfe lichteruptie (PMLE). Polymorfe lichteruptie wil zeggen: huiduitslag die zich in verschillende uitingsvormen voordoet onder invloed van (zon)licht. Zonneallergie ontstaat doorgaans 1 tot 5 dagen na blootstelling aan zonlicht. Enige uren na het zonnen worden delen van de huid, die zijn blootgesteld aan de zon, rood. 

Dit merk je bij een zonneallergie:

  • Je krijgt rode bultjes, blaasjes en vlekjes.
  • Die plekjes jeuken.
  • Ze ontstaan enkele uren tot dagen nadat je in de zon bent geweest.
  • Ze zitten op huid die in de zon is geweest.
  • Sommige mensen krijgen de bultjes en blaasjes alleen op de oren. We noemen dit lente-oren, omdat het meestal in het voorjaar voorkomt. Vooral jongens hebben lente-oren.

Zonneallergie gaat meestal vanzelf weer over na een paar dagen. Je hoeft hiermee niet na de huisarts. Bel je huisarts wel als je veel jeuk hebt, de plekjes na één week niet duidelijk minder zijn geworden, de huiduitslag erger wordt of er anders uit gaan zien. Ook als je van de huisarts medicijnen tegen de jeuk gekregen en die helpen niet of pijn, koorts en je voelt je ziek moet je de huisarts raadplegen. 

Wat kun je doen om zonneallergie te voorkomen?

Gebruik zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 (liefst SPF 50) en een breed spectrum dat beschermt tegen zowel UVA- als UVB-straling. Let op de samenstelling en gebruik een zonnebrandcrème zonder irriterende stoffen zoals parfum of andere chemische stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Breng de zonnebrandcrème op tijd aan, minstens 30 minuten vóór blootstelling aan en herhaal het elke 2 uur of na zwemmen.

Als blijkt dat je gevoelig bent voor de zon, kun je zelf maatregelen treffen om de schade aan de huid te beperken. De volgende feiten zijn handig om rekening mee te houden.

  • De zon is het schadelijkst tussen 11:00 en 15:00. Je kunt dan het beste uit de zon blijven.
  • Kleding beschermt je tegen de zon. Niet alle kleding beschermt evenveel. Hoe dunner de stof hoe meer zonnestraling er door komt. Ook natte kleding geeft minder bescherming dan droge kleding.
  • Achter glas bereikt UVA de huid wél en UVB niet.
  • Een vochtige huid is gevoeliger voor zonlicht.
  • Wind werkt verkoelend, maar maakt zonnestralen niet minder sterk.
  • Sneeuw en zand reflecteren veel zonlicht, gras daarentegen weinig.
  • Een zonnebril die aan de zijkant gesloten is, geeft de beste oogbeschermin
  • Zonlicht komt ook onder de parasol, met name UVA.
  • Een zonnebrandmiddel beschermt voornamelijk tegen UVB en weinig tegen UVA.
  • De zon heeft een groter effect als je stil ligt, dan als je beweegt.
  • Zelfs als het bewolkt is, bereikt veel zonlicht de aarde en dus je huid.

Als de zonneallergie jaarlijks terugkomt en je hebt hier erg veel last van. Dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Samen kun je dan bespreken of onderstaande behandelingen geschikt voor je zijn.

  • Lichtgewenning door de zon: Bij de meeste vormen van PMLE is het voldoende om de huid in het voorjaar geleidelijk aan het zonlicht te laten wennen. Door deze langzame gewenning wordt de huid iets dikker en wordt pigment aangemaakt waardoor bescherming optreedt tegen het ultraviolet licht. In het voorjaar (maart/april) kan dan dagelijks de blootstelling aan de zon worden uitgebreid. Vanzelfsprekend moet op zonnige dagen meer voorzichtigheid in acht genomen worden dan op bewolkte dagen.
  • Lichtgewenning door belichting in het ziekenhuis: Afhankelijk van de soort zonneallergie (veroorzaakt door UVA of UVB) en de ernst van de aandoening kan gekozen worden voor ‘hardingskuren’ van de huid op de polikliniek dermatologie in het ziekenhuis. Hierbij wordt ieder voorjaar gedurende een aantal weken, 2 tot 3 keer per week, de huid belicht met een ultraviolet lichtbron.

Wat te doen als je last hebt van zonneallergie?

Tegenwoordig zijn er tabletten, korreltjes, crèmes en sprays op de markt die de symptomen, jeuk en zonneblaasjes behandelen. Zij doen niets aan de oorzaak maar verlichten wel de klachten. Je kunt ook een Aftersun gebruiken om de klachten te verminderen.

Voordelen van aftersun bij zonneallergie
Aftersun heeft vaak een kalmerende werking. De ingrediënten zoals aloë vera of kamille verkoelen en kalmeren de huid. Dit kan jeuk, roodheid en irritatie verminderen.
Daarnaast hydrateerd Aftersun de huid. Zonneallergie maakt de huid vaak droger en gevoeliger. Aftersun helpt de vochtbalans van de huid te herstellen en voorkomt verdere irritatie.
Tot slot heeft Aftersun een verkoelende werking. Veel Aftersun producten hebben een verkoelend effect, wat verlichting biedt bij een geïrriteerde of oververhitte huid.

Let wel op bij het kiezen van Aftersun. Niet alle Aftersun producten zijn geschikt voor mensen met zonneallergie. Hier zijn tips voor een goede keuze:

  • Vermijd irriterende stoffen:
    Kies producten zonder parfum, alcohol en synthetische kleurstoffen, omdat deze de huid kunnen irriteren of een allergische reactie kunnen verergeren.
  • Hypoallergeen:
    Gebruik een hypoallergene aftersun, speciaal geformuleerd voor de gevoelige huid.
  • Ingrediëntenlijst controleren:
    Zoek naar producten met natuurlijke, verzachtende ingrediënten zoals aloë vera, panthenol, calendula of glycerine.
  • Vermijd vettige crèmes:
    Gebruik geen te zware of vette crèmes als je huid al geïrriteerd is, omdat deze de huid kunnen afsluiten en het herstelproces kunnen vertragen.

Huismiddeltjes die verlichting te geven aan zonneallergie

Je hoeft echt niet altijd dure crèmes te kopen om de jeuk te verlichten. Met de hulp van een aantal huismiddeltjes, kunnen de klachten van zonneallergie al afnemen. Let wel altijd goed op de reactie van de huid, een huid met zonneallergie is gevoelig en ook huismiddeltjes kunnen een allergie uitlokken. Enkele tips:

  • Probeer eens een koud kompres op de aangedane plekken te houden. Je zult merken dat de jeuk minder wordt.
  • Pureer komkommer en smeer dit op je huid. Komkommer verlicht het brandende gevoel en zorgt ervoor dat de uitslag niet erger wordt.
  • Rasp een rauwe aardappel en smeer dit op je huid. Aardappel, verlicht net als komkommer, het brandende gevoel op de huid.
  • Mix yoghurt met kokosmelk en wrijf hier je huid mee in. Je zult direct verbetering zien.
  • Je kunt een druppeltje lavendelolie met aloë Vera gel mengen en hiermee je huid insmeren.

Bij Plein kun je zonnebrand middelen, Aftersun en producten die de klachten verlichten bestellen.

 

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs