Dit betreft een advertentie.
Op 29 september is het Wereld Hart dag. Het moment om stil te staan bij de gezondheid van jouw hart. Door bijvoorbeeld regelmatig je bloeddruk te meten. Een te hoge bloeddruk vergroot namelijk het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct en beroerte. En wist je dat je voor het meten van je bloeddruk niet per se naar de dokter hoeft? Met een bloeddrukmeter meet je thuis in je vertrouwde omgeving eenvoudig, nauwkeurig en snel je bloeddruk.
Ontdek het volledige assortiment Veroval op Plein.nl
Een hoge bloeddruk voel je vaak niet, maar verhoogt wel de kans op een hartinfarct of beroerte. Maar liefst 1,2 miljoen mensen in Nederland weten niet dat ze een te hoge bloeddruk hebben. Terwijl je heel gemakkelijk zelf je bloeddruk kunt meten. Zonder dat je hiervoor naar de dokter moet.
Vanaf je veertigste neemt de kans op een hoge bloeddruk toe. Het is belangrijk om vanaf die leeftijd je bloeddruk regelmatig te meten. Mocht je dan een te hoge bloeddruk hebben, dan kan je er op tijd iets aan doen. Maar ook voor je veertigste is het aan te raden om regelmatig je bloeddruk te meten. Niet alleen voor je eigen geruststelling, maar ook omdat je dan eerder een eventuele verhoging signaleert.
Hoewel je een verhoogde bloeddruk niet altijd merkt, heeft het wel gevolgen voor je hart. Bij een hoge bloeddruk staan je bloedvaten steeds onder een erg hoge druk. Dit kan uiteindelijk een hartinfarct, beroerte en hartfalen tot gevolg hebben. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen de volgende klachten optreden:
Ervaar je één of meerdere klachten? Meet dan je bloeddruk. Je kunt dit eenvoudig thuis doen of bij je huisarts.
Thuis in je vertrouwde omgeving is een goede plek om je bloeddruk te meten. Hier ben je het meest ontspannen en heb je weinig tot geen invloeden van buitenaf.
Met de Veroval Bloeddrukmeter meet je eenvoudig, nauwkeurig en op een aangename manier je bloeddruk. De bloeddrukmeter heeft een groot, eenvoudig afleesbaar scherm waardoor je gemakkelijk je waarden controleert. De waarden worden eenvoudig gepresenteerd met behulp van een verkeerslichtsysteem waarbij de bovenste waarde je bovendruk is, de middelste je onderdruk en de onderste je polsslag registreert.
Handig: Je kunt zowel alle waardes van de afgelopen zeven ochtenden en avonden als het gemiddelde van alle gemeten waarden opslaan. Voor jezelf en een andere gebruiker dankzij de 200 geheugenplaatsen (voor ieder persoon 100).
Goed om te weten: Bij de eerste meting wordt opgepompt tot 190 mmHg. Bij volgende metingen wordt de oppompdruk individueel aangepast op basis van de eerder gemeten bloeddrukwaarden. Dit maakt het meten van je bloeddruk eenvoudig en comfortabel. De bloeddrukmeter wordt geleverd met vier AA-batterijen.
Extra fijn: De Veroval Bloeddrukmeter wordt aanbevolen door de Nederlandse Hartstichting.
Je bloeddruk thuis meten is eenvoudig en duurt slechts een paar minuten. Volg hiervoor onderstaand stappenplan:
Het is belangrijk dat je een half uur voor de meeting niet rookt, geen koffie drinkt en je niet enorm inspant (zoals bij het sporten). Meet de bloeddruk niet na een bad en niet met een volle blaas. Dit laatste kan er namelijk voor zorgen dat je bloeddruk met circa 10 mmHg stijgt.
Zorg ervoor dat je je in een rustige omgeving bevindt en je gemakkelijk en ontspannen zit.
Ontbloot je bovenarm en meet aan de arm die je het minst gebruikt. Als je rechts ben, dan meet je aan de linkerarm. Plaats de bloeddrukband ongeveer 2 centimeter boven de elleboog. Het is belangrijk dat er nog voldoende ruimte zit tussen de band en je arm (ongeveer duimbreedte). Het snoertje zit aan de binnenkant van je elleboog. De bloeddrukmeter moet op een harde ondergrond, bijvoorbeeld een tafel, worden geplaatst.
Ga rechtop op een stoel zitten met je rug tegen de leuning. Zet je voeten naast elkaar op de grond (sla je benen niet over elkaar). Leg de arm waaraan je meet ontspannen op de tafel of de leuning van je stoel.
Druk op de startknop. De meting start automatisch en stopt vanzelf. Praat en beweeg niet tijdens de meting.
Op de bloeddrukmeter kan je eenvoudig de waarden aflezen. Op de Veroval Compact bloeddrukmeter worden je waarden automatisch opgeslagen waardoor je ze niet hoeft te noteren op je telefoon of een kladblokje.
De bloeddruk bestaat uit een bovendruk en onderdruk. Het hoogste getal is je bovendruk en het laagste getal je onderdruk. Maar hoe weet je of de gemeten bloeddruk niet te hoog is? Hiervoor kan je onderstaand schema hanteren:
Goed om te weten: Een hoge bloeddruk verhoogt je kans op een hartinfarct of beroerte. Een hoge bovendruk verhoogt je risico méér dan een hoge onderdruk.
Een bovendruk lager dan 120 is de ideale bloeddruk. Hiermee heb je het minste risico op hart- en vaatziekten.
Een bovendruk tussen de 120 en 140 is een normale bloeddruk. Houd je bloeddruk echter wel goed in de gaten als je bovendruk richting de 140 gaat en onthoud: hoe lager je bloeddruk, hoe beter.
Een bovendruk tussen de 140 en 180 is een te hoge bloeddruk. Eén keer te hoog meten, zegt weinig. Daarom is het advies om een week lang elke ochtend en avond je bloeddruk zelf te meten. Blijft deze boven de 140? Neem dan contact op met je huisarts.
Een bovendruk hoger dan 180 is een ernstig verhoogde bloeddruk. Doe de meting daarom nog 3 keer. Neem tussen de metingen 5 minuten pauze. Blijft je bovendruk ook hierna nog boven de 180? Neem dan direct contact op met je huisarts.
90 of lager: je bloeddruk is goed
Tussen de 90 en 110: je hebt een hoge bloeddruk
110 of hoger: je hebt een ernstig verhoogde bloeddruk
Hoe verlaag ik mijn bloeddruk? (h2)
Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op een hartinfarct of beroerte. Een gezonde levensstijl kan je bloeddruk verlagen. Onderstaande tips helpen je bij het realiseren van een gezonde levensstijl:
Eet gezond en gevarieerd. Zorg voor voldoende vers fruit (2 stuks per dag) en groenten (minimaal 250 gram) en vermijd zout. Zout eten kan namelijk de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Vervang daarnaast verzadigd vet door onverzadigd vet, kies voor magere, halfvolle en volkoren producten en drink water en thee in plaats van frisdrank en andere drankjes met suiker.
Als je te zwaar bent, heb je meer kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Dit geldt met name als je veel vet rondom je buik hebt. Probeer daarom, als je teveel kilootjes hebt, af te vallen.
Bewegen is belangrijk voor je mentale en lichamelijke gezondheid. Beweeg elke dag minimaal 30 minuten. Dit is goed voor je bloeddruk en werkt stress verlagend.
Drink minder tot geen alcohol. Alcohol kan namelijk je bloeddruk verhogen.
Stop met roken. Roken is namelijk schadelijk voor je hart en je bloedvaten. Nicotine verhoogt de hartslag en de bloeddruk.
Een lage bloeddruk is in de meeste gevallen onschuldig. We spreken van een te lage bloeddruk als die zo laag is dat je klachten hebt of als de bovendruk lager is dan 90 en de onderdruk lager dan 60.
Een lage bloeddruk kan zorgen voor klachten zoals:
De oorzaken van een lage bloeddruk zijn vaak onbekend. Wel kun je de klachten verminderen door niet te snel op te staan en voldoende te drinken (vooral tijdens het sporten of bij warm weer). Voel je je duizelig? Span dan de spieren van je benen, billen en buik aan of maak stevige vuisten. Dit verhoogt de bloeddruk. Ook helpt het als je even rustig gaat zitten. Eventueel met je hoofd tussen je knieën zodat het bloed hierdoor gemakkelijker naar je hersenen stroomt. Blijf je last houden van klachten? Raadpleeg dan je huisarts.