Katten kunnen verschillende soorten parasieten krijgen, sommige daarvan worden 'wormen' genoemd. Dit zijn endo parasieten en leven in het maag en darm kanaal van de kat. Wormen kunnen veel problemen veroorzaken. Soms zijn er geen enkele symptomen te herkennen bij katten met wormen, terwijl deze wormen wel een serieus gevaar kunnen zijn voor de gezondheid van de kat. Sommige wormen kunnen zelfs een gevaar zijn voor onze gezondheid.
Bekijk hier het assortiment tegen het behandelen van wormen bij Plein.
Katten hebben het vaakst last van spoelwormen, haakwormen, zweepwormen of lintwormen.
Spoelwormen zijn de meest voorkomende parasieten bij katten, deze leven in het maagdarmkanaal. Een zware besmetting kan leiden tot braken, diarree, gewichtsverlies, irritatie en groeivertraging. De meeste katten zullen minimaal één keer in hun leven besmet raken met spoelworm, meestal wanneer ze jong zijn. Katten kunnen op verschillende manieren besmet raken met spoelwormen, zoals via geïnfecteerde wormeitjes in de omgeving, door besmette dieren op te eten en als kittens via besmette moedermelk. Als spoelworm snel herkend en behandeld wordt hoeft dit geen schade op te leveren aan de gezondheid van de kat.
Haakwormen hechten zich aan de binnenkant van de darmwand. Een kat raakt besmet met haakwormen door de uitwerpselen van besmette dieren binnen te krijgen, bijvoorbeeld door het eten van gras of aarde waar uitwerpselen in zitten. Katten kunnen ook rechtstreeks door de huid besmet worden met haakwormen, bijvoorbeeld via de (dunne) buikhuid of voetzolen.
Zweepwormen hechten zich ook aan de darmwand en kunnen leiden tot een dikke darmontsteking. Hierdoor kan de kat gewicht verliezen én bloedarmoede ontwikkelen. Net als bij haakwormen raakt een kat besmet met zweepwormen via de uitwerpselen van besmette dieren.
Lintwormen komen ook vaak voor bij katten. Een kat kan besmet raken met lintwormen simpelweg door het in aanraking komen met een besmet dier, en ook via de uitwerpselen van een besmet dier. Lintwormen leven, net als spoelwormen, in het maagdarmkanaal van een kat en kunnen erg gevaarlijk zijn. Snelle behandeling is dus belangrijk.
Aangezien wormen vaak voorkomen, zowel bij jonge als bij volwassen katten, is het noodzakelijk dat je je kat regelmatig ontwormt. Het beste kan je dit 4 x per jaar doen. Daarnaast is het belangrijk om het risico op contact met besmette dieren zoveel mogelijk te beperken. Zorg er ook voor dat je huis, tuin én huisdieren vrij zijn van vlooien. Was je handen goed voor en na het schoonmaken van de kattenbak en verschoon de kattenbak ook regelmatig in zijn geheel. Mocht je kat toch besmet raken met wormen, neem dan direct contact op met je huisarts, hij zal een passende behandeling kunnen voorstellen.
Bekijk hier het assortiment tegen het behandelen van wormen bij Plein.