Wat te doen tegen vermoeidheid?

Marjolein | zaterdag 15 april |

wat te doen tegen vermoeidheid

Iedereen heeft weleens last van moeheid na een korte nacht of juist een lange dag. Meestal krijg je na een paar nachten bijtanken wel weer energie. Het wordt een probleem als je langdurig vermoeid bent en er in het dagelijks leven flink last van hebt. Het is vaak lastig om je te concentreren als je moe bent. Je bent sneller geïrriteerd, chagrijnig of emotioneel en daarnaast kan het lichamelijke klachten geven, zoals duizeligheid, hoofdpijn, wat onhandiger zijn, een bleke huid en kringen onder je ogen. In dit blog vertellen we je alles over de mogelijke oorzaken en wat je kunt doen tegen vermoeidheid.

Ontdek het assortiment tegen vermoeidheid bij Plein.

Oorzaak van je vermoeidheid

Je kunt pas iets tegen vermoeidheid doen als je weet wat de oorzaak is. Als je zonder reden geen energie meer hebt om de dag door te komen, is het belangrijk dat je hiermee naar de huisarts gaat. Mogelijk is er dan iets anders aan de hand en is vermoeidheid een symptoom. In dat geval zou je last kunnen hebben van:

  • Trage werking van de schildklier.
  • Bloedarmoede.
  • Hartproblemen.
  • Urinewegeninfectie.
  • Ontsteking ergens in je lichaam.
  • Depressie.
  • Slaap apneu.
  • Uitdroging.
  • Diabetes.

Het is belangrijk dat deze oorzaken snel ontdekt worden en onder begeleiding van je arts verholpen worden of onder controle gehouden worden.
Weet je niet zo goed waarom je moe bent, maar duurt je vermoeidheid wel al drie maanden? Of maak je je zorgen? Ook dat zijn goede redenen voor een afspraak met je huisarts.

Wat te doen tegen vermoeidheid?

Er is ook het soort vermoeidheid waarvan je wel de oorzaak kunt weten. Bijvoorbeeld te weinig slaap, ongezond eten, onregelmatig werk, stress op het werk of te veel cafeïne. In deze gevallen kan je zelf actief aan de slag om deze vermoeidheid te bestrijden:

Te weinig slaap

Als je te weinig slaapt, heeft je lichaam onvoldoende tijd om te herstellen en wordt je vaak moe wakker. Een keertje laat naar bed is niet erg, maar bijna dagelijks kan ervoor zorgen dat je geen energie hebt om de dag door te komen. Het is daarom goed om te realiseren dat slapen belangrijk is. Ga op een vast tijdstip naar bed en sta op een vast tijdstip op. Ontspan een uurtje voordat je gaat slapen door je telefoon, tablet of laptop uit te zetten en zorg ervoor dat deze apparaten je ’s nachts ook niet wakker kunnen maken door op te lichten of geluidjes te maken.

Soms kun je er zelf niets aan doen dat je te weinig nachtrust krijgt, maar is je partner hieraan schuldig door te snurken. Naast oordopjes zijn er ook producten te koop die het snurken kunnen verminderen.

Als je af en toe moeite hebt om een gezonde nachtrust te pakken, dan kun je proberen of een rustgevend tabletje helpt om uitgerust wakker te worden. Heb je vaker last van slaapproblemen, dan kun je beter naar de huisarts gaan.

Ongezond eten

Het lichaam heeft brandstof nodig om energie te krijgen. Als je onvoldoende eet of eenzijdig dan krijg je niet genoeg voedingsstoffen binnen. Het lichaam heeft dan geen brandstof voor energie. Zorg er dus voor dat je 3 maaltijden per dag eet en een paar gezonde tussendoortjes. Soms zijn er omstandigheden dat het niet lukt om gezond te eten. Als dit van tijdelijke aard is, dan is het niet erg om dit aan te vullen met een vitaminepreparaat. De multivitamines helpen dan tijdelijk om toch de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. De multivitamines zijn echter geen vervanging voor een gezonde levenstijl en gezonde voeding. 

Cafeïne

Sommige mensen blijven wakker van cafeïne. Voor een goede nachtrust is het essentieel dat je tijdig de inname van cafeïne mijdt. Drink bijvoorbeeld ’s middags en ’s avonds geen cafeïnehoudende drankjes meer. Maar wist je dat een overdosis aan cafeïne ook kan leiden tot vermoeidheid? Als je dus vaak moe bent en je drinkt veel koffie, thee of cola dan zou dat een oorzaak kunnen zijn. Om daar achter te komen is het verstandig om stapsgewijs minder koffie, thee of cola te drinken. Stop niet in één keer want dan krijg je ontwenningsverschijnselen. Als je door minder cafeïne meer energie krijgt, is het verstandig om aanpassingen te doen in de soorten cola of koffie die je drinkt.

Werk

Werk of het niet hebben van werk kan veel energie kosten, waardoor je minder energie overhoud voor andere dingen. Het niet hebben van werk zorgt voor piekeren en onrust waardoor je te weinig slaap krijgt. Onregelmatig werken heeft ook invloed op een goede nachtrust. Stress of deadlines op het werk zorgen ervoor dat je lichaam altijd in de hoogte stand staat, veel energie vraagt en dat je op tijden dat je moet slapen aan het werk bent of met je werk bezig bent. Er zijn mensen die alleen onder hoge druk kunnen presteren, maar voor de meesten geldt dat ze uiteindelijk een ‘burn-out’ krijgen als ze te lang onder die omstandigheden blijven doorwerken. Probeer daarom momenten te creëren dat je je werk los kunt laten. Bijvoorbeeld door sporten, wandelen of een hobby. Zorg dat je telefoon dan uitstaat zodat je geen excuus hebt om toch te werken op die momenten.

Deze informatie is geen vervanging van het advies van een arts en/of specialist. Raadpleeg in geval van twijfel altijd uw huisarts. Lees voor gebruik ALTIJD de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.

Ontdek het assortiment tegen vermoeidheid bij Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs