Wist je dat je aan de conditie van je nagels kunt aflezen hoe het gesteld is met je gezondheid? In dit blog vertellen we wat je nagels zeggen over je gezondheid en wat je kunt doen om je gezondheid te verbeteren.
Bekijk hier het assortiment voor het verzorgen en lakken van je nagels bij Plein.
De meeste mannen en vrouwen verzorgen hun nagels door ze te knippen, vijlen en te lakken. Maar wist je dat je nagels je ook veel vertellen over je gezondheid? Gele, blauwige of juist nagels die snel afbrokkelen, vertellen je meer dan je denkt.
Bobbelige nagels kunnen zomaar ontstaan of door gebruik van bepaalde medicijnen tegen een ontsteking of koorts. Vaak groeien de ribbels van je nagels vanzelf uit en zul je er na verloop van tijd geen last meer van hebben. Het enige dat je nodig hebt is geduld, het groeit er vanzelf uit.
Met name het lakken van je nagels kan leiden tot gespleten nagels. Ook nagellakremover zorgt voor uitdroging waardoor het splijten nog sneller gaat. Stop even met lakken en verzorg je handen goed. Smeer ze in met handcrème en vijl je nagels. Gebruik in het vervolg een base coat onder je nagellak.
Broze nagels hebben niets met een gebrek aan kalk (calcium) te maken. Nagelplaten bevatten amper 0,2% calcium. De oorzaken van broze nagels zijn zeer divers. Oorzaken kunnen zijn verweking door veel in water te zitten met je handen. Bepaalde chemicaliën, waaronder sommige (vooral de goedkopere) nagellakken, nagellakremovers en acrylgel, maken nagels eveneens brozer.
Afbrokkende nagels zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar vooral hinderlijk en storend. Ze kunnen leiden tot minder zelfvertrouwen. Je kunt proberen of biotine (vitamine B8) of vitamine B complex je helpt om je nagels sterker te maken. Enkele beperkte studies wijzen op een gunstig effect van Biotine of vitamine B-complex op de hardheid van nagels. Voorwaarde is wel dat je de supplementen lang genoeg (maanden) inneemt.
Er zijn ook medische oorzaken voor broze afbrokkelende nagels. Dit zijn specifieke nagelziekten en systeemziekten, waaronder een te traag werkende schildklier, eczeem en psoriasis. Om te constateren dat de oorzaak medisch is zul je toch even de huisarts moeten gaan.
Kromme en gebogen nagels kunnen duiden op een ijzertekort of juist een teveel aan ijzer. Je kunt het beste een behandelplan opstellen met bijvoorbeeld je huisarts. Het kan nodig zijn om bijvoorbeeld ijzersupplementen te gaan slikken om het tekort aan te vullen, of om je voeding aan te passen om minder ijzer tot je te nemen.
Er zijn verschillende oorzaken voor geel verkleurde nagels. Geel verkleurde nagels kunnen duiden op een nagelinfectie, psoriasis of een klaknagel. Een kalknagel is een schimmelinfectie die je prima zelf kunt behandelen. Ook kan het zo zijn dat het ontstaan van dikke nagels met een gele kleur komt door een erfelijke aandoening of ziekte. Hiermee kun je het beste langs gaan bij je huisarts om samen te bespreken of je hier iets tegen kunt doen. Gele nagels kunnen ook ontstaan door invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld nicotine en veelvuldig gebruik van nagellak. Het enige dat helpt bij deze oorzaak is je gewoonte aanpassen (stoppen met roken) en af en toe je nagels zonder nagellak te laten of een basecoat te gebruiken onder je nagellak.
Het af en toe hebben van witte vlekjes op enkele nagels is niet bijzonders. Het is geen reden om naar de dokter te gaan, want het groeit vanzelf uit. De witte vlekjes zeggen niks over je gezondheid en hebben ook niks te maken met het drinken van te weinig melk. Compleet witte nagels kunnen echter betekenen dat je een nier- of leverziekte of een ander infectie hebt. In het laatste geval kun je het beste een bezoek brengen aan de huisarts.
Het hebben van nagels met een groene kleur kan duiden op een bacteriële infectie. Behandel je nagel met verdunde witte azijnolie en ga langs de huisarts.
Bekijk hier het assortiment voor het verzorgen en lakken van je nagels bij Plein.