Wakker worden door het gezoem van een mug en je hele slaap verstoord zien, is een nachtmerrie voor de meesten onder ons. Deze kleine insecten worden aangetrokken door lichaamswarmte en vochtigheid en zorgen vooral tijdens warme zomers voor veel slapeloze nachten. Wat kun je doen om muggen tegen te gaan en wat kun je doen als je dan tóch gestoken bent? Ik geef je graag een paar tips!
Ontdek het assortiment tegen muggen bij Plein.
De ene persoon heeft meer last van muggen dan de andere. Dit komt omdat sommige mensen muggen aantrekken. Maar wat bepaalt dat de ene persoon wel gestoken wordt en de andere niet? Experts hebben jarenlang onderzoek verricht om de code te kraken waarom muggen een voorkeur hebben. Een op de tien mensen is zeer aantrekkelijk voor muggen. Vrouwelijke muggen (mannetjes steken mensen niet) hebben menselijk bloed nodig om vruchtbare eitjes te ontwikkelen en blijkbaar willen ze niet zomaar iedereen.
Muggen kiezen hun 'slachtoffer' al lang voor de landing. Muggen hebben een orgaan dat koolstofdioxide vanaf 50 meter afstand kan detecteren. Koolstofdioxide is een bijproduct van het verbranden van energie en wordt uitgestoten via je adem. Grotere mensen hebben de neiging om meer koolstofdioxide af te geven, daarom steken muggen meestal liever volwassenen dan kleine kinderen. Zwangere vrouwen lopen ook een verhoogd risico, aangezien ze een grotere hoeveelheid kooldioxide uitademen dan normaal. Verder is uit onderzoek gebleken dat onze gevoeligheid voor muggenbeten voor maar liefst 85% afhankelijk is van onze genetica. Daarnaast hebben ze ook vastgesteld dat bepaalde chemische stoffen op het oppervlak van de huid ervoor zorgen dat muggen dichterbij komen. Het is aangetoond dat mensen met hoge concentraties cholesterol of steroïden op hun huidoppervlak, muggen aantrekken. Muggen jagen niet alleen maar op mensen met een hoog totaal cholesterol, maar ook op mensen die heel efficiënt cholesterol kunnen verwerken, omdat de bijproducten op het huidoppervlak blijven zitten Tot slot worden muggen aangetrokken tot mensen die overtollige hoeveelheden van bepaalde zuren zoals melkzuur, een bijproduct van sporten, of urinezuur en octenol (in je adem en zweet) produceren. Deze stoffen kunnen namelijk het reukvermogen van muggen ‘triggeren’.
De twee belangrijkste factoren waar een mug door aangetrokken wordt zijn vochtigheid en warmte. Een mug komt af op water en daar plant ze zich ook voort. Ga na waar binnens- én buitenshuis laagjes water te vinden zijn. Denk aan water dat niet goed wegloopt door een verstopte afvoer in de douche, laagjes water in bloempotten, de dakgoot, de vijver etc. Indien mogelijk haal je dit water weg. Als ze op je vijver afkomen is het handig om extra planten in je vijver te plaatsen. Deze planten trekken kikkers en libellen aan. Die vinden muggen heerlijk!
Door het plaatsen van horren voor je ramen en deuren voorkom je dat kleine insecten op warme lente- of zomeravonden naar binnen komen. Daarnaast kun je ook nog met een klamboe of muskietennet je bed afschermen om ervoor te zorgen dat het vervelende gezoem je slaap verstoord.
Een ander efficiënt middel tegen muggen is een anti-muggen lamp. Een anti-muggen lamp zendt UV-licht uit wat de muggen aantrekt. Zodra de muggen tegen het rooster van de lamp vliegen worden ze geëlektrocuteerd en worden ze gedood.
Een mug steekt minder snel wanneer je witte of gele kleding draagt. Daarentegen gaat een mug juist af op zwarte en rode kleding. Dit heeft te maken met de reflectie van het licht. Wit zorgt voor veel straling en zwart absorbeert juist licht.
Een mug kan niet tegen een sterke luchtstroom opboksen. Een ventilator naast je bed is dus vaak een goede oplossing. Zet hem in de draaistand en als je de lucht voelt blazen is het goed. Let op dat je hem niet te hard zet, anders krijg je last van een stijve nek.
Een antimuggenstekker verspreidt een geur door de ruimte die je langdurig beschermt tegen de muggen. Kijk wel even na of de stekker geschikt is voor de slaapkamer.
Een andere manier om muggen te bestrijden is door het gebruiken van een spray met insecticiden. Door deze spray worden de muggen in de kamer direct gedood, ideaal! Het nadeel van deze spray is de nare geur en bij veel sprays moet je de ruimte waarin je deze gebruikt hebt luchten. Lees daarom voor gebruik of deze spray geschikt voor je is.
Het bekendste middel tegen muggen is DEET. DEET kan je zowel overdag als ’s nachts op je kleding of huid spuiten. DEET verstoort het reukvermogen van een mug. Hierdoor raakt de mug gedesoriënteerd en zal hierdoor niet kunnen steken. Als je geen producten met DEET wilt gebruiken, zijn er ook producten op basis van natuurlijke ingrediënten zoals lemon-eucalyptus extracten.
Als je chemische middelen wilt vermijden, zijn er gelukkig een aantal alternatieven:
Toch gestoken en last van jeuk? Op Plein vind je verschillende producten, zoals Azaron, After-Bite of VSM Prrrikweg, die de jeuk verminderen. Daarnaast zijn er ook de zogenaamde huis, tuin en keukenmiddeltjes en tips die uitkomst bieden:
Voor de meeste mensen zijn muggenbeten ongevaarlijk en alleen maar lastig. Als je gaat krabben aan de muggenbulten dan kan het gevaarlijk worden als er een infectie bij komt waar je niets aan doet. Een aantal mensen kunnen allergisch reageren op een muggenbeet. In de meeste gevallen hoef je hier niet mee naar de huisarts (alleen als de reactie heel heftig is).
Er zijn gebieden op de wereld waar malaria heerst. Malaria is een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten. Deze kunnen het lichaam binnenkomen tijdens een muggenbeet. Malaria komt regelmatig voor in Nederland. Het gaat dan om mensen die de ziekte in (sub)tropen hebben opgelopen. Als je door een mug bent gestoken die de malariaparasiet in zich heeft, moet je je laten behandelen door een arts. Als je, nadat je in gebieden bent geweest waar malaria heerst, griepverschijnselen krijgt dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De symptomen van malaria zijn:
Je kunt malaria voorkomen door voordat je afreist naar de (sub)tropen te checken of je naar een malariagebied gaat en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen. Soms moet je malariatabletten slikken, maar tegenwoordig volstaan producten met DEET ook veelal.