Dit is een informatiepagina. Plein heeft geen producten die bestemd zijn om medische oorzaken, die de kans op een zwangerschap verkleinen, op te lossen.
Je vruchtbaarheid en dus de kans van slagen om zwanger te worden, kan door veel factoren beïnvloed worden. De meest voorkomende factoren van vruchtbaarheidsproblemen bespreken we in deze blog.
Er zijn drie veelvoorkomende oorzaken waardoor het moeilijker wordt om zwanger te worden, te weten:
Door problemen met je hormonen kan het gebeuren dat het lastiger is of langer duurt voordat je zwanger bent:
Je vruchtbaarheidshormonen controleren je ovulatie. Als je vruchtbaarheidshormonen worden verstoord, kan dit je ovulatie beïnvloeden. Een symptoom van ovulatieproblemen is een erg onregelmatige of uitblijvende menstruatie. Van anovulatie wordt gesproken wanneer een vrouw in de vruchtbare fase van haar leven geen eisprong krijgt. Een verstoring van je ovulatie door een hormonale verstoring, kan veel oorzaken hebben zoals:
Soms kan het fijn zijn om te weten wat je meest vruchtbare periode is. Een ovulatietest kan helpen om deze vast te stellen. Als een ovulatietest geen piekvruchtbaarheid aangeeft of als je de LH-toename niet detecteert gedurende drie opeenvolgende cycli, raadpleeg dan je huisarts.
Het hormoonprobleem PCOS houdt in dat een vrouw meerdere cystes op haar eierstokken heeft en in haar hormonen een onevenwicht heeft. Dit kan vastgesteld worden met een bloedtest door je arts. Symptomen van PCOS zijn:
Als het aantal dagen tussen je ovulatie en je volgende menstruatie minder dan 10 dagen is, kan dat betekenen dat je eitje wel bevrucht kan worden, maar dat het wordt afgestoten voordat het zich in de baarmoederwand kan nestelen. Je kunt dit mogelijk opmerken wanneer je een ovulatietest gebruikt. Tel hiervoor het aantal dagen tussen je tweede meest vruchtbare dag en de dag waarop je begint te menstrueren. Raadpleeg je (huis)arts. Dit kan worden behandeld.
Je kunt niet langer zwanger worden, wanneer je je menopauze hebt bereikt. In de aanloop naar de menopauze, wordt het al lastiger om zwanger te raken. Je kansen op een vroege menopauze zijn groter als je moeder dit ook had. Maar wees gerust: dit komt niet vaak voor.
Als je in je eileiders een blokkering hebt, kan dit het bereiken van het sperma bij het eitje verhinderen. Onder problemen met de eileiders verstaan we onderstaande problemen:
Een onbehandelde chlamydia-infectie is de meest voorkomende oorzaak van geblokkeerde eileiders. Als de kans bestaat dat je chlamydia hebt opgelopen, raadpleeg dan je huisarts voor een SOA-test.
Dit zijn abnormale spierweefsel-gezwellen in de baarmoeder die je eileiders kunnen blokkeren of kunnen voorkomen dat een bevrucht eitje zich innestelt in je baarmoeder. Raadpleeg in dit geval je huisarts voor verder advies.
Bij endometriose groeit het weefsel van de baarmoederwand buiten de baarmoeder. Endometriose kan de eileiders blokkeren en bevruchting voorkomen. Dit kan tevens zware en/of pijnlijke menstruatie veroorzaken. Endometriose is te behandelen met medicijnen of door het extra weefsel te verwijderen.
Vaginale droogheid komt heel vaak voor. Uit een grootschalig onderzoek in 11 landen, gaf tot 18% van de vrouwen tussen de 18 en 34 jaar aan dat ze altijd of geregeld vaginale droogheid ervaren. Gebruik in dit geval spermavriendelijk glijmiddel, want sommige glijmiddelen kunnen giftig zijn voor sperma.
Er zijn vele factoren waardoor je vruchtbaarheid kan dalen. Hieronder bespreken we de belangrijkste.
De vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen kan worden beïnvloed door overmatig alcoholgebruik. Richtlijnen raden aan dat vrouwen maximaal 1-2 eenheden per dag drinken en mannen maximaal 3-4 eenheden per dag. Door de alcoholhoeveelheid te verlagen of helemaal te stoppen met het drinken van alcohol, vergroot je de kans op zwangerschap.
Bij vrouwen kan de vruchtbaarheid beïnvloedt worden door roken. Roken kan tevens leiden tot een vroege menopauze en het verhoogt de kans op een miskraam. Bovendien is roken tijdens de zwangerschap super ongezond voor je ongeboren kindje en wordt dan ook ter zeerste afgeraden. Stop dus eerst met roken voordat je zwanger probeert te worden.
Veel soorten drugs kunnen een negatieve invloed hebben op een groeiende baby en daarom mag je dus absoluut geen drugs gebruiken wanneer je zwanger probeert te raken of zwanger bent.
Je menstruatiecyclus kan ook beïnvloedt worden door een over- of ondergewicht waardoor je minder snel zwanger raakt.
Mocht je medicatie gebruiken, vraag dan aan je huisarts of dit de vruchtbaarheid niet verlaagt. Mogelijk zijn er alternatieve medicijnen beschikbaar.
Het aantal eicellen verlaagt steeds sneller naarmate je ouder wordt. Na je 38ste / 40ste levensjaar neemt het aantal eicellen veel sneller af en gaat de kwaliteit ook snel achteruit. Ben je ouder dan 35 en lukt het na 6 maanden nog niet? Bezoek dan je (huis)arts.
Vruchtbaarheidsproblemen zijn in circa een derde van de gevallen te wijten aan vruchtbaarheidsproblemen bij de vrouw, een ander derde deel is te wijten aan problemen bij de man en in de overige gevallen gaat het om een gecombineerd probleem. Lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden? Raadpleeg dan de huisarts.