Net als mensen kunnen ook honden en katten een allergische reactie hebben op een voedingsstof. Als een hond of kat een allergische reactie krijgt op een bepaalde stof zal het immuunsysteem overgevoelig op deze stof reageren. Een allergische reactie uit zich vaak in jeuk, rode plekken, krabben en bijten. Er zijn verschillende soorten allergieën die kunnen ontstaan bij honden en katten, zoals een vlooienallergie, een contactallergie, een voedselallergie en een omgevingsallergie. Vormen van voedselallergieën zijn bijvoorbeeld een glutenallergie of een allergie voor dierlijke eiwitten (vleesallergie).
Ontdek het uitgebreide assortiment hondenvoer op Plein.nl.
Enkele symptomen van een voedselallergie bij een hond zijn:
Andere symptomen lijken meer op symptomen die mensen ook krijgen wanneer sprake is van een voedselallergie, zoals huiduitslag, netelroos, misselijkheid, diarree en overgeven. Als één van deze symptomen voorkomt bij je hond is het belangrijk om je hond te laten onderzoeken door een dierenarts om vast te stellen of dit het gevolg is van een voedselallergie. Hoe meer de hond voor blootgesteld aan het allergeen, hoe heftiger de reactie zal worden. Zelfs als je hond in eerste instantie alleen lichte symptomen vertoont, kunnen deze de volgende keer dat je hond het betreffende allergeen binnen krijgt levensbedreigend worden.
Honden kunnen allergisch zijn voor vrijwel elk ingrediënt. Desondanks zijn er verschillende soorten vlees en granen die de kans op voedselallergieën vergroten. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
Als een hond last heeft van allergische klachten na het eten van (droog)voer, maar de exacte oorzaak is niet bekend, dan kan een ‘eliminatiedieet’ uitkomst bieden. Hierbij wissel je verschillende soorten dieetvoer af, totdat de symptomen overgaan. Zo kun je bijvoorbeeld graanvrije voeding, vegetarische voeding of hypoallergene hondenvoeding voeren. Op het moment dat de symptomen verdwijnen, kun je constateren dat de betreffende stof die achterwege gelaten wordt de stof is waarvoor jouw hond allergisch is. Uiteraard kun je ook altijd bij je dierenarts terecht als je een allergie vermoedt.
Sommige honden en katten zijn overgevoelig voor gluten. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in granen. De meeste granen bevatten gluten, maar niet alle soorten gluten veroorzaken klachten. Graansoorten die geen allergische reacties geven, zijn bijvoorbeeld sorghum, mais en rijst. Heeft een dier een glutenallergie, dan heeft het dus moeite met het verteren van bepaalde granen. Producten van dierlijke oorsprong bevatten nooit gluten.
Bij een glutenallergie zijn de symptomen per dier verschillend. Bij de ene hond of kat uit de glutenallergie zich in darmproblemen of braken, terwijl andere dieren uitsluitend last hebben van huidproblemen, zoals jeuk, kale plekken en haaruitval. Een combinatie van deze klachten is ook mogelijk.
Wanneer een hond of kat met een glutenallergie gluten binnenkrijgt, raakt de dunne darm beschadigd. De dunne darm zorgt voor de opname van voedingsstoffen. Wanneer de dunne darm beschadigd is, worden de benodigde voedingsstoffen niet goed opgenomen. Naarmate de tijd verstrijkt, krijgt het dier een tekort aan deze voedingsstoffen, neemt de weerstand af en wordt de hond of kat steeds zieker. Als een dier met een glutenallergie langere tijd geen gluten binnenkrijgt, zou de weerstand weer toe moeten nemen en zouden de symptomen af moeten nemen.
Wat kun je je hond dan wel geven? Je kunt je hond producten op basis van rijst geven, zoals Yarrah Sensitive biologisch hondenvoer. Deze brokken bevatten geen tarwe en zijn op basis van paddy rijst. Paddy rijst is vezelrijk en ondersteunt een goede darmwerking. Als je hond of kat helemaal niet tegen granen kan, dan zijn er producten beschikbaar op basis van andere eiwitten en zetmelen, zoals Yarrah Graanvrij. De eiwitten in dit biologische, graanvrije droogvoer komen o.a. van de biologische kip en MSC-vis en als zetmeelbron is aardappel gebruikt. Deze graanvrije soort is zowel beschikbaar voor honden als katten met een glutenallergie.
Op het moment dat een hond last heeft van een vleesallergie is hij allergisch voor de eiwitten die in dierlijke producten zitten.
Een vleesallergie bij je hond is over het algemeen te herkennen aan diarree en overgeven na het eten van hondenvoer dat vlees en/of dierlijke eiwitten bevat. Ook is een vleesallergie te herkennen aan jeuk en ontstekingen. De meeste honden met een vleesallergie krijgen last van jeuk op de kop, op en om de oren en in de nek. Door de jeuk gaat de hond krabben en bijten, waardoor de huid open kan gaan en ontstekingen kunnen ontstaan.
Als je hond allergisch is voor dierlijke eiwitten is het logischerwijs van groot belang dat gekozen wordt voor hondenvoeding zonder dierlijke eiwitten. Vaak wordt dan ook gekozen voor vegetarisch hondenvoer of hondenvoer dat gebaseerd is op vis.