Een vlooienallergie komt het vaakst voor bij honden en katten. Op het moment dat je hond of kat een vlooienallergie heeft betekent dit dat hij overgevoelig op vlooienbeten reageert. Een vlo zuigt bloed, waarna de vlo stoffen uitstoot die ervoor zorgen dat het bloed tijdelijk niet kan stollen. Sommige honden en katten kunnen overgevoelig zijn voor deze stoffen, waardoor jeuk op kan treden. Deze jeuk is vaak erg heftig en kan langere tijd aanhouden. Net als bij elke andere allergie treedt dit effect elke keer opnieuw op, elke keer dat je hond of kat gebeten wordt door een vlo. Het speeksel van de vlo is vaak de boosdoener en niet de beet zelf.
Bekijk het complete assortiment vlooienbestrijding op Plein.nl
Als je huisdier een vlooienallergie heeft kun je dit vrij makkelijk zelf herkennen. Je hond of kat heeft vooral jeuk op de rug, in de liezen, bij de buik en voor de staart. De jeuk zorgt ervoor dat je dier zichzelf krabt, likt en bijt, waardoor de huid beschadigd kan worden. Wanneer de huid beschadigt en het dier blijft krabben, likken en bijten, kan dit leiden tot wondjes en kale plekken. Daarbij kan een beschadigde/geïrriteerde huid een bacteriële ontsteking veroorzaken. Deze ontsteking kun je vaak waarnemen in het oor van je hond of kat. Bacteriële ontstekingen uiten zich vaak in het oor, omdat de huid hier vochtiger en warmer is.
Een andere manier om een vlooienallergie te herkennen is door te onderzoeken of vlooienbestrijding wel of geen effect heeft op de symptomen. Zodra de symptomen verdwijnen na het gebruik van vlooienbestrijding heeft je dier geen vlooienallergie. Bij een vlooienallergie houdt de jeuk vaak continu aan, terwijl de vlooien vaak niet te vinden zijn.
Ondanks dat er voor mensen veel manieren zijn om makkelijk te leven met een allergie is dit bij een vlooienallergie bij dieren een stuk ingewikkelder. Wanneer je het daadwerkelijk over medicinaal behandelen hebt zijn er twee manieren: medicatie en door het dier te desensibiliseren.
Qua medicatie kun je denken aan anti-jeukinjecties, corticosteroïden of prednison. Deze medicijnen werken goed en snel, mits op de juiste wijze gebruikt. Het zijn echter wel heftige medicijnen en de klachten zullen niet compleet verdwijnen. Zodra je stopt met de medicijnen komen de klachten net zo hard weer terug.
Desensibilisatie is het ongevoelig maken voor bepaalde stoffen. Bij desensibilisatie wordt gebruik gemaakt van injecties met vlooienextract om je dier langzaam maar zeker ongevoelig te maken. Voordelig is dat er geen sprake is van bijwerkingen. Nadelig is dat het in slechts twintig procent van de gevallen werkt.
Een andere manier om vlooienbeten te voorkomen op natuurlijke wijze is met de Espree Outdoor spray. Jeuk kan ook op natuurlijke wijze worden behandeld door de druppels van PUUR jeuk en PUUR huid om vlooien en mijten af te stoten. Het belangrijkst is om regelmatig een goede vlooienbestrijding te gebruiken, zodat eventuele levende vlooien zo snel mogelijk worden gedood. Vergeet bij het behandelen tegen vlooien ook niet de omgeving te behandelen met een goede omgevingsspray en de hond en/of kat te ontwormen.
Bekijk het complete assortiment vlooienbestrijding op Plein.nl