Vetten hadden vroeger een slechte reputatie: ze maken dik en veroorzaken o.a. aderverkalking. Wie gezond wilde leven kon het beste zo min mogelijk vet tot zich nemen. Deze stelling is inmiddels behoorlijk genuanceerd. Een groeiend aantal onderzoeken toont aan dat de inname van ‘goede’ vetten juist onmisbaar is voor de gezondheid van mens en dier. Eén van die vetten is visolie. Een goede omega-3 visolie toevoegen aan het voer is zeker een must voor een gezonde hond en kat.
Visolie bevat onverzadigde Omega-3 olie, waarvan de vetzuren EPA, DHA en ETA een gunstige invloed hebben op het zenuwstelsel, huid en vacht, nieren, hart en het soepel bewegen. Een pure visolie bevat de juiste verhoudingen van deze vetzuren, waardoor de opname en werking in het lichaam optimaal is.
Het antwoord op deze vraag is 'ja'. Een goed voorbeeld: bij de gemiddelde kat staat verse, vette vis (een belangrijke bron van de noodzakelijke Omega-3 olie) niet op het menu. Vette vis (makreel, sardientjes, tonijn) is niet alleen erg duur, maar ook erg calorierijk en kan dus zorgen voor overgewicht bij je kat. Aanvulling op het voer in de vorm van Omage-3 olie is dan een goed alternatief zodat je huisdier wel de voordelen maar niet de calorieën van vette vis binnenkrijgt.
Vis is niet de enige bron van Omega-3. Sommige plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie, zijn ook rijk aan dit vetzuur. Het nadeel is echter dat deze plantaardige oliën met name alfa-linoleenzuur (ALA) bevatten. Deze ALA moet door het lichaam worden omgezet in EPA en DHA. Voor deze omzetting zijn bepaalde enzymen nodig. Uit studies blijkt dat katten deze enzymen voor een groot gedeelte niet hebben waardoor zij nauwelijks EPA en DHA kunnen halen uit ALA. Voor katten is het daarom zo belangrijk om kant-en-klaar EPA en DHA binnen te krijgen via visolie.
Honden zetten van de aangeboden ALA maar 10% om in de zo belangrijke EPA en DHA, dus ook bij honden is het raadzaam een visolie over het voer te geven.
Omega-3 met EPA en DHA vetzuren is belangrijk voor de juiste verhouding Omega-3 en Omega-6 in het lichaam. In de meeste voeding zit een teveel aan plantaardige olie met Omega-6 waardoor de Omega-6 factor veelal te hoog en de Omega-3 te laag is. Deze verkeerde verhouding van Omega vetzuren 3 en 6 kan juist leiden tot ontstekingsreacties. Waar Omega-3 juist ontstekingsremmend werkt. Omdat dieren Omega-3 niet zelf kunnen aanmaken, moet het apart worden toegevoegd aan het voer. Visolie is goed voor:
Daarnaast is visolie ook perfect als je hond of kat last heeft van:
Meerdere onderzoeken tonen het gunstige effect van Omega-3 bij atopische dermatitis van de hond aan. De ontstekingsremmende werking van EPA, in combinatie met het ‘celmembraanversoepelende’ effect, zorgen ervoor dat de barrièrefunctie van de huid verbetert. Ook het immuunsysteem wordt versterkt wat van belang is bij atopische dermatitis van de hond en miliaire dermatitis van de kat.
Omega-3 vetzuren zorgen voor een vertragend effect op de progressie van chronisch nierfalen. Terwijl het toevoegen van Omega-6 vetzuren juist zorgt voor een vermindering van de werking van de nieren.
De bij artrose aanwezige ontstekingen in de gewrichten worden geremd door de eicosanoïden uit Omega-3 vetzuren indien deze in hoge dosering worden toegediend. Hierdoor zullen de klinische klachten verminderen. Ervaring uit de praktijk laat zien dat na enkele weken toediening de dosering pijnstillers vaak verlaagd kan worden.
Bij honden en katten met hartproblemen kan het toedienen van een hoge concentratie visolie leiden tot een verbetering van het klinisch verloop.
DHA heeft een gunstig effect op de ontwikkeling van de hersenen bij opgroeiende dieren. Daarnaast voorkomt het achteruitgang van de hersenfunctie en het zenuwstelsel bij oudere dieren.
Hoewel visolie geen garantie biedt op een lang en gelukkig leven, is de ‘hype’ rond visolie te verklaren: een hoge dosis visolie kan inderdaad een gunstig effect hebben op zeer uiteenlopende lichaamsfuncties bij mens en dier. Niet iedere willekeurige visolie of ieder product verrijkt met Omega-3 heeft echter deze gunstige uitwerking, in tegendeel. Visolie vervaardigd uit gekweekte vis of niet goed gezuiverde visolie kan besmet zijn met antibiotica (bijvoorbeeld zalmolie van gekweekte zalm), zware metalen en andere lichaamsbelastende afvalstoffen. Een goede visolie dient dan ook volgens strenge regels gezuiverd te worden.
Ook de concentratie van EPA en DHA in de visolie is van belang. Veel visoliën bevatten een relatief laag gehalte aan EPA en DHA; om de juiste therapeutische dosis EPA en DHA te bereiken dient in deze gevallen erg veel visolie te worden gegeven. Dit kan niet alleen diarree veroorzaken, ook leidt het al snel tot gewichtstoename bij het dier; iets wat juist bij artrose of hartfalen bijzonder ongewenst is. Een goede, geconcentreerde visolie dient dan ook een laag calorische waarde te hebben.