Verlatingsangst bij honden

Renée | donderdag 30 juli | Hond

verlatingsangst-bij-honden

Verlatingsangst is een veelgebruikte term als het gaat om honden die niet alleen thuis kunnen blijven. Echter, niet alle honden die niet alleen thuis kunnen blijven hebben last van verlatingsangst en niet alle honden met verlatingsangst kunnen niet goed alleen thuis blijven. Sommige honden gaan blaffen/huilen/spullen vernielen vanuit verveling, gewenning of het feit dat ze weten dat de baas weer terugkomt als ze maar genoeg lawaai maken. Andere honden hebben last van verlatingsangst, waarbij de hond daadwerkelijk angstig is of wordt wanneer de hond zich verlaten voelt. Deze verlatingsangst kan ook optreden als je in de buurt bent en blijft, en heeft niet altijd te maken met alleen zijn.

Bekijk hier het complete assortiment aan benches bij Plein.

Hoe ontstaat verlatingsangst bij honden?

Verlatingsangst kan meerdere achterliggende redenen hebben. De meest voorkomende omstandigheid waar verlatingsangst uit voortkomt is honden die herplaatst zijn of in een asiel hebben gezeten. Daarbij kan verlatingsangst voortkomen uit het angstige en onzekere karakter van de hond. Net als bij elk ander gedragsprobleem kan ook een traumatische ervaring verlatingsangst veroorzaken. Vooral wanneer deze heeft plaatsgevonden terwijl de hond alleen thuis was.

Symptomen verlatingsangst

Zoals gezegd hoeft blaffen en huilen geen teken te zijn van verlatingsangst. Echter is het wel zo, dat de meeste honden met verlatingsangst gaan piepen, blaffen en huilen zodra de eigenaar weggaat en de hond alleen thuis achterlaat. In extreme gevallen kunnen deze symptomen uitbreiden tot extreme onrust zoals heen en weer rennen, de behoefte in huis doen of zelfs hyperventileren. Een deel van de honden wordt pas weer rustig zodra de baas weer thuiskomt. Een ander deel van de honden met verlatingsangst wordt juist heel enthousiast wanneer de baas weer thuiskomt. Om die reden is het lastig te beoordelen of jouw hond verlatingsangst heeft.

Verlatingsangst bij je hond herkennen

Om erachter te komen of jouw hond last heeft van verlatingsangst, kan de hulp ingeroepen worden van de buren of van een camera. Het voordeel van een camera is dat je kunt zien hoe je hond zich gedraagt zodra jij weggaat en of er al sprake is van dit gedrag zodra je de deur uitloopt of pas enige tijd na het weggaan. In het laatste geval kun je het alleen zijn opnieuw trainen en de tijd dat je wegblijft langzaam opbouwen.

Wat te doen bij verlatingsangst?

Om verlatingsangst weg te nemen zijn er een viertal mogelijkheden: gedragstherapie, benchtraining, afleiding en supplementen/hulpmiddelen.

Gedragstherapie

Het begint uiteraard bij je eigen gedrag. Je hond extra veel aandacht geven wanneer je thuiskomt of weggaat vertelt de hond dat er iets belangrijks is gebeurd of gaat gebeuren. Hierdoor wordt thuiskomen en weggaan veel belangrijker dan dat het hoeft te zijn. Ditzelfde geldt voor de radio aanzetten. De radio kan een goed hulpmiddel zijn, omdat het stilte voorkomt. Als je de radio echter altijd aanzet op het moment dat je weggaat, gaat de hond de radio koppelen aan weggaan en krijg je hetzelfde resultaat. Je kunt de radio beter enige tijd voor het weggaan al aanzetten. Andere tips zijn:

  • Zorg dat je hond genoeg te eten en te drinken heeft.
  • Zorg dat je hond uitgelaten is.
  • Speel voordat je weggaat met je hond. Hierdoor zorg je ervoor dat de hond minder energie heeft, moe is en sneller zal gaan slapen in de tijd dat je weg bent.

Als je hond last heeft van extreme verlatingsangst kun je terecht bij een professionele gedragstherapeut.

Benchtraining

Als je wilt proberen de verlatingsangst weg te nemen d.m.v. het gebruik van een bench kun je je hond benchtraining geven.

Afleiding en supplementen/hulpmiddelen

Afleiding kun je creëren d.m.v. eten of denkspelletjes, waarmee de hond zichzelf langere tijd bezig kan houden. Qua supplementen/hulpmiddelen kun je denken aan anti-stress hulpmiddelen of voeding speciaal ontwikkeld voor angstige honden.

Bekijk hier het complete assortiment aan benches bij Plein.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs