Goed voorbereid op vakantie

Marjolein | dinsdag 4 juni | Verzorging

goed voorbereid op vakantie

Zonder vakantiestress op vakantie? Bereid je vakantie dan voor. Begin hier op tijd mee zodat je niet in tijdsnood komt voor vertrek.

Goed voorbereid op vakantie

Heerlijk, lekker op vakantie! Het maakt niet uit hoe je op vakantie gaat, ongeorganiseerd, georganiseerd door een reisbureau, met het vliegtuig, bus of auto je zult wat voor bereidingen moeten treffen. Wij hebben wat tips en weetjes op een rij gezet zodat je onbezorgd en goed voorbereid op vakantie kunt.

Reisadviezen 

Voordat je op reis gaat is het verstandig om op de site van het Ministerie van Buitenlandsezaken te checken wat de reisadviezen zijn voor het land waar je naar toe wilt gaan. Je vindt hier informatie over visumplicht, verkeersveiligheid, gedragsregels, het coronavirus en belangrijke telefoonnummers in geval van nood.
Door de Coronapandemie is het reizen niet meer zo van zelf sprekend waardoor de reisadviezen afwijken en regelmatig veranderen. 

Reispapieren

Check tijdig of er een visumplicht is in het land waar je naar toe gaat en hoe lang de visumaanvraag duurt. Controleer daarnaast of je reispapieren in orde zijn en of ze voldoen aan de eisen van het land waarnaar je toegaat. Je zult niet de eerste zijn die niet kan vertrekken naar de vakantiebestemming omdat het paspoort of de ID kaart verlopen is.

Bankpas/creditcard

Als je een creditcard mee wilt nemen op je vakantie, vraag deze dan tijdig aan. Heb je er al eentje, kijk dan even na wat de bijbehorende PINcode is, in Nederland gebruik je die weinig en in het buitenland heb je deze vaak nodig. Als je buiten Europa op vakantie gaat vergeet dan niet je bankpas op wereld te zetten. Als je dit niet doet kun je geen geld pinnen.

Alcoholtest en verbanddoos

Niet alle eisen waaraan je als automobilist moet voldoen zijn in de Europese landen hetzelfde geregeld. Lees dus altijd voor vertrek wat de regels zijn in de landen waar je doorheen reist en het land waar je verblijft. Voorbeelden van andere wettelijke verplichtingen zijn; de alcoholtest die je in Frankrijk in de auto te hebben en in sommige landen moeten alle bestuurders een verbandtrommel in de auto hebben (Tsjechië) en andere landen zoals Duitsland en België geldt dit niet voor auto’s met een Nederlands kenteken.

Reflecterend hesje

In de meeste landen geldt dat er minimaal één reflecterend hesje in de auto moet liggen, maar er zijn ook landen waar je vier hesjes of meer moet hebben. Denk eraan al je de auto gaat inpakken dat je dit hesje bij de hand houdt zodat je niet een halve auto hoeft uit te pakken voordat je er bij kunt.

Brandstof term

Zoek de juiste brandstof term op in de taal van het land waar je door heen rijdt en waar je verblijft. Zo voorkom je dat je de verkeerde brandstof tankt.

Inpaklijstje

Maak ruim van te voren een inpaklijst, zet daarop alles op wat je mogelijk nodig denkt te hebben. Als je echt gaat inpakken kun je dingen bij nader inzien toch nog schrappen.

Eisen handbagage

Als je met het vliegtuig gaat en alleen handbagage meeneemt mag je maar beperkt vloeistoffen meenemen. Lees van te voren goed wat mag en niet mag. Vaak kunnen reisverpakkingen een uitkomst zijn.

Medicijnen

Neem voldoende voorraad van je eigen medicijnen mee en bewaar de bijsluiters en gebruiksaanwijzingen bij de medicijnen. Verdeel de medicijnen over verschillende koffers of tassen i.v.m. het mogelijk zoekraken van bagagestukken. Zoek van te voren uit hoe het medicijn dat je gebruikt heet in het land waar je naar toe gaat of vraag dit aan je behandelend arts. Als het nodig is om tijdens de vakantie medicijnen aan te schaffen dan weet je waar je naar moet vragen en kun je gemakkelijk controleren of je de juiste hebt meegekregen.

Niet alle medicijnen mogen zomaar ingevoerd worden. Vraag daarom altijd een medicijnen paspoort aan je apotheek voor vertrek. Hiermee kun je aan tonen dat ze voor eigen gebruik zijn en voorkom je dat je een ernstig strafbaar feit pleegt.

Over de datum

Controleer zonnebrand, anti-mug, pleisters, desinfectctiemiddelen en geneesmiddelen tijdig op houdbaarheid. Als ze over datum zijn heb je tijd genoeg om nieuwe te bestellen. In onze reisapotheek vind je alles wat handig is om mee te nemen op vakantie.

Diarree of verstopping

Door andere eetgewoontes en kruiden kan je spijsvertering je even in de steek laten met als gevolg; buikpijn diarree of verstopping. Dit kan je vakantieplezier behoorlijk beïnvloeden. Zorg er dus voor dat laxeer- en diarreetabletten niet ontbreken in medicijntasje. Als je naar een land gaat met verhoogde kans op diarree naam dan niet alleen een anti diarree middel mee maar ook ORS. ORS zorgt ervoor dat het zout- en vochtgehalte op peil blijft of komt tijdens braken of diarree.

Inentingen

Onderzoek of je inentingen nodig hebt voor de bestemming waar je naar toe gaat. Als je twijfelt of geen informatie kunt vinden vraag het dan aan je huisarts of neem contact op met de GGD. Denk niet ik zit in een resort of all-inclusive hotel dus ik heb geen inentingen nodig, juist op die plekken is het vaak erg slecht gesteld met de hygiëne en kunnen de inentingen wél belangrijk zijn;

Tekentang

Als je van plan bent om te gaan wandelen of lopen in een bosrijke omgeving onderzoek dan of op je vakantiebestemming ook teken zijn. Als dit zo is vergeet dan niet om een tekentang in te pakken.

Condooms

In sommige landen kun je moeilijk condooms kopen. Als je condooms gebruikt, is het verstandig om ze vanuit Nederland mee te nemen.

EHBO-setje

Vergeet niet een klein EHBO setje met pleisters, steriele gaasjes, pincet en een desinfecterend middel mee te nemen. Een ongelukje zit in een klein hoekje en dan is het fijn dat je snel een pleister kunt plakken of het wondje schoon kunt maken met een steriel gaasje en een desinfecterend middel.

Hand desinfectie

Je kunt niet altijd overal gemakkelijk je handen wassen. Het is dan prettig als je een flesje hand desinfectie bij je hebt.

Zonnebrand

Je kunt zonnebrand kopen op de vakantiebestemming maar als je een merkenvoorkeur hebt, dan kun je deze beter meenemen vanuit Nederland. Stem de beschermingsfactor af op je huidtype en denk dan ook aan een lippenbalsem met UV bescherming en een aftersun. Na het zonnen is een aftersun prettiger dan een gewone bodylotion omdat aan een aftersun verkoelende ingrediënten zijn toegevoegd.

Bekijk hier het ruime assortiment voor op reis bij Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs