Teken zijn spinachtige beestjes die zich graag vasthechten aan je hond of kat en zich volzuigen met bloed. Tijdens het bloedzuigen kunnen deze teken parasieten overbrengen op je dier. In dit blog vertellen we je alles over teken, hoe je besmetting kunt voorkomen en wat je kunt doen als je hond of kat last heeft van teken.
Bekijk hier het brede assortiment tegen vlooien en teken bij Plein.
Teken zijn kleine spinachtige beestjes en bevinden zich vooral in struiken en hoog gras. Teken kennen vier levensstadia: ei, larve, nimf en de volwassen teek. Alleen vrouwtjes voeden zich met bloed van een mens of dier en dit bloed is noodzakelijk voor de ontwikkeling van haar eitjes. Zodra ze zich heeft volgezogen met bloed, laat ze zich van het dier vallen en legt ze honderden, dan wel niet duizenden, eitjes om tenslotte te sterven. Teken zijn pas actief zodra het warmer is dan 7° Celsius. In Nederland komt de ‘schapenteek’ het vaakst voor. Daarnaast zien we ook de 'hondenteek' regelmatig opduiken. Een teek kan de ziekte van Lyme overdragen.
Sommige tekensoorten komen uitsluitend voor in warmere regio’s. De ziektes die ze kunnen overbrengen (zoals Babesiose en Ehrlichiose) zien we eigenlijk alleen bij honden die voor langere tijd in het buitenland zijn geweest.
Teken leven in struiken en hoog gras, waardoor ze op je hond of kat kunnen vallen of zich aan je huisdier kunnen vasthouden wanneer hij door het gras loopt. Deze parasieten blijven het liefst op een warm plekje, zoals dicht in de buurt van het hoofd, de nek, de voeten en de oren.
Een teek is zichtbaar voor het blote oog. Gedurende de warmere maanden is het belangrijk om je hond en kat regelmatig te controleren op deze parasieten. Als je een teek ziet, is het belangrijk om deze voorzichtig te verwijderen. Elk contact met het bloed van de teek kan je huisdier én jou infecteren. Je kunt de teek verwijderen met een speciale tekentang. Je verwijdert de teek door deze vanaf de zijkant goed vast te pakken (zo dicht mogelijk bij op de huid bij de kop, probeer niet in het in het lichaam van de teek te knijpen) en voorzichtig uit het lichaam van je hond of kat te draaien. Blijf de teek draaien totdat deze uit het lichaam is, als je aan de teek trekt bestaat de kans dat zijn kop achterblijft. In dat geval is de kans op besmetting nog steeds aanwezig en het is een stuk moeilijker om de kop uit het lichaam van je dier te krijgen.
Teken kunnen verschillende aandoeningen veroorzaken, zoals bloedverlies, bloedarmoede, verlamming, huidirritaties en huidinfecties. De zieke van Lyme wordt overgedragen door schapenteek. Een groot deel van de teken in Nederland is besmet en kan deze infectie overbrengen op zowel mens als hond. Bij honden kan dit zorgen voor gewrichtsontstekkingen en klachten zoals koorts, verminderde eetlust en sloomheid. Het is lastig om te zien of je hond besmet is aangezien het ziektebeeld zo aspecifiek is. De ziekte van Lyme kan worden behandeld met antibioticum.
Er zijn vaccins beschikbaar tegen Lyme. Het is echter wijs om per situatie en dier te kijken of vaccineren nut heeft. Katten kunnen bovendien afweerstoffen tegen de ziekte bij zich dragen, maar waarschijnlijk wordt de kat er niet ziek van.
Teken kunnen voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen. Belangrijk is dus om je hond en kat regelmatig (vooral na een wandeling in het bos) te controleren en, indien nodig, de teek direct te verwijderen. Daarnaast zijn er verschillende producten verkrijgbaar die helpen bij de preventie van teken. Dit is echter geen garantie dat je hond of kat geen teken krijgt. Controleren blijft heel belangrijk.
Bekijk hier het brede assortiment tegen vlooien en teken bij Plein.