Stress bij katten in december

Renée | dinsdag 14 december | Kat

stress bij katten in december

December is de feestmaand bij uitstek met pakjesavond, Kerstmis en Oud & Nieuw. Hoe de feestdagen er dit jaar uit gaan zien weten we nog niet precies, maar normaal gesproken is dit voor ons een tijd van plezier en drukte. Een gezellige tijd met visite, lekker eten, muziek, cadeautjes, kerstbomen en heerlijke geuren. Voor onze huisdieren is dit echter een periode die ze liever overslaan. De decembermaand is voor veel huisdieren namelijk erg stressvol.

Stress bij katten tijdens de feestmaand

De decembermaand is voor veel katten een stressvolle gebeurtenis. Maar waarom eigenlijk? Een kat moet kunnen kiezen. In de natuur bepaalt ze zelf waar wat gebeurt, en in huis wil ze dat ook. Katten zijn erg gehecht aan hun omgeving en hebben zo hun eigen specifieke behoeften. Het is voor haar van het grootste belang dat alles stabiel blijft. Gebeurt dit niet, dan ondervindt ze in meer of mindere mate stress. En dat is nou net wat er in de feestmaanden gebeurt. Het meubilair verandert van plaats, er komt een kerstboom bij, er lopen ‘s nachts mensen rond in huis die pakjes verstoppen, de Sint komt op bezoek, harde geluiden en muziek, vreemde mensen en kinderen… En ja, de baasjes doen vaak ook anders dan anders. Ze vergeten eet- en drinkbakjes tijdig te vullen, of verplaatsen de kattenbak omdat ze het niet netjes vinden naar hun gasten toe dat de bak in het zicht staat. En de arme kat? Die begrijpt er niks van.

stress bij katten

Stress en angst bij katten

Op zich kan kortdurende stress geen kwaad en is het noodzakelijk om te overleven. Chronische stress echter is schadelijk voor katten en kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, zoals blaas-en plasproblemen en diabetes. Langdurige angst kan zich omzetten in fobieën en hardnekkige gedragsproblemen. Helaas belanden nog steeds veel katten hierdoor in asielen of op straat.

Oorzaken stress bij katten

Katten houden van privacy, ruimte en hebben een vrije toegang nodig tot belangrijke voorzieningen zoals voeding, rustplaatsen, kattenbak, etc. Alles wat hun routine verstoort, kan een reden zijn voor stress en angst. Veel katten verstoppen zich dan ook tijdens de feestelijke momenten. Ze worden gealarmeerd door hard lawaai, vreemde mensen en geuren. In de wintermaanden is het buiten ook vaak koud en nat en worden ze genoodzaakt om meer binnen te blijven, wat hun vrijheid en ontsnappingsmogelijkheden nog meer beperkt.

Hoe herken ik stress bij mijn kat?

  • Verstoppen
  • Weggekropen zitten kijken met grote pupillen
  • Oren plat op de kop
  • Snorharen strak naar achteren
  • Op abnormale plaatsen gaan zitten
  • Klagelijk miauwen
  • Minder of net meer interactie met jou
  • Onzindelijkheid: plassen naast de bak
  • Sproeien tegen muren en meubels
  • Abnormale krabmarkeringen
  • Plots overmatig gaan eten of juist stoppen met eten
  • Overmatige vachtverzorging met soms zelfs kale plekken tot gevolg
  • Wegkijken
  • Staart laag en langs het lichaam

Stress voorkomen

Het hoeft echter niet op een drama uit te lopen en niet elke kat is even gevoelig voor stress en angst. Het opvangen van de angstsignalen en kennis over het normale gedrag van jouw kat is hierbij belangrijk. Bovendien kunnen katten ook getraind worden, zodra je weet wat hun persoonlijke favoriete beloning is. Dat kan een bepaald snoepje zijn maar eveneens haar favoriete speeltje. Kattengedragstherapeuten en dierenartsen kunnen jou hier ook veel over vertellen.

Enkele kleine aanpassingen in haar omgeving kunnen je kat echt helpen om het feestseizoen en de wintermaanden ontspannen door te komen. Voorkomen is namelijk nog steeds beter dan genezen:

Tip 1: Ontdek je plekje

Zorg voor verschillende schuilplekken. Ze moeten warm, veilig en makkelijk toegankelijk zijn. Veel katten houden van het vertoeven op hoge plekjes. Bijvoorbeeld op een hoge krabpaal, ligmandje, plankjes tegen de muur, hangmatten. Anderen houden van lage schuilplaatsen. En, ook niet geheel onbelangrijk, de kartonnen doos staat nog altijd op nummer 1!

Tip 2: Extra eet- en drinkbakjes

Zet extra eet- en drinkbakjes op verschillende plaatsen in het huis, zodat je kat zelf kan bepalen waar hij of zij zich het prettigst voelt om te eten en te drinken. Eet- en drinkbakjes staan best niet naast elkaar en niet naast de kattenbak. Wij eten zelf ook niet graag daar waar we onze behoefte doen, toch?

Tip 3: De kattenbakregel

Zorg voor voldoende kattenbakken en zet ze op een rustige plaats. Ook als je kat normaal buiten haar behoefte doet. Wij raden aan: één per kat plus één extra!

Tip 4: Ontspanningsroute

Laat binnendeuren naar andere kamers en traphallen zoveel mogelijk open zodat je kat kan kiezen waar ze wil schuilen.

Tip 5: Sluit je kat nooit op!

Vooral niet in een kamer waar ze zich onprettig en gevangen voelt.

Tip 6: Geen feestmaaltijd

Denk niet dat je je kat een plezier doet met een feestmaaltijd: een paar snoepjes mag wel maar houd haar dieet voor de rest sober. Ze is al gestrest genoeg, verandering van dieet kan haar ook nog eens diarree bezorgen. Niet doen dus.

Tip 7: Let op je kerstdecoratie

Katten gaan soms drinken uit plantenbakken onder de kerstboom en kerststukjes: dit water is vaak brak en dus giftig. En laat de glazen kerstballen dit jaar voor wat ze zijn. Zo hoef je je ook niet druk te maken dat poeslief ze uit de boom mept en ze stuk laat vallen.

Tip 8: Laat je kat chippen

Mocht je kat toch weglopen, dan kan ze snel veilig bij jou teruggebracht worden. Bovendien kan die chip ook handig zijn als je een elektronisch kattenluikje wilt plaatsen.

Ondersteuning met feromonen

Van lichaamstaal tot vocalisatie, jouw kat gebruikt verschillende signalen om met jou te communiceren. En hoewel wij ze niet zelf kunnen waarnemen, zijn feromonen een van de belangrijkste communicatiemethoden voor katten.

Feromonen zijn signaalmoleculen/stofjes die een bepaalde boodschap overbrengen tussen dieren van dezelfde soort. Deze stofjes worden vrijgelaten uit speciale klieren rond hun lichaam. Alle soorten katachtigen produceren een breed scala aan feromonen, die verschillende betekenissen en boodschappen naar henzelf en andere katten sturen en het gedrag beïnvloeden. Alle katten zullen deze feromoon signalen begrijpen, hoe oud ze ook zijn!

feliway optimum

FELIWAY Optimum bevat het beste van kattenferomonen om alle tekenen van stress aan te pakken en katten beter dan ooit te kalmeren! Het helpt katten zich veilig en vertrouwd te voelen in huis, biedt geruststelling en zorgt voor harmonie tussen meerdere katten in huis. Ideaal om in te zetten tijdens spannende situaties, zoals de feestdagen en Oud en Nieuw.

feliway optimum voor katten

Tip: Plaats de verdamper minimaal 1 week voor de feestdagen in het stopcontact. De verdamper verspreidt 30 dagen lang een geruststellende boodschap voor de kat en helpt hem om te gaan met de stressvolle feestdagen.

Bekijk het complete assortiment van FELIWAY bij Plein.

Fotografie door Ashwien Jurawan.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs