Alles over spierpijn en gewrichtspijn

Marjolein | woensdag 11 maart |

spierpijn en gewrichtspijn Ongeveer 40% van de Nederlanders heeft tenminste één keer per week last van spierpijn. Niet zo gek als je weet dat praktisch het hele skelet door spieren bedekt wordt. Om de botten in je lichaam met elkaar te verbinden heb je spieren en gewrichten nodig. Bij elke beweging worden de spieren en gewrichten in het lichaam gebruikt. Afhankelijk van je levensstijl kunnen de spieren en gewrichten overbelast raken. In dit blog vertellen we je alles over spier- en gewrichtspijn die geen medische oorzaak hebben en hoe je dit kunt behandelen.

Oorzaken spierpijn en gewrichtspijn

Spier- en gewrichtspijn is een verzamelnaam voor allerlei aandoeningen die zich kenmerken door pijn, stramme en stijve spieren en gewrichten, gevoeligheid, functieverlies en zwellingen van spieren en gewrichten. Mogelijke oorzaken van spier- en gewrichtspijn:

  • Lichamelijke inspanning of prestatie waar de spieren niet aan gewend zijn.
  • Griep.
  • Leeftijd. Naarmate je ouder wordt, worden je spieren strammer.
  • Plotselinge temperatuursveranderingen.
  • Tocht.
  • Te lang in een bepaalde houding staan, zitten of liggen.
  • Verkeerde lichaamshouding.
  • Ontstekingen (zoals reuma).
  • Artrose, slijtage van het kraakbeen.

Als de oorzaak niet medisch gerelateerd zijn ontstaat spier- en/of gewrichtspijn acuut of binnen één of twee dagen na de overbelasting. In de meeste gevallen is spierpijn lastig, maar kun je wel gewoon functioneren. Als de oorzaak van spier- en/of gewrichtspijn ontstekingen of atrose zijn dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts en bespreken hoe je dit het beste kunt behandelen.

Behandeling spierpijn en gewrichtspijn

Vaak hoef je niets te doen bij spierpijn of gewrichtspijn en gaat het vanzelf weer over. Heb je pijn? Dan kan je (onbewust) een verkeerde lichaamshouding aannemen om de pijnlijke spieren te ontzien. In dat geval is het verstandig om een pijnstiller op paracetamol basis te nemen. Daarnaast kun je een wrijfmiddel of warmtepleisters gebruiken die de spieren verwarmen voor een betere doorbloeding. Soms gaat de spier- en gewrichtspijn gepaard met een ontsteking. Dan kun je het beste een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID’s) nemen. De werkzame stoffen in deze pijnstillers zijn Ibuprofen, Naproxennatrium of Diclofenac. Als je regelmatig NSAID pijnstillers slikt is het verstandig om in overleg met je apotheker of arts maagbeschermers te nemen. Ook zijn er wrijfmiddelen met pijnstilling. Deze wrijfmiddelen verlichten lokaal de pijn en stimuleren de doorbloeding. Meestal moet het middel ingemasseerd worden. Wrijfmiddelen en lokaal werkende pijnstillers kunnen worden gebruikt bij spier- en gewrichtspijn, spit, stijve nek, verstuikingen, lichte kneuzingen en als hulpmiddel bij sportmassage.

De spierpijn die je voelt als je de griep hebt, kun je behandelen met een paracetamol. Maar beter is om griep uit te zieken en je lichaam de 'herstelwerkzaamheden' te laten doen.

Wanneer naar de huisarts?

Spier- en gewrichtspijn kun je heel goed met zelfzorgproducten behandelen en je hoeft daarvoor geen huisarts te raadplegen. Als je een zelfzorgmiddel wilt gaan gebruiken voor je spier- of gewrichtspijn lees dan altijd voor gebruik de bijsluiter of de gebruiksaanwijzing door. Deze bevat belangrijke informatie over dosering, risico’s, indicaties en contra-indicaties. Er zijn echter omstandigheden waarbij het wel verstandig is om naar je huisarts te gaan:

  • Wanneer er naast rugklachten ook klachten zijn in één of beide benen (pijn, gevoelloosheid, krachtverlies, tintelingen).
  • Als je denkt dat de spier- en/of gewrichtspijn een sypmtoom is van een andere medische klachten zoals reuma of artrose.
  • Wanneer de rugklachten steeds terugkomen of langer dan zes weken duren.
  • Als er aanwijzingen zijn voor een botbreuk: extreme aanleiding voor de blessure, extreme zwelling of abnormale stand van het gewricht.
  • Als men bij een enkelblessure niet op de voet kan steunen, of wanneer een abnormale zwelling zichtbaar is.
  • Wanneer het een jong kind betreft met zwelling en blauwe plekken rond het gewricht. Verstuikingen zijn zeldzaam en fracturen komen, in verband met de kwetsbare groeizones in de botten, vaker voor.
  • Als je geen verklaring hebt voor de oorzaak van de spier- en/of gewrichtspijn.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs