Speen of duim? Wat is beter?

Marjolein | maandag 10 december | Luiers & verschonen

speen of duim

Baby’s worden geboren met een zuigreflex en zeker in de eerste zes maanden is deze behoefte erg groot. Vaak associeert een baby het zuigen met een voeding, wat vaak rust met zich meebrengt. Als je kind onrustig is, wordt het vaak rustiger door een speentje of door te gaan duimen.

Ontdek het brede assortiment aan fopspenen bij Plein.

Nadelige gevolgen van spenen of duimen

Helaas brengt het gebruik van een speen of een duim op lange termijn nadelige effecten met zich mee. Het kan namelijk leiden tot afwijkingen van de kaak (open beet, smal en hoog gehemelte), de stand van de tanden of de tong. Deze afwijkingen kunnen weer effect hebben op het kauwen, praten en slikken van een kind. Hierdoor kan je kind op een latere leeftijd bijvoorbeeld een beugel moeten doordat de stand van de kaken en tanden verkeerd is of naar een logopedist moeten omdat de spraak nog niet optimaal is. Maar ondanks deze nadelige effecten is het toch fijn voor kind en ouder om een speentje te geven of dat het kind duimt zodat het huis niet op zijn kop komt kom te staan en dat een kind sneller rustiger wordt.

Wat is dan het beste voor je kind?

Uiteraard is de beste keus, dat een kind helemaal niet duimt of geen speentje gebruikt. Maar wat kan het toch veel rust geven aan je kind als het een speen heeft of duimt. Wat uiteindelijk prettig is voor zowel ouder als kind. Maar wat is dan de beste keus? Een speen geven of toch de duim? Wanneer je kind gebruik maakt van een speen, dan heb je er als ouder meer invloed op. Jij kan bepalen wanneer je een speen geeft of juist niet. Bij een duim heb je er geen invloed op. Wanneer een kind eenmaal zijn duim heeft gevonden dan heeft hij deze altijd bij zich en daarom ook altijd de mogelijkheid om te duimen. Een fopspeen is in de regel minder schadelijk voor het gebit en de kaken dan een duim. Mits het kind natuurlijk niet een te fanatieke fopspeenzuiger is en er dag en nacht mee in de mond loopt. Daarnaast is het ook makkelijker om het gebruik van een speen bij een kind af te leren dan het duimen.

Tip: Is je kind verdrietig? Geef je kind niet altijd een speen, maar troost het ook zonder een speen. Wanneer je altijd een speen geeft bij verdriet ontstaat er te veel gewenning. Hierdoor wordt het moeilijker om een speen af te leren.

Fysiologische en Dental speen

Over het algemeen zijn er twee soorten spenen, een fysiologische fopspeen en de dental fopspeen. Een fysiologische fopspeen heeft een ronde vorm en lijkt het meeste op een tepel. Bij de fysiologische speen hoef je er niet op te letten welke kant naar het gehemelte toe moet wijzen. Bij een dentale fopspeen is het zuiggedeelte gebogen. Hierdoor wordt het speentje tegen het gehemelte geplaatst voor een goede stimulering van de tong- en kaakspieren.

Tip: De spenen groeien mee op basis van leeftijd of kilo’s. Let daarom ook goed op welke speen je aanschaft en of deze bij jouw kindje past.

Natursutten

Natursutten is een merk die beide vormen spenen aanbiedt. Deze speentjes zijn van 100% natuurrubber en daardoor vrij van PVC, BPA, Parabenen en kleurstoffen. De spenen van Natursutten zijn zeer zacht door het natuurrubber en zeer hygiënisch omdat ze uit één stuk zijn gegoten. Hierdoor kan er geen vuil of bacteriën in naden of kieren achterblijven.

Philips Avent

Philips Avent heeft diverse spenen met een vrolijk design. Zo is er de keuze uit een classic, ultra-soft, freeflow, ultra air fopspeen of een siliconen soothie. De samenknijpbare siliconenspeen heeft een symmetrische vorm die het gehemelte, de tanden en het tandvlees van je baby respecteert terwijl hij groeit en is BPA vrij. Ook heeft Philips Avent spenen met een uniek handvat dat oplicht in het donker wat je helpt de fopspeen te vinden zonder dat je het licht hoeft aan te doen. Wel zo fijn ’s nachts.

Biofunctionele speen

Tegenwoordig is ook de biofunctionele speen verkrijgbaar. Biofunctioneel houdt in dat het niet de groei van de kaak verstoort. Curaprox Baby is het enige merk die een biofunctionele speen in het assortiment heeft. Deze speen heeft een plat zuiggedeelte, waardoor deze de tong imiteert. Het zuiggedeelte van de Curaprox Baby Fopspeen verdeelt de druk tijdens het zuigen, hierdoor kan het gehemelte goed groeien en voorkomt dat er een smalle kaak en een hoog gehemelte ontstaat. Daarnaast wordt de neusademhaling gestimuleerd en een mondademhaling voorkomen. De ingeademde lucht zal daardoor beter gefilterd, verwarmd en bevochtigd zijn en kan daardoor problemen zoals infecties van neus, keel en oren voorkomen.

Normaliter heeft een speen een schildje of een niet beweegbaar deel welke over de mond en onder de neus valt. De Curaprox Baby speen heeft alleen een rand, met een beweegbaar membraan en grote noppen. Hierdoor beweegt de speen tijdens het zuigen mee en geeft het een natuurlijk borst gevoel. De Curaprox Baby speen in verkrijgbaar bij Plein.nl in de kleuren blauw, roze en oranje. Bij het speentje wordt een handig doosje meegeleverd, waar je de speen hygiënisch in kan bewaren, maar ook het speentje in kan steriliseren.

Afleren van de speen of duim

Wanneer een kind na het eerste haar blijft duimen of spenen kan dat al nadelige effecten met zich meebrengen. Er kan een open beet ontstaan en er ontstaat een verkeerde tonghouding met een verkeerde ademhaling tot gevolg. De zuigbehoefte van een kind wordt vaak tussen de 9 en de 12 maanden minder, dit is een mooie tijd om te beginnen met afleren.

Tip: Een kind moet uiteraard meewerken om een speen of duim af te leren. Zorg er in ieder geval voor dat een kind uiterlijk tussen het 2e en 3e levensjaar een speen of duim afleert. Leert het voor het 3e levensjaar het spenen of duimen af, dan kan een eventuele open beet uit zichzelf nog herstellen.

Tips voor het afleren van een speen of duim

Speen afleren:

  • Geef een speen niet direct na het voeden, maar echt alleen als het moe of verdrietig is.
  • Geef alleen de speen op vaste tijden en steeds korter. Werk er naartoe dat de speen steeds minder gebruikt wordt.
  • Geef je kind alleen een speen bij het inslapen of wanneer het inslapen lastig gaat.
  • Haal een speen tijdens het slapen uit de mond, til de kin dan een beetje op, dan sluit automatisch de mond.
  • Gebruik, wanneer het kind wat ouder is. een boek, bijvoorbeeld “Het stoppen met foppen boek” of “De lumies zoeken een speen”.

Duimen afleren:

  • Blijf positief en beloon het kind als het niet duimt.
  • Bied het kind op een andere manier troost, door even met elkaar te knuffelen op de momenten wanneer het eigenlijk zou gaan duimen.
  • Leid het kind af, door iets aan te bieden waar het beide handen voor nodig heeft, bijvoorbeeld met een spelletje of door met iets te helpen.
  • Is het kind in slaap gevallen met de duim in de mond, haal de duim uit de mond. Til de kin dan een beetje op, dan sluit automatisch de mond.

Tip: Kies voor het afleren van een speen of een duim altijd een rustig moment. Wanneer het kind niet helemaal fit is of een spannende tijd heeft zal het moelijker zijn om een speen of een duim af te leren.

Ontdek het brede assortiment aan fopspenen bij Plein.

Over de schrijver

Marjolein
Marjolein

Ik ben Marjolein en ik ben gediplomeerd drogist. Bij mij kan je terecht voor al je vragen rondom je gezondheid.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs