Schimmelinfectie bij paarden

Renée | woensdag 25 januari | Paard

schimmelinfectie-paard

Schimmelinfectie bij paarden komt vaak voor. Schimmelinfecties komen vooral voor in de wintermaanden en zijn zeer besmettelijk. Er zijn verschillende soorten schimmelinfecties, maar in de meeste gevallen is er sprake van ringworm. Het is echter mogelijk om meerdere en verschillende schimmelinfecties te behandelen met dezelfde middelen. In dit artikel vertellen we je alles over schimmelinfectie bij paarden, de oorzaak en de behandeling.

Oorzaak schimmelinfectie paard

De meest voorkomende schimmelinfecties bij paarden worden veroorzaakt door de schimmels Microsporum of Trichophyton. Het is niet voor het blote oog zichtbaar welke van deze twee schimmels verantwoordelijk is voor de schimmelinfectie. Ook is het lastig om schimmelinfecties op tijd te detecteren en besmetting te voorkomen. Het kan na infectie namelijk tot wel 6 weken duren voordat de eerste symptomen zichtbaar worden. In sommige gevallen worden de symptomen pas zichtbaar op het moment dat er sprake is van een lagere weerstand of stress.

Schimmelinfecties kunnen worden overgedragen aan andere paarden door middel van lichamelijk contact, maar ook via het zadel, het hoofdstel, etc. Het is dus belangrijk dat ieder paard zijn eigen tuig heeft om schimmelinfecties zoveel mogelijk te voorkomen.

Symptomen schimmelinfectie paard

Schimmelinfecties zijn in eerste instantie te herkennen aan kleine bultjes, waarbij de haren omhoog staan. Naarmate de schimmelinfectie zich verder uitbreidt, veranderen deze bultjes in ronde, kale plekken met schilfers. De meeste paarden hebben geen last van jeuk. De kale plekken verschijnen vaak op de delen van de huid waar het tuig zich bevindt. Om die reden worden schimmelinfecties zo makkelijk via het tuig doorgegeven aan andere paarden.

Behandelen van schimmelinfectie

Schimmelinfecties kunnen worden vastgesteld door een dierenarts door middel van een schimmelkweek. Schimmelinfecties kunnen worden behandeld met anti-schimmelmiddelen, zoals Echinacea zalf of PUUR Parasiet Balans. Samen met je dierenarts kun je beslissen welke middelen geschikt zijn voor jouw paard. Het is belangrijk om de behandeling regelmatig te herhalen, omdat schimmelsporen niet in één keer gedood kunnen worden. Uiteraard moet ook het tuig behandeld worden, dit kan vaak met dezelfde middelen. Ook de omgeving van het paard dient te worden behandeld, zoals de borstels, de dekens en de stal.

Het is mogelijk om je paard jaarlijks preventief tegen schimmelinfecties te vaccineren, om huidschimmel te voorkomen. Deze vaccinatie kan ook gegeven worden wanneer je paard al last heeft van een schimmelinfectie en biedt grote kans op snelle genezing. Voor vragen kun je terecht bij je dierenarts.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs