Pyometra is een ontsteking van de baarmoeder. Het is een veelvoorkomende aandoening bij oudere teven die niet gesteriliseerd zijn, en kan voorkomen bij alle leeftijden. Pyometra komt af en toe voor bij katten. In dit blog vertel ik je meer over pyometra bij honden.
Elke keer dat een teef loops is (ongeveer twee keer per jaar) ondergaat ze allerlei hormonale veranderingen die geassocieerd worden met zwangerschap - of ze nu zwanger raakt of niet. De veranderingen in de baarmoeder die plaatsvinden bij elke loopsheid vergroten de kans op een baarmoederontsteking naarmate de hond ouder wordt. Om te voorkomen dat er een ontsteking ontstaat kan je tijdens de loopsheid druppels toedienen die de kans op een ontsteking verkleinen. Pyometra wordt meestal veroorzaakt door zeer bekend organisme genaamd E. coli, wat je in de uitwerpselen van een hond kunt vinden. Baarmoederontstekingen ontstaan vaak 4 tot 6 weken na de loopsheid. Injecties met hormonen die loopsheid tegengaan of voor de behandeling van andere aandoeningen vergroten de kans op een baarmoederontsteking.
Pyometra komt natuurlijk alleen voor bij teven, aangezien reuen geen baarmoeder hebben. Het komt vaker voor bij teven van 6 jaar of ouder, maar kan op elke leeftijd ontstaan. De symptomen ontstaan meestal zo'n 6 weken nadat de hond is gestopt met bloeden van haar laatste loopsheid. In sommige gevallen lijkt het alsof de hond een langere loopsheid heeft dan normaal.
Wanneer baarmoederontsteking niet behandeld wordt, zullen de symptomen verergeren totdat de hond uitgedroogd raakt en uiteindelijk zelfs overlijdt vanwege shock.
De dierenarts zal waarschijnlijk al vermoeden dat je hond een baarmoederontsteking heeft aan de hand van jouw uitleg van de symptomen en van het onderzoeken van je hond. De kans is aanwezig dat hij procedures zoals een echo en bloedonderzoek aanraadt om deze diagnose te bevestigen, om andere aandoeningen uit te sluiten én om te controleren of je hond in staat is om de behandeling te ondergaan. De behandeling van pyometra is het zo snel mogelijk verwijderen van de baarmoeder. De operatie is in essentie gelijk aan een standaard castratie, al is er een hoger risico en hogere kans op complicaties wanneer de operatie wordt uitgevoerd bij een zieke hond. Ook krijgt de hond extra vocht toegediend en mag de hond worden behandeld met antibiotica en pijnstilling. Houdt je (ouder) hond dus goed in de gaten!