
Een likdoorn wordt ook wel eksteroog of clavus genoemd. Een likdoorn is eigenlijk niets anders dan een verharde, naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een puntzakje, met de punt naar de huid gericht. Vrouwen hebben vaker last van likdoorns dan mannen. Dit komt omdat veel vrouwen te nauwe schoenen dragen. In de meeste gevallen ontstaat een likdoorn bovenop een teengewricht omdat daar de schoen op drukt. Ze kunnen zich ook tussen de kleine teen en de teen ernaast bevinden. In dit blog vertellen we je alles over het ontstaan en verwijderen van likdoorns.
Ontdek het complete assortiment tegen likdoorns bij Plein.
Hoe ontstaat een likdoorn?
Een likdoorn ontstaat door het extra groeien van de huid (verhoorning) op plaatsen waar veel druk op wordt uitgeoefend of die onderhevig zijn aan wrijving. Als een kleine plek op de voet last heeft van overmatige druk of wrijving, ontstaat daar een extra hoeveelheid eelt. Door druk van buitenaf (schoenen) kan dit eelt zich niet naar buiten toe ontwikkelen, maar wordt het in de huid geduwd. Doordat het naar binnen groeit, drukt het op andere structuren in de voet, met name op het bot, en daardoor is het pijnlijk. Een likdoorn kan onder andere ontstaan door:
- Verkeerde schoenen (te spits, te nauw of te hoge hakken).
- Veroudering (veranderingen in gewrichten, dunnere huid, suikerziekte).
- Frequente belastende bewegingen (hardlopen, sporten, gereedschap).
- Standsafwijkingen van de voet.
- Onvoldoende voetverzorging.
Likdoorn verwijderen
Een likdoorn verdwijnt meestal niet vanzelf en kan steeds pijnlijker worden. Er zijn een aantal manieren waarop je het zelf kunt behandelen. Wanneer je er zelf niet in slaagt, raadpleeg dan je huisarts of pedicure.
- Ontlast je voeten. Als je de oorzaak van de likdoorn niet wegneemt, zal de likdoorn opnieuw ontstaan. Wanneer je vaak last hebt van likdoorns, is het verstandig om de voet te ontlasten. Dit kun je doen door goede schoenen te dragen, likdoornringetjes te gebruiken of ontlastende zooltjes te gaan dragen.
- Neem regelmatig een voetbad. Je kunt de likdoorn verweken (zacht maken) met warme voetbaden, eventueel met soda. Na het voetbad haal je voorzichtig de bovenste laag eelt eraf met een scherp mesje. Het dieper wegsnijden van het eelt kun je het beste aan een arts overlaten.
- Gebruik pleisters, zalf of tinctuur. Wanneer een voetbad onvoldoende werkt, kun je de likdoorn week maken met een zalf of tinctuur die salicylzuur bevat. Salicylzuur is een bijtend middel, daarom is het belangrijk dat je de gewone huid rondom de likdoorn beschermt met een laagje vaseline. Na één of twee dagen kun je het eelt verwijderen met een scherp mesje. Je kunt ook likdoornpleisters gebruiken die hetzelfde effect hebben. Deze middelen kun je het beste ’s avonds aanbrengen.
Hoe voorkom je een likdoorn?
Het voorkomen van likdoorns is vaak eenvoudig. Let hierbij op het volgende:
- Draag goede schoenen. Wijde schoenen geven wrijving en te nauwe schoenen geven drukplekken. Zorg dat je hak goed stevig wordt omvat door de schoen en dat je tenen voldoende ruimte hebben.
- Juiste voetverzorging. Je maakt de kans op likdoorns kleiner door een goede voetverzorging. Met name voor ouderen is deze verzorging lastig. In dat geval kun je de hulp van een pedicure inschakelen.
- Periodieke controle. Een regelmatige controle van de voeten is vooral bij oudere mensen met suikerziekte erg belangrijk.
Ontdek het complete assortiment tegen likdoorns bij Plein.