Niet het leukste klusje maar voor de hygiene en het energieverbruik is het verstandig om je koelkast minimaal 1x in de 3 maanden grondig schoon te maken. Daarnaast is het belangrijk om elke week te controleren of er geen producten in de koelkast liggen die over de datum zijn. Zo voorkom je nare geurtjes en ongewenste bacterieen. Meer tips over hoe je de koelkast het beste schoonmaakt, vertellen we je in deze blog.
Bekijk hier alle schoonmaakartikelen bij Plein.
Geen tijd om de hele koelkast schoon te maken maar toch vieze geurtjes laten verdwijnen? Hieronder een aantal tips:
Je koelkast maak je het liefste elke 3 maanden grondig schoon. Dit is beter voor het energieverbruik van je koelkast en de voedselveiligheid van de producten in je koelkast. Met dit stappenplan wordt het schoonmaken van je koelkast een eitje!
Begin met het leeghalen van de koelkast. Check meteen de datum van een product en gooi eten en drinken dat niet meer gebruikt wordt weg. Doe dit het liefst voor de wekelijkse boodschappen, zo weet je meteen wat je nog moet halen!
Zet de koelkast uit en haal alle rekken, houders, lades en platen eruit en maak deze schoon met een sopje. Gebruik bijvoorbeeld een sopje met een lepel soda. Voor een nog beter en frisser resultaat, gebruikt je HG Koelkastreiniger. Deze kan je opspuiten en met een droge doek navegen. Naspoelen met water is niet nodig.
In het afvoerputje achter in de koelkast bevindt zich vaak nog vuil, dit kan zorgen voor nare geurtjes. Neem een wattenstaafje of prikker en haal het vuil eruit. Als dit putje verstopt raakt dan blijft er water onder in de koelkast staan. Spoel het putje ook even door met azijn, hierdoor vormen er geen algen in de afvoer, daarbij neemt azijn geuren op.
Gebruik afsluitbare plastic bakken voor bijvoorbeeld vleeswaren en kaas om de koelkast schoon te houden en geuren te voorkomen.
De rubbers van een koelkast zijn erg belangrijk, in restaurants wordt hier ook veel op gecontroleerd. Niet alleen de kwaliteit van de etenswaren is hiervan afhankelijk, ook de energiekosten kunnen hoger zijn door slechte rubbers. Dit komt omdat door slechte rubbers de deur niet goed sluit, waardoor warme lucht gemakkelijk in de koelkast kan komen. Houd de rubbers goed schoon, door er met een doekje door te gaan, diep vuil kan eventueel ook met een wattenstaafje worden verwijderd. Zo houd je de rubbers soepel en schoon voor een langere levensduur.
Indien mogelijk is het ook bevorderlijk om de achterkant van de koelkast te stofzuigen, hier zit namelijk een rooster dat veel stof kan vangen. Dit rooster zorgt voor de luchtafvoer. Als de warmte de koelkast makkelijk kan verlaten zal dit ook energie besparen.
Tip: leg een stukje keukenpapier of een huishouddoek in de flessenbak. Hierdoor worden kringen en plakkerige druppels voorkomen.