Intermittent Fasting is een manier om gewicht te verliezen waarbij met tussenpozen gevast wordt. Naast het verliezen van overtollig gewicht draagt Intermittent Fasting bij aan een betere gezondheid. Zo krijgt de hormoonhuishouding een betere balans waardoor het lichaam beter in staat is om vet te verbranden.
Bekijk hier het assortiment voedingssupplementen bij Plein.
Bij Intermittent Fasting is het de bedoeling dat je periodes van minimaal twaalf uur niet eet. Waarna weer gegeten mag worden. Het idee achter Intermittent Fasting is dat de glucose voorraden van het lichaam na twaalf uur uitgeput raken waardoor het lichaam overschakelt op de verbranding van lichaamsvet.
Intermittent Fasting is gebaseerd op het voedingspatroon van de oermens. Als oermens aten we niet driemaal per dag. We aten alleen als er voedsel beschikbaar was. Het gaat hierbij om hoe de mens at in de periode van voor 10.000 jaar geleden, waarbij de mens gewassen telen en vee hield. Daarmee veranderden ons voedingspatroon, we hadden daarmee altijd toegang tot voedsel. In de periode voor de intrede van de landbouw en veehouderij leefden we als jager-verzamelaars en waren we afhankelijk van het wel of niet slagen van de jacht en het wel of niet vinden van eetbare gewassen. Als jager-verzamelaars was het normaal dat we een dag, of enkele dagen niet konden eten. Simpelweg omdat we niets vingen tijdens de jacht en geen eetbare gewassen konden vinden. Perioden van overvloed wisselde af met perioden van schaarste. In de periode van overvloed sloeg het lichaam het overschot aan calorieën op in de vorm van lichaamsvet om dit in periode van schaarste weer te kunnen verbranden. In onze moderne samenleving kennen we de momenten van schaarste niet meer. Zelfs als we vergeten zijn om eten in huis te halen is er altijd nog wel een nachtwinkel of benzinepomp in de buurt waar we laat op de avond nog eten kunnen kopen. De meeste mensen eten driemaal per dag, naast de nodige tussendoortjes. Het lichaam kan zich daardoor altijd in zijn energiebehoefte voorzien door het verbranden van koolhydraten. Aan het verbranden van de vetreserves komt het lichaam nooit toe. Met Intermittent Fasting putten we de koolhydraat (glucose) voorraden uit waardoor het lichaam weer leert om over te schakelen op de verbranding van lichaamsvet.
Intermittent Fasting kan je volgens verschillende methoden in de praktijk brengen. Het belangrijkste is dat er voor een periode van minimaal twaalf uur niets gegeten wordt, omdat het lichaam dan zal overschakelen op het verbranden van lichaamsvet. Perioden langer dan twaalf uur verdienen de voorkeur, omdat na twaalf uur de vetverbranding pas net op gang is gekomen. De periode waarin we slapen telt mee voor het behalen van de twaalf uur vasten, wat het een stuk eenvoudiger maakt om aan de twaalf uur te komen. Bij Intermittent Fasting is het de bedoeling dat men alleen het eten laat staan. Er moet namelijk wel gedronken worden. Water of thee zonder suiker verdienen hierbij de voorkeur.
Deze manier van Intermittent Fasting is gebaseerd op het idee dat de oermens pas at als ze terug kwamen van een geslaagde jacht. Bij deze methode eet je gedurende negentien uur niets en gedurende vijf aaneengesloten uren mag je wel eten. De periode van vijf uur in de middag tot tien uur in de avond mag je eten. Hierbij is het de bedoeling dat je een grote gezonde maaltijd eet. Een maaltijd welke alle macronutriënten bevat (koolhydraten, eiwitten en vetten). Bij deze methode mag je de vijf aaneengesloten uren ook op een ander tijdstip houden, zolang je er maar consequent in bent.
The Fast diet wordt ook wel het 5:2 dieet genoemd. Bij deze methode heb je per week twee vastdagen, op de andere vijf dagen mag je normaal eten. De twee dagen waarop je vast, moeten opeenvolgende dagen zijn. Tijdens deze twee dagen mag je wel een minimale hoeveelheid calorieën eten. Voor vrouwen is de richtlijn 500 en voor mannen 600 calorieën.
De 16/8 methode is wat minder heftige dan de eerste methode, het Fast 5 diet. Bij de 16/8 methode heb je een vaste periode van zestien uur per dag en een periode van acht aaneengesloten uren waarop gegeten mag worden. Bij deze methode is naast water en thee ook zwarte koffie toegestaan in de vastenperiode. Daarbij is ook het gebruik van calorievrije zoetstoffen toegestaan en light frisdranken (frisdrank gezoet met een zoetstof, zonder suiker). Een praktische manier om de 16/8 methode toe te passen is door in de ochtend niet te eten. Je hebt dan al een uur of acht niet gegeten tijdens de slaap waarna je de ochtend en het begin van de middag er nog aan vastplakt om aan de zestien uur te komen.
Bij deze methode vast je één of twee dagen per week. Op de overige dagen hou je je normale voedingspatroon aan. Het maakt niet uit op welke moment je een vastdag start, zolang het maar voor 24 opeenvolgende uren is. Je kunt starten met vasten na het eten van een grote avondmaaltijd, maar dit mag ook na een ontbijt of lunch zijn. De methode van Intermittent Fasting is vrij zwaar omdat er voor een periode van 24 uur helemaal niets gegeten mag worden. Deze methode is daarom niet echt geschikt voor Intermittent Fasting ‘beginners’.
De naam van deze methode verklapt het al: je skipt zo nu en dan spontaan een maaltijd. Het voordeel van deze methode is dat je gewoon kan eten zoals dat sociaal van je verwacht wordt en dat je een maaltijd kan skippen als je dat goed uitkomt. Als je het druk hebt met je werk bijvoorbeeld. Het nadeel is dat je wel enige controle en discipline zal moeten inbouwen om te voorkomen dat er weken voorbij gaan zonder dat er een maaltijd overgeslagen wordt. Waardoor je je doel, het verliezen van gewicht, niet zal behalen.
Ongeacht welke methode van Intermittent Fasting je voorkeur heeft, zal je bij iedere methode ervoor moeten zorgen dat je gezond eet op de momenten dat je mag eten. Het is absoluut geen dieet waarbij je ‘los’ kan gaan op fast food, op de momenten dat gegeten mag worden. Juist omdat je minder vaak eet zal je extra gezond moeten eten, dit om je lichaam van voldoende essentiële voedingsstoffen (vitamines, mineralen, eiwitten) te voorzien om de vastenperioden te overbruggen. Ook het slikken van extra vitamine en mineralen en voedingssupplementen is aan te raden.