
Eindelijk mooi weer! Maar met het mooie weer komen ook de insecten en een grotere kans op insectenbeten. Insectenbeten zijn over het algemeen niet gevaarlijk, behalve als je er allergisch voor bent. Maar ze kunnen wel knap vervelend zijn, denk aan de jeuk of de rode opgezwollen huid. In dit artikel vertellen we je meer over het voorkomen en behandelen van insectenbeten.
Bekijk hier het assortiment aan insectenmiddelen bij Plein.
Effect van een insectenbeet
Muggen, vlooien, wespen, bijen, mieren, teken en steekvliegen zijn in Nederland de meest voorkomende insecten die bijten of steken. De reacties van mensen op een steek zijn heel verschillend, sommigen merken nauwelijks iets en anderen hebben er veel last van. Een insectenbeet of -steek kan verschillende effecten op het lichaam hebben:
- Een beet of steek kan een giftige stof in het lichaam brengen, waardoor er een plaatselijke reactie ontstaat in de vorm van roodheid, zwelling, pijn en jeuk.
- Soms kan er een allergische reactie optreden. Dit komt het meeste voor na een steek van een wesp, bij, horzel of hommel.
- Er zijn insecten die tegelijkertijd met hun beet een infectie overbrengen. De mug (malaria) en de teek (ziekte van Lyme) zijn wel de bekendste overbrengers.
Wat zijn de symptomen van een insectenbeet?
Een insectenbeet herken je aan de volgende symptomen:
- Pijn
- Jeuk
- Zwelling
- Rode vlek(ken) op de huid
- Allergische reactie.
Gestoken of niet?
- Een mier, vlo of mug voel je meestal niet steken. Dit merk je pas als er een bultje ontstaat dat jeukt.
- Als een wesp, bij of een steekvlieg steekt, is dit pijnlijk en kan de steek een flinke bult geven.
- Als een daas bijt, spuit het geen gif. De bijt is pijnlijk en hierdoor ontstaat er een jeukbult.
- Als een teek bijt, blijft het op de bijtplek zitten. De teek laat pas los als het zich heeft volgezogen met bloed.
Hoe voorkom je een insectenbeet?
Hieronder een aantal tips waarmee je een insectenbeet kan proberen te voorkomen:
- Voorkom geparfumeerde cosmetica, dat trekt insecten aan.
- Verjaag geen insecten door naar ze te slaan; daardoor zullen ze zich juist gaan verdedigen.
- Draag goed sluitende kleding, zodat insecten niet in mouwen of broekspijpen kunnen kruipen.
- Ga als het donker is niet dicht bij een lichtbron zitten, insecten worden namelijk door licht aangetrokken.
- Voorzie je bed van een klamboe.
- Blijf als je groenrijke omgevingen in gaat zoveel mogelijk op de paden. Teken verschuilen zich namelijk in struiken en hoog gras. Controleer altijd je lichaam en kleren bij thuiskomst.
- Houd insecten op afstand door witte kleding te dragen, door (wie)rook of rook van een citronellakaars.
- Smeer je huid in met middelen die insecten weren. Dit kan onder andere met middelen die DEET (diëthyltoluamide) bevatten. De concentratie DEET die er in moet zitten is afhankelijk van het land waar je bent of naar toe gaat. Voor verre landen (tropen) wordt bijvoorbeeld een insectwerend middel met 30-50% DEET geadviseerd. Let op: Als je tegelijkertijd DEET en zonnebrandmiddelen gebruikt, beschermt de zonnebrand minder goed. Er bestaan ook producten op natuurlijke basis. Deze worden vaak gemaakt uit een mengsel van meerdere etherische oliën die de insecten op afstand houden. Door de samenstelling steeds te veranderen is het voor de insecten moeilijk om er immuun voor te raken.
Insectenbeten behandelen
Er zijn producten te koop om de pijn te verzachten of de jeuk te verminderen nadat je gestoken bent. Dit kunnen producten zijn op basis van antihistamine maar ook op een natuurlijke basis. Deze producten voor na insectenbeten kun je eigenlijk bij alle insecten- en kwallenbeten gebruiken.
- Als je gestoken wordt door een bij dan moet je de angel uit beet halen. Bijen laten hun angel achter. Er bestaan speciale uitzuigpompjes hiervoor. Je kunt ook proberen om met je nagel de angel uit je huid te schrapen of gebruik pincet. Als je de angel verwijdert hebt, kun je het wondje spoelen en deppen met joodpovidon of alcohol (70%).
- Als je gestoken wordt door een wesp of steekvlieg dan is het in ieder geval zinvol om een uitzuigpompje te gebruiken, omdat je dan over het algemeen wat minder last hebt van de beet.
- Als je gebeten bent door een teek dan moet je extra voorzichtig zijn. De teek blijft op je huid zitten en moet op een speciale manier verwijderd worden. Je kunt een tekentang als hulpmiddel gebruiken. Daarnaast is het belangrijk dat je noteert wanneer je bent gebeten door een teek. Een tekenbeet kan namelijk de ziekte van Lyme veroorzaken. Er zijn tegenwoordig setjes in de handel die een tekentang en uitzuigpompjes bevatten. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen waardoor je altijd op een adequate manier een beet kunt behandelen.
- Bij pijn, jeuk en zwelling geeft een koude, natte doek verlichting of je kunt eventueel anti-jeukmiddeltjes gebruiken, zoals menthol strooipoeder of een crème.
Bekijk hier het assortiment aan insectenmiddelen bij Plein.