Zo houd je jouw vagina gezond

Plein | woensdag 27 mei |

houd-je-vagina-gezond

De intieme zone van een vrouw is erg kwetsbaar. Het is daarom belangrijk om je vagina goed te verzorgen. Zo houd je je vulva lekker fris, schoon en gezond. In deze blog vertellen we je meer over hoe je je vagina gezond houdt en waarom biologisch katoenen tampons, maandverbanden en inlegkruisjes een belangrijk aandeel hierin hebben.

Bekijk hier het assortiment van Yoni bij Plein.

Houd je vagina gezond

Weet jij waar jouw tampons, maandverband of inlegkruisjes van zijn gemaakt? Wij ook niet. En dat is best logisch aangezien op de meeste verpakkingen geen ingrediëntenlijst staat. Mariah Mansvelt Beck, oprichtster van Yoni, realiseerde zich dit 7 jaar geleden ook. Samen met vriendin Wendelien kwam ze erachter dat veel tampons, maandverband en inlegkruisjes plastic, parfum en/of andere chemicaliën bevatten. Niet wat je wilt voor jouw meest intieme delen.

oprichters-yoni

Daarom zijn zij Yoni gestart. Zij maken biologisch katoenen tampons, maandverbanden en inlegkruisjes zonder poespas. Het is hun missie om vrouwen - en iedereen die het weten wil - alle ins and outs te vertellen over de vulva. Hieronder deelt Mariah haar top 5 tips voor een happy en gezonde vulva oftewel yoni!

1. Voorkom irritatie! 

Meer dan 40% van de vrouwen heeft last van vaginale irritatie. Bij de drogist hebben ze me weleens gezegd dat de vaginale schimmel crème een hardloper was… Zonde, want dit hoeft niet. Voorkom irritatie door parfum, plastic en andere toevoegingen te ontwijken. Dus geen geparfumeerde inlegkruisjes of maandverband, geen speciale douches, geen vaginale doekjes.

Was je vulva dagelijks met warm water (ja dat is echt voldoende) en draag katoenen ondergoed. Tijdens je menstruatie of/of bij het gebruik van incontinentie producten kan je het beste biologisch kantoenen verband, inlegkruisjes en – bij menstruatie – tampons gebruiken.

Biologisch katoen is een belangrijke keuze – of het nou gaat om je ondergoed, tampons of maandverband. Katoen is namelijk het meest bespoten gewas ter wereld: 2,5% van alle gewassen is katoen en maar liefst 25% van alle pesticiden wordt hierop gebruikt!

En natuurlijk mocht je twijfel hebben of heb je last van terugkerende vaginale infecties ga langs bij je huisarts of gynaecoloog.

2. Investeer in je orgasme!

Een orgasme is lekker maar heeft ook heel veel gezondheidsvoordelen o.a. door het vrijkomen van allerlei hormonen. Een aantal voordelen op een rijtje:

  • Het zorgt voor een gevoel van ontspanning, geluk en verbinding.
  • Het kan bijdragen aan een regelmatiger menstruatiecyclus.
  • Het is een natuurlijke pijnstiller en wordt daarom vaak bij menstruatiepijn als tip gegeven.
  • Het is goed voor je huid maar ook voor je geheugen en concentratie.
  • Je krijgt een stralende en gezondere huid.
  • Je hoeft niet meer naar de sportschool. Zie het als een (mini) work-out.

Helaas is er volgens seksuoloog Ellen Laan niet alleen een wage gap maar ook een orgasme gap: slechts 30% van de vrouwen komt geregeld klaar tijdens de seks tegenover 90% van de mannen. Op school was je clitoris een knopje en de meeste vrouwen worden niet gestimuleerd om te leren over hun eigen genot. Mocht je de voordelen van een orgasme mislopen of je bent benieuwd wat er allemaal nog meer is om te ontdekken, is mijn tip: ga op onderzoek uit. Lees bijvoorbeeld het boek van Ellen Laan en Rik van Lunsen “Seks! Een leven lang leren”.

En als je een partner hebt, begin een gesprek met hem of haar. Doe een keer een “mindful seks” workshop (bijvoorbeeld bij de Bewustzijn School in Amsterdam) of check The Yoni Empire op Instagram voor veel tips. Kortom: investeer in je orgasme!

Daarnaast is het belangrijk, als je glijmiddel en/of condooms gebruikt, om varianten te kiezen op waterbasis zonder glycerine. Glycerine is niet goed voor de zuurgraad van de vagina. Dit kan ook vaginale infecties veroorzaken.

3. Gebruik een menstruatie app!

Nooit meer overvallen worden door jouw menstruatie of vergeten “waar je bent” in je cyclus. Door je menstruatie te tracken met een app sta je niet meer voor verrassingen en krijg je ook zicht op in hoeverre je een regelmatige cyclus hebt of niet. Je hebt een tool in handen om een pro-actievere houding aan te nemen wat betreft je eigen gezondheid. 

Ik raad de app Clue aan. Deze is door de Duitse ondernemer Ida Tin ontwikkeld. Deze app is een keertje niet roze en geeft je naast handige tips ook de ruimte om dingen bij te houden zoals je huid, emoties en in welke mate je last hebt van bijvoorbeeld krampen.

4. Laat dat uitstrijkje doen!

In Nederland ontvang je standaard op je dertigste een uitnodiging om een baarmoederhalskanker test te doen. Hiervoor ga je meestal langs bij je huisarts en neemt deze een uitstrijkje af. Uitstrijkjes zijn vaak wat ongemakkelijk en voor sommige vrouwen zelfs best pijnlijk (voor veel vrouwen ook helemaal niet trouwens). Toch is het echt heel belangrijk om dit te doen. Baarmoederhalskanker ontstaat heel langzaam en voorstadia zijn goed te behandelen. Hiervoor is het wel belangrijk er op tijd bij te zijn. In veel landen gebeurt een check eerder. Hier in Nederland dus pas op je dertigste. Echt tijd om te gaan, mocht je nooit eerder een check hebben gehad.

Daarnaast is het belangrijk om eerder een check te laten uitvoeren als je bijvoorbeeld tussentijdse bloedingen ervaart tussen je menstruatie door en/of na de seks.

yoni

5. Wees blij met je vulva!

Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen zich schamen voor hun vulva. Steeds meer vrouwen maken gebruik van cosmetisch chirurgie om bijvoorbeeld hun binnenste schaamlippen te verkleinen. Heel soms is er medisch noodzaak maar veel vaker is de nood ontstaan uit een misvatting van hoe je vagina er uit hoort te zien. De “porno poes” geeft een zeer eenzijdig beeld van hoe je vulva eruit hoort te zien.

Uit ander onderzoek blijkt dat door meer “gewone” vulva’s te zien, vrouwen minder schaamte ervaren en meer begrip hebben hoe vulva’s er uit kunnen zien – er bestaat geen standaard vulva. Check de Vulva Gallery op Instagram, koop het boek “Van Vulva tot Vagina” of volg seks positive Youtubes als Linda de Munck.

Bekijk hier het assortiment van Yoni bij Plein.

Over de schrijver

Plein
Plein

Op Plein vind je alles voor de verzorging van jezelf, je gezin, huishouden & huisdier.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs