Hoofdluis komt regelmatig voor. Hoofdhuid jeukt en is niet fijn. Hoofdluis is niet gevaarlijk. Of je wel of geen hoofdluis krijgt heeft niets te maken met de hoe vaak je de haren wast. Het heeft daarom geen zin om extra vaak de haren te wassen. Hoofdluis is niet te voorkomen maar als je ze hebt moet je hoofdluis wel behandelen. Je krijgt hoofdluis van iemand die hoofdluis heeft. We kunnen luizen aan elkaar doorgeven als onze hoofden elkaar raken. De luis kruipt dan van het ene hoofd over naar het haar van de ander. Hoofdluis komt vaak bij kinderen en tieners voor omdat zij vaak dicht bij elkaar spelen en meekijken op elkaars smartphones of selfies maken waardoor de hoofden en haren dicht bij elkaar zijn.
Luizen verplaatsen zich niet via kleding, beddengoed of knuffels.
Een hoofdluis is een klein insect van 2 à 4 millimeter groot. De hoofdluis is grijs-blauw. De luizen zuigen bloed op uit de huid. Ze maken daarbij speeksel, dat maakt het bloed dunner. De wondjes en het speeksel in de wondjes geven jeuk. Als de luis bloed heeft gedronken is hij rood-bruin. Luizen voelen zich het prettigst op een warme huid met haren. Op andere plaatsen gaan ze snel dood. Luizen kunnen niet springen.
Als er hoofdluis is waargenomen is het belangrijk dat het hele gezin behandelt wordt d.m.v. kammen of een behandeling met middelen tegen hoofdluis om besmetting te voorkomen. Om een luizenplaag te voorkomen is het ook verstandig om school, naschoolse opvang en sportverenigingen te vertellen dat er binnen het gezin hoofdluis heerst.
Kammen
De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam, ook wel luizen - of netenkam genoemd. Het duurt 10 dagen voor een eitje van een hoofdluis uitkomt. De eitjes zijn moeilijk te verwijderen, maar hoofdluizen blijven in de luizenkam achter. Als je twee weken elke dag kamt, kun je alle hoofdluizen verwijderen.
Het voordeel van de kam methode is dat het effectief en goedkoop is.
Hoe moet je effectief kammen?
Wassen met Luizen shampoo of lotion
Er zijn verschillende anti luismiddelen te koop met specifieke werkzame stoffen zoals dimeticon, Isononyl Isononanoate of de natuurlijke stoffen Neem-extract of Tea tree olie. De Anti-luis producten zijn verkrijgbaar in shampoo, spray of lotion.
Dimeticon of Isononyl Isononanoate doodt de luis door verstikking waardoor de luis niet resistent kan worden. Neem-extract of Tea tree olie kunnen helpen bij het afweren van nieuwe luizen en het elimineren van de bestaande luizen en neten.
De anti luis producten hebben een verschillende inwerktijd dus lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing om te bepalen welke voor je kind en je gezin het prettigst is. Volg wel de gebruiksaanwijzing nauwkeurig op en herhaal de behandeling voor iedereen na 2 weken. In die periode kunnen de neten nog luizen worden.
Naast het behandelen met de anti-luis producten is het ook belangrijk om te kammen om eventuele dode luizen en neten te verwijderen.
Je kunt een hoofdluisbesmetting verkleinen, nooit helemaal voorkomen. Het is een fabel dat je geen hoofdluis krijgt als je veel haarlak en gel gebruikt. Hoofdluis voelt zich thuis op elk haar. Toch kun je wel maatregelen nemen om de kans te verkleinen.
Je hoeft niet naar de huisarts als je last hebt van hoofdluis. Als je vanwege de jeuk gekrabd hebt en er zijn wondjes ontstaan die geïnfecteerd zijn dan is het verstandig om even langs de huisarts te gaan.
Let op: Voor zwangere vrouwen en kinderen jonger dan zes jaar zijn niet alle middelen geschikt om te gebruiken. Vraag bij twijfel altijd advies.
Ontdek het assortiment hoofdluis behandelingen bij Plein