Klik hier voor alle verkoelingsproducten bij Plein.nl
Wanneer de temperaturen stijgen, kunnen huisdieren net zo snel als mensen last krijgen van oververhitting. Elk huisdier reageert echter anders op hitte. Laten we eens kijken hoe je oververhitting kunt herkennen bij verschillende soorten huisdieren, zoals honden, katten, konijnen, cavia's en vogels. Daarnaast kun je enkele tips vinden om oververhitting te voorkomen per diersoort.
Honden zijn bijzonder gevoelig voor hitte, vooral rassen met een korte snuit kunnen erg veel last hebben van de warmte. Een oververhitte hond kan hevig hijgen, kwijlen en tekenen van zwakte of vermoeidheid vertonen. In ernstige gevallen kunnen hun tandvlees en tong felrood worden of juist blauw, wat een teken is van zuurstofgebrek. Let ook op als de hond minder wil bewegen of als hij zich vreemd gedraagt.
Katten zijn meestal behoorlijk slim in het vermijden van hitte, maar ook zij kunnen oververhit raken, vooral als ze ingesloten zitten in een warme ruimte zonder ventilatie. Symptomen zijn onder andere hijgen (wat vrij ongebruikelijk is voor katten), rusteloosheid, kwijlen en zelfs braken. Hun vacht kan heet aanvoelen, en ze kunnen zich gaan verstoppen op koelere plekken.
Konijnen zijn erg gevoelig voor warmte, omdat ze niet goed kunnen zweten of hijgen om af te koelen. Een oververhit konijn kan lusteloos worden, zwaar ademen en zelfs stuiptrekkingen krijgen. Hun oren, die normaal als warmteafvoer dienen, kunnen heel heet aanvoelen. Het is belangrijk om ze tijdens warme dagen een koele, schaduwrijke plek te bieden en ze niet in direct zonlicht te laten.
Cavia's, net als konijnen, zijn gevoelig voor warmte. Ze kunnen tekenen van oververhitting vertonen zoals een snelle ademhaling en het verliezen van eetlust. Hun oren kunnen rood en heet worden, en ze kunnen zelfs in shock raken als ze niet snel afgekoeld worden. Zorg ervoor dat ze in een koele, goed geventileerde ruimte verblijven, vooral tijdens hittegolven.
Vogels kunnen verrassend snel oververhit raken, vooral als hun kooi in direct zonlicht staat of als de luchtvochtigheid hoog is. Een oververhitte vogel zal zijn vleugels van zijn lichaam afhouden, zijn bek openhouden om te hijgen en misschien ongewoon veel drinken. Let ook op een ongewoon gebrek aan activiteit of slaperigheid. Het is essentieel om hun omgeving koel te houden en voor voldoende schaduw te zorgen.
Als je vermoedt dat je huisdier oververhit is, is het belangrijk om snel te handelen. Verplaats ze naar een koelere omgeving, bied ze lauw water aan en neem contact op met een dierenarts voor verdere begeleiding.
Bevochtig de voetzolen van het dier of de lichaamsplekken waar er weinig tot geen haar groeit. Maak hierbij nooit gebruik van koud water. Door het koude water vernauwen de koelvaten en kunnen dieren nog moeilijker hun warmte kwijt.
Zorg voor schaduwrijke plekken, frisse lucht en voldoende water. Vermijd zware inspanning tijdens de heetste uren van de dag en laat ze nooit in een hete auto achter.
Maak gebruik van diverse verkoelingsproducten, zoals koelmatten. Leg ze op verschillende plekken in de woning en buitenruimte, voorzie je huisdieren van extra drinkflessen/waterbakken en zet een zwembadje op. Op die manier kan het huisdier kiezen waar het kan liggen/zitten, maar bied je voldoende mogelijkheden aan om de verkoeling op te zoeken.
Heb je een zeer actieve hond? Dan valt het soms niet mee om hem of haar rustig te houden met hoge zomerse temperaturen. Intensief bewegen zoals lang wandelen, hardlopen en fietsen word afgeraden. Wandel rustig en alleen op tijden dat het wat koeler is, zoals vroeg in de ochtend of laat op de avond. Hou er rekening mee dat het asfalt erg heet kan worden. Voorkom verbrande voetzool kussentjes en loop zoveel mogelijk over het gras.
Met een beetje aandacht en zorg kun je ervoor zorgen dat je harige of gevleugelde vriendjes veilig en comfortabel blijven, zelfs tijdens de warmste zomerdagen!