Wat is Giardia lamblia?

Renée | vrijdag 21 november | Hond

giardia-lamblia Veel honden hebben met enige regelmaat last van diarree. Diarree kan veroorzaakt worden door voer, bijvoorbeeld wegens verandering van voer of niet goed verteerbaar voer. Diarree kan ook veroorzaakt worden door een virus, wormen of een voedselallergie- of overgevoeligheid. Een andere oorzaak kan Giardia lamblia zijn. Dit is een maag-darmparasiet die in 10 tot 20% van de gevallen de diarree veroorzaakt.

Wat is Giardia lamblia?

Giardia lamblia, vaak alleen Giardia genoemd, is een flagellaat en bestaat uit een eencellig organisme. Flagellaten zijn zweephaardiertjes met lange haartjes aan de voorkant en aan de achterkant. Deze diertjes vestigen zich in de darmen en bewegen zich hier voort, waarmee ze het darmslijmvlies beschadigen. Hierdoor veroorzaakt Giardia diarree, waar soms slijm en bloed bij zit.

Het verraderlijke aspect aan Giardia is dat er niet altijd symptomen aanwezig zijn. In principe is het dan ook niet schadelijk, ware het niet dat Giardia besmettelijk is. Het kan dus zo zijn dat jij niet merkt dat je hond Giardia heeft en je hond dit vervolgens doorgeeft aan een andere hond, waarbij de symptomen wél duidelijk aanwezig zijn. 

Mensen kunnen ook besmet worden met Giardia lamblia. Deze kans is echter relatief klein, omdat overdracht plaatsvindt via de feacale-orale weg. Het dier poept de cysten uit en een ander dier of mens raakt dus via opname via de mond besmet. De kans is wel aanwezig, omdat er maar 10 cysten nodig zijn om een ander dier of mens te besmetten. Voor je beeldvorming: bij een infectie zijn tot 100.000 cysten per gram ontlasting te signaleren.

Giardia lamblia behandelen

Gelukkig zijn er medicijnen waarmee Giardia lamblia de kop ingedrukt kan worden. De meest gebruikte medicijnen zijn Metrazol en Panacur. Sommige Giardiastammen zijn niet gevoelig voor Panacur en wel voor Metrazol en vice versa.

Houd er wel rekening mee dat herbesmetting bij deze ziekte vaak voorkomt. De diarree blijft namelijk vaker dan eens aan de vacht van de hond plakken. Als de hond zichzelf schoonlikt wordt hij dus opnieuw besmet. Dierenartsen raden aan om de hond tweemaal in zijn geheel te wassen na het starten van de behandeling. Eén keer op de derde dag en één keer op de vijfde dag. Daarbij zou je er natuurlijk voor moeten zorgen dat je vastgeplakte diarree zo snel mogelijk weg wast. Bovenstaande medicijnen zijn erg effectief, dus hiermee zou de hond snel genoeg weer helemaal fit moeten zijn.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs