Epilepsie bij katten

Renée | donderdag 26 mei | Kat

epilepsie-bij-katten

Epilepsie bij katten is een stoornis in de hersenen die terugkerende aanvallen veroorzaakt. Deze aanvallen worden omschreven als het ongecoördineerd afvuren van neuronen. De reden dat deze neuronen niet goed werken is niet bekend, maar het is vergelijkbaar met de reactie van neuronen in de hersenen van een mens. Hoogstwaarschijnlijk zullen bepaalde stoffen (neurotransmitters) niet de juiste chemische balans hebben, waardoor de zenuwen niet naar behoren werken.

Wat is de oorzaak van epilepsie bij katten?

Epilepsie bij katten komt voor bij alle rassen, inclusief gemengde rassen. Epilepsie bij katten kan genetisch doorgegeven worden. Zo kan een epileptische stoornis binnen één familie generatie op generatie doorgegeven worden. Om die reden wordt afgeraden om te fokken met katten met epileptische aanvallen. De kans is vrij groot dat deze stoornis meegegeven wordt aan de volgende generatie.

Epilepsie kan ook een gevolg zijn van een fysieke aandoening, zoals een hersentumor. Zodra de hersentumor is verwijderd, is het mogelijk dat de epileptische aanvallen ophouden. Uiteraard kan epilepsie ook zonder aantoonbare reden ontstaan.

Symptomen van epilepsie bij katten

Epilepsie bij katten is in drie fases op te delen: voor de aanval, tijdens de aanval en na de aanval.

  1. Voor de aanval kan je kat rusteloos zijn, continu heen en weer lopen, aandacht vragen, miauwen óf zich juist verstoppen. Deze signalen ontstaan slechts enkele minuten voordat de aanval begint.
  2. Tijdens de aanval kan je kat overenthousiast lijken, spugen, in rondjes rennen, op zijn zij vallen en ongecoördineerde spiertrekkingen hebben. Deze fase duurt meestal korter dan 5 minuten.
  3. Na de aanval is je kat gedesoriënteerd en is de kans aanwezig dat hij (tijdelijk) blind is. Dit kan van enkele minuten tot enkele dagen aanhouden. Het is dus essentieel om direct een dierenarts te bezoeken op het moment dat je het vermoeden hebt dat je kat epilepsie heeft.

Wat te doen tijdens een epileptische aanval bij katten?

  • Als je kat een epileptische aanval heeft, is het belangrijk om rustig te blijven. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat een kat tijdens een epileptische aanval in zijn eigen tong kan stikken. Dit is niet het geval. Bij een epileptische aanval is een klapperende kaak een symptoom, hier wil je je vingers niet tussen hebben dus blijf vooral met je handen uit zijn bek.
  • Zet scherpe/harde objecten uit de buurt, om te voorkomen dat de kat zichzelf verwondt. Als je kat op een bank, bed of ander hoog object staat, probeer hem dan voorzichtig op de grond te leggen. Hiermee voorkom je dat hij zich verwondt doordat hij hier vanaf valt.
  • Zorg dat kinderen en andere dieren uit de buurt zijn en houd je kat goed in de gaten.
  • Breng je kat na de aanval direct naar de dierenarts.

Behandeling van epilepsie bij katten

Over het algemeen begint een dierenarts met de behandeling van epilepsie wanneer de kat meerdere malen een aanval heeft gehad of de aanvallen erg heftig zijn. Epilepsie bij katten wordt behandeld met medicijnen. Deze behandeling zorgt er zelden voor dat de epilepsie in zijn geheel verdwijnt. Het doel is om de frequentie, zwaarte en duur van de epileptische aanvallen te beperken.

Over de schrijver

Renée
Renée

Hey! mijn naam is Renée en ik ben gek op dieren! Ik woon samen met de allerleukste waterschildpad Simon. Ik heb van mijn passie mijn werk gemaakt en bezit 2 dierdiploma's.

* Alle aanbiedingen zijn op basis van de adviesprijs